Святвечір важко уявити без куті, яка традиційно готується з пшениці з додаванням меду, перетертого маку та інших інгредієнтів. Проте можна трохи урізноманітнити класичний рецепт.
Кулінарний портал Cookpad пропонує цікаві варіанти приготування куті.
Традиційна кутя
Інгредієнти:
- 1 кг пшениці;
- 200 г маку;
- 200 г родзинок;
- 100 г журавлини;
- 6 ст. л. меду;
- 300 г смажених горіхів;
- 300 мл узвару.
Приготування
Пшеницю промити у холодній воді, викласти її в каструлю, залити холодною водою, аби зверху вона покрила крупу на 3–4 см. Поставити варити на середній вогонь до готовності. Залишити охолодитися до теплого стану.
Додати мед та перемішати.
Мак добре промити та залити водою. Поставити варити до моменту, коли рідина википить, постійно помішуючи. Зняти з вогню й залишити до повного охолодження.
Перетерти мак у ступці до побіління.
Журавлину та родзинки залити окропом, залишити на 15 хвилин, злити воду.
На пательню висипати горіхи, які треба підсмажити до кремового кольору. Перетерти на крихту.
Тепер можна формувати кутю, змішавши пшеницю, мак, родзинки, журавлину та горіхи. За бажанням долити узвар або кип'ячену воду, довести до потрібної консистенції. Готову кутю посипати горіхами.
Читайте також: Якщо трохи забути про класику: як приготувати шоколадний медівник
Кутя з пшениці в духовці
Інгредієнти:
- 200 г пшениці;
- 400 мл води;
- 80 г горіхів (волоські, фундук, кеш'ю, мигдаль);
- 100 г халви з арахісом;
- дрібка солі;
- мед, мак;
- 100–150 мл узвару, родзинки.
Приготування
Горіхи обсмажити на сухій сковороді. Родзинки й мак замочити на 10 хвилин у гарячій воді.
Пшеницю промити та залити гарячою водою з дрібкою солі (1:2), відварити майже до готовності.
У жаростійку посудину викласти пшеницю, влити узвар, додати подрібнену халву, горішки, мед, мак і родзинки за смаком. Ретельно перемішати та готувати до того часу, коли пшениця вбере всю рідину. Прикрасити горішками.
Читайте також: "Перевершив усі очікування": як приготувати мандариновий десерт
Кутя в мультиварці
Інгредієнти:
- 200 г сухої куті;
- 1,2 л води;
- 1 ст. л. меду;
- 1/2 ст. л. цукру;
- жменя волоських сушених горіхів;
- жменя вишень без кісточок (за бажанням);
- 3 ст. л. готової макової начинки;
- 500 мл окропу.
Приготування
Крупу промити та замочити на дві години.
Варити в мультиварці протягом 25 хвилин.
Додати макову начинку, подрібнені підсушені волоські горіхи, цукор, мед, усе ретельно перемішати й залити окропом. Розмішати до однорідності.
Раніше ми писали, що Євген Клопотенко поділився рецептом приготування галети з яблуками. Перед самою подачею її треба освіжити корицею та пудрою.
Цікаві новини для вас:
- Смачніше не буває: як приготувати пухкі сирники з гарбуза
- Готувати зовсім не складно: рецепт ніжного та м'якого бісквітного рулету з варенням
- Апельсиновий пиріг портокалопіта — спробуйте і ви відчуєте аромат Греції на вашій кухні