RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко Петро Олексійович

5-й президент України

5-й президент України Петро Порошенко Фото: fFacebook

Петро Порошенко народився на Одещині у м. Болград 26 вересня 1965 року.

Він закінчив середню школу у молдавському місті Бендери, куди переїхали батьки.

З 1984 по 1986 майбутній президент України служив у лавах Радянської Армії в казахстанському Актюбінську.

1989 року Порошенко закінчив факультет міжнародних відносин Київського держуніверситету ім. Т. Г. Шевченка (КІМВ), потім навчався в аспірантурі рідного вишу.

2002 року Петро Порошенко став кандидатом наук. Він автор кількох монографій та наукових публікацій, присвячених міжнародним економічним відносинам та управлінню корпоративними правами.

Порошенко володіє чотирма мовами: українською, англійською, російською та молдавською.

Офіційна сторінка Петра Порошенка у Facebook .

Доходи

Петро Порошенко один із найбагатших людей України. Згідно здекларацією за 2022 рік, його грошові активи становлять $406,8 млн.

На банківських рахунках п'ятий президент тримав $10,9 млн., 9 млн. євро, 233,7 тис. британських фунтів і 270,3 тис. грн. У готівці у 2022 році він зберігав $59,9 млн і 316,6 млн грн.

Порошенко також мав майже 8,2 млн грн вкладів у кредитні спілки та інші небанківські фінансові установи. Крім того, він позичив 1,1 млн грн сторонній особі.

Дружина політика Марина у банках тримала 90,7 тис. євро, 23,9 тис. британських фунтів, $1,4 тис. та 162,3 тис. грн. Вона також відзначила майже $53,2 тис. у банках, які належали до її померлого батька.

Також Петро Порошенко задекларував велику колекцію творів мистецтва, коштовності та елітні автомобілі.

Кар'єра та бізнес

Трудову діяльність майбутній політик та глава держави і розпочав у 1990 році. Спочатку він працював заступником директора об'єднання малих підприємств та підприємців "Республіка". Потім вирішив зайнятися бізнесом.

Хоча за освітою Порошенко був юристом-міжнародником, напрямом свого бізнесу він обрав кондитерку. Його фірма займалася постачанням какао-бобів на кондитерські фабрики країни.

Зароблені гроші Петро Порошенко вкладав у купівлю кондитерських підприємств, що розвалюються разом із розвалом Радянського Союзу. Згодом бізнес розрісся, і підприємець об'єднав свої фабрики у корпорацію "Рошен".

У 2006 році підприємства Порошенка реорганізовано у галузевий холдинг, який став лідером кондитерського виробництва України.

Протягом багатьох років Петро Порошенко створював бізнес-імперію, до якої, крім кондитерських, входять автомобільні та суднобудівні підприємства, банківські установи. Він також є власником кількох ЗМІ.

Політична діяльність

Вперше до українського парламенту бізнесмен потрапив 1998 року. Він обрався мажоритарним округом у Вінницькій області та представляв Соціал-демократичну партію України Віктора Медведчука.

Через два роки Петро Порошенко через розбіжності виходить із цієї політсили та створює власну фракцію "Солідарність". У тому ж році "Солідарність" вливається до складу Партії регіонального відродження, яка згодом стала Партією регіонів.

Порошенко фінансує цей політичний проект та стає його співголовою. У грудні 2001 року Петро Олексійович залишає "регіоналів" та приєднується зі своєю "Солідарністю" до виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

За списками "Нашої України" Порошенко 2002 року знову проходить до Верховної Ради. Принагідно з депутатством творець Партії регіонів з 2000 по 2004 роки обіймає посаду заступника голови Ради Національного Банку України.

Після Помаранчевої революції та перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах Порошенка призначено на посаду голови РНБО України.

У вересні 2005 року тодішній держсекретар Олександр Зінченко звинуватив оточення президента Ющенка у корупції. Серед корупціонерів він назвав і Петра Порошенка. У пресі спалахнув гучний скандал.

Відносно Порошенка було відкрито кримінальну справу. Петро Олексійович змушений був піти у відставку. У результаті справу було закрито Печерським районним судом Києва та скандал затих.

2006 року колишній голова РНБО вдруге стає народним депутатом від партії "Наша Україна".

У жовтні 2009 року Віктор Ющенко пропонує Верховній Раді призначити Петра Порошенка міністром закордонних справ України. Кандидатуру президента нардепи підтримали більшістю голосів.

Головою зовнішньополітичного відомства Порошенко працював до березня 2010 року та був звільнений з посади новим президентом Віктором Януковичем.

Наступну міністерську посаду Порошенко обійняв у березні 2012 року вже за президента Віктора Януковича. Він став міністром економіки в уряді Миколи Азарова.

У кабінеті Азарова він пропрацював лише 9 місяців. Вже у грудні 2012 року Петро Порошенко обирається депутатом Верховної Ради з одномандатного округу у Вінницькій області.

У парламенті Порошенко не увійшов до жодної фракції і працював у комітеті з питань євроінтеграції.

Порошенко підтримав у 2013 році Євромайдан. Він спонсорував протестувальників їжею, водою та дровами.

1 грудня 2013 року Порошенко з трактора звернувся до радикально налаштованих людей, які прийшли штурмувати Адміністрацію президента.

Тоді нардепа, який закликав зупинити штурм, освистали, закидали монетами та зігнали з трактора. Але телевізійна картинка розлетілася всім світовим ЗМІ.


Під час російського захоплення Криму Порошенко спробував зустрітися в Сімферополі з депутатами парламенту півострова. Але проросійські активісти потрапити до будівлі Верховної Ради республіки йому не дали, і він змушений був виїхати коридором, наданим силовиками.

Завдяки таким активним діям Порошенко набув популярності. Фаворитом майбутніх позачергових президентських виборів був Віталій Кличко. Однак перед початком виборчих перегонів Кличко зняв свою кандидатуру на користь Порошенка.

Повідомлялося, що це сталося нібито внаслідок таємних домовленостей між двома політиками у Відні. На цій зустрічі були присутні олігарх Дмитро Фірташ і глава адміністрації президента Сергій Льовочкін, який втік.

На президентських виборах Петро Порошенко здобув перемогу вже у першому турі.

Президентська діяльність

За 5 років президентства Порошенко прагнув наблизити Україну до європейських стандартів із наступним вступом до Євросоюзу.

З цією метою зроблено:

- ухвалено закон "Про люстрацію";

- ухвалено закон "Про декомунізацію";

- прийнято закон "Про громадське телебачення та радіомовлення";

- антикорупційна реформа (створення антикорупційних органів, запровадження електронних декларацій для чиновників та депутатів);

- децентралізація влади;

- реформування армії.

Головним своїм досягненням Петро Порошенко вважає сприяння створенню Єдиної помісної православної церкви.

Зовнішня політика Президента Порошенка спрямована на поглиблення співпраці з НАТО, ЄС та США, досягнення газової незалежності від Росії, створення міжнародної коаліції на підтримку України, а також запровадження та посилення антиросійських санкцій.

'Порошенко домігся запровадження для громадян України безвізового режиму з Європейським союзом.

У січні 2019 року п'ятий президент України заявив про наміри балотуватися на найвищу посаду в країні вдруге.

Порошенко вийшов у другий тур президентських виборів разом із актором Володимиром Зеленським. Між турами пройшли дебати двох кандидатів на стадіоні "Олімпійський" у Києві. Провести дебати на спортивній арені запропонував Володимир Зеленський. Тоді Порошенко відзначився знаменитою фразою: "Стадіон так стадіон".

Зрештою, другі у своїй кар'єрі президентські вибори Порошенко програв.

Одразу після президентських виборів Порошенко привітав Зеленського з перемогою та висловив сподівання, що той продовжить обраний ним курс на членство України у ЄС та НАТО.

Восени 2019 року відбулися дострокові вибори до Верховної Ради. Петро Порошенко перейменував свою партію із "Солідарності" на "Європейську солідарність" і очолив виборчий список. Партія набрала 8,10% голосів і отримала 23 депутатські місця. Водночас "ЄС" перемогла у закордонних округах, набравши 29,55% голосів.

Компромат та скандали

Зайнявши пост Президента України Петро Порошенко опинився під пильною увагою ЗМІ та громадськості. Главі держави не вдалося уникнути великих скандалів.

Панамське досьє

У серпні 2014 року стався витік інформації юридичної фірми Mossack Fonseca з Панами, де в цій офшорній зоні фігурували фірми, зареєстровані на президента Порошенка. Як стверджувалося, Петро Олексійович продовжував в умовах війни з Росією торгувати з російським Газпромом.

Сам фігурант виправдовувався тим, що нібито через офшорні фірми можна було перевести свої бізнес-активи , у тому числі й компанію "Рошен", у сліпий траст.

Мальдівський відпочинок

У 2018 році Порошенко потрапив у новий скандал, причиною якого став його відпочинок на Мальдівах. Як з'ясували журналісти, розслідувачі з 1 по 8 січня 2018 року президент України орендував окремий острів з відповідною структурою відпочинку та розваг.

Проблема полягала в тому, що президент спробував приховати цей факт від громадськості. Він вилетів на Мальдіви, орендувавши найдорожчий літак і проживав там із сім'єю та гостями під вигаданим ім'ям. Тиждень мальдівського відпочинку коштував президентові понад 14 мільйонів гривень.


Після оприлюднення журналістського розслідування, глава держави визнав цей факт. В Адміністрації президента заявили, що Порошенко витратив на відпустку власні кошти. Проте невдовзі всю інформацію про Мальдівський відпочинок було засекречено.

Корупція в "Укроборонпромі"

У ході президентської кампанії у лютому 2019 року журналісти програми "Наші гроші" оприлюднили розслідування, в якому розповіли про причетність бізнес-партнера президента Олега Гладковського-Свинарчука до корупційних схем при закупівлі деталей для військової техніки в Росії. Внаслідок цього було завдано збитків державі на 22 мільйони гривень.


Гладковський ці факти заперечує та погрожує подати на журналістів до суду. Сам Петро Порошенко закликав ініціювати міжнародний аудит "Укроборонпрому".

Фабрика ботів

У січні 2019 року політичний аналітик Олександр Кочетков опублікував інформацію про створення та систему функціонування мережі акаунтів та блогерів, які працюють над підтримкою позитивного образу президента Порошенка.

За твердженням Кочеткова, керівник Адміністрації президента Борис Ложкін сформував групу з популярних блогерів, які мали на противагу російській пропаганді просувати позитивний імідж України.

Пізніше відбувся перекіс. Україну почали ототожнювати з Порошенком і блогери почали звеличувати Петра Олексійовича та його заслуги.

Як стверджував аналітик, на підтримку Порошенка наймають навіть російські ботоферми.

Невиконання обіцянок

Журналісти порталу "Слово і справа" проаналізували виконання обіцянок викладених у президентській програмі "Жити по-новому".

Невиконаними залишилися:

- деескалація конфлікту з Росією;

- не проведено люстрацію суддів, податківців та митників;

- не внесено законопроект про відкриті списки на виборах до Верховної Ради;

- не внесено законопроект про парламентську опозицію;

- не виконано обіцянку про деофшоризацію та деолігархізацію бізнесу;

- не подолано корупцію.

Судове переслідування

Після того, як президентом України став Зеленський, адвокат з оточення Януковича Андрій Портнов повернувся в Україну і анонсував «десятки заяв про злочини Порошенка». Протягом кількох місяців ГБР відкрило низку справ, у яких фігурувало прізвище п'ятого президента України.

Опубліковані 29 червня 2020 року результати опитування Київського міжнародного інституту соціології свідчать про те, що більш як половина українців (51 %) вважають порушення кримінальних справ проти екс-президента Порошенка боротьбою за справедливість, при цьому 30 % населення вважає кримінальні справи проти нього політичним переслідуванням.

Сім'я

Батько Олексій Іванович Порошенко керував міським управлінням сільгосптехніки. Мати Євгенія Сергіївна працювала головним бухгалтером в управлінні сільського господарства.

Окрім Петра в Олексія та Євгенії Порошенка був ще старший син Михайло, який загинув 1997 року в автокатастрофі.

Петро Порошенко одружений з Мариною Анатоліївною Переведенцевою. Вона на 3 роки старша за чоловіка. За фахом лікар-кардіолог.

Батько Марини Порошенко обіймав посаду міністра охорони здоров'я УРСР.

У родині Порошенка четверо дітей: двоє синів Олексій та Михайло та дві доньки Євгенія та Олександра.

П'ятий президент України вже дідусь. У старшого сина двоє дітей: Петро та Єлизавета.

Цікаві факти

Після початку повномасштабного вторгнення Росії Петро Порошенко активно допомагає українській армії. Він купує військову техніку, обладнання. Надає гуманітарну допомогу мешканцям України, які постраждали від війни.

2 квітня 2024 року в інтерв'ю каналу Al Jazeera Порошенко повідомив, що планує знову балотуватися у президенти України.

Цитати

"Вільне поводження зброї веде до хаосу".

Про Надію Савченко:

"Як повернули Надію, так повернемо Донбас та Крим".

Про запровадження електронного декларування доходів:

"Де ти, голубчик сизий, взяв ці гроші?"

Про блокаду Донбасу:

"Патріотизм – це не гасла вигукувати".

Про корупцію в армії:

"Нікому не дозволю красти в армії. Тим, хто крастиме в армії, руки відрубаю".

На зустрічі у Черкасах:

"Сходіть до церкви, поставте свічку, тому що ви невіруюча людина. Вас Господь попустить".

Відповідь Зеленському про дебати на стадіоні:

"Стадіон так стадіон".

Читайте також

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Гутцайт Вадим Маркович

Вадим Гутцайт – досьє голови НОК України

Устінова Олександра Юріївна

Олександра Устінова - народний депутат від партії "Голос"

Новини партнерів