RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українцям не підвищили ціну на газ, але є й тривожні новини

Транш МВФ для України буде залежати від антикорупційного суду

Транш МВФ для України буде залежати від антикорупційного суду Фото: biznews.com.ua

Прем'єр-міністру Володимиру Гройсману вдалося заробити додаткові бали для свого рейтингу: цього тижня Кабмін відклав підвищення ціни на газ для населення. І якщо для голови уряду таке рішення – перемога, то для співпраці України з Міжнародним валютним фондом – навряд чи. Адже підвищення ціни на газ було однією з умов надання наступного траншу фінансової допомоги. Якими будуть наслідки, що викликає тривогу і чи варто чекати грошей від МВФ, дізнавався "Апостроф".

На засіданні в середу, 28 березня, уряд продовжив до 1 червня 2018 року дію поточних тарифів на газ для населення та підприємств теплокомуненерго (до цього ціни мали підняти з 1 квітня).

Ще в січні цього року після зустрічі президента України Петра Порошенка з главою МВФ Крістін Лагард в Давосі джерела "Апострофа" в оточенні глави держави запевняли, що ціну на газ піднімуть. Про готовність уряду до такого кроку заявляв і сам Порошенко. Таким чином, стверджувало джерело видання, президент хотів відвернути увагу міжнародних донорів від ще однієї важливої вимоги – створення антикорупційного суду. Крім цього, за словами співрозмовника, Порошенко намагався підставити Гройсмана, адже підвищення ціни на газ могло би стати ударом по іміджу прем'єра.

Тим не менше поки що Кабмін заморозив поточні тарифи до літа. І в Адміністрації президента, і в уряді висловлюють надію, що до цього часу вдасться досягнути домовленостей щодо газового питання з МВФ.

"Усі в Україні чудово розуміють, що різке підвищення [ціни на газ] негативно відобразиться на соціальному становищі, і тому на це ніхто навіть теоретично піти не може", - розповідає наближене до Кабміну джерело "Апострофа". Співрозмовник видання впевнений, що у влади залишається можливість торгуватися з цього питання. Але переговори на тему газу можуть припинитися, якщо Україна не виконає головну обіцянку – створити антикорупційний суд.

Як відомо, законопроект, що передбачає створення Вищого антикорупційного суду, вже ухвалений в першому читанні й готується до другого. Коли він буде підтриманий, поки неясно. Але якщо проект закону не буде ухвалено з урахуванням вимог МВФ найближчим часом, то отримати транш у квітні в України шансів не буде (саме такі строки надання траншу називалися раніше).

"Якщо не розв'язується питання з судом, то далі виникає глобальна проблема з траншем МВФ. А це призведе до проблем в макроекономічній ситуації в країні, тому що у нас виникнуть труднощі з виплатою зовнішніх боргів. Так, ми можемо протриматися до 2019 року без траншу. Але в 2019 році потрібно якось жити, - продовжує співрозмовник. – Якщо ухвалюється закон про антикорупційний суд, то 99,9%, що Україна отримає транш. Без будь-яких додаткових умов [зокрема щодо ціни на газ]".

Фото: Прес-служба президента

Уряд у свою чергу буде до останнього відстоювати збереження нинішньої вартості газу.

Незначно на хід переговорів з МВФ може вплинути перемога "Нафтогазу" над "Газпромом" у справі про транзит газу в Стокгольмському арбітражі. Але покладатися на це не варто, вважає джерело "Апострофа".

А ось у самому "Нафтогазі" не дуже раді рішенням Кабміну. Там давно хочуть зрівняти ціну і для населення, і для підприємств, підвищивши її на 60%. "Ніхто не погодиться на це", - запевнили "Апостроф" в уряді.

Експерт в енергетичній галузі Валентин Землянський у коментарі "Апострофу" припустив, що в "Нафтогазі" продовжать наполягати на своїх умовах.

"Але особисто я вважаю, що необхідно рухатися в напрямку зниження тарифів і перегляду умов співпраці з МВФ. Якщо Кабміну вдасться переглянути тарифи напередодні опалювального сезону, це, звичайно, стане великим плюсом для влади. Якщо не вдасться і все піде за сценарієм "Нафтогазу", ми отримаємо зростання субсидій, неплатежі, фінансові проблеми у компаній енергосектора", - розповідає він.

Президент Петро Порошенко на зустрічі з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард Фото: Прес-служба президента

На думку фахівця, у ході переговорів сторони можуть зійтися на якійсь компромісній ціні.

"Якщо збережуться відносини [між Україною і МВФ], то, можливо, буде знайдено компроміс - підняти ціну на 8-10%. Якщо не буде відносин, то можна і опустити вартість", - вважає він.

У той же час для збереження довіри МВФ владі потрібно не боротися з партнерами з приводу заморожування ціни на газ, а створити обіцяний ринок газу.

"Ми як держава повинні створити передумови для лібералізації та демонополізації ринку природного газу для населення, який зараз повністю підконтрольний одному олігарху – Дмитру Фірташу. Перебуваючи у Відні, він успішно зберігає монополію", - заявила в коментарі "Апострофу" нардеп від "Самопомочі" та секретар комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька.

Депутат погоджується, що рішення Кабміну не підвищувати вартість газу зніме напругу в суспільстві. Але для співпраці з МВФ – це крок назад.

"Для них важливим є створення реального ринку, а не підвищення ціни на газ. Ми не повинні говорити, що як держава ми повинні підняти вартість – і тільки в такому разі отримаємо транш. Ми як держава повинні виконувати вимоги щодо створення таких передумов, які дозволять нам дійсно запустити функціонуючий ринок газу", - підкреслила Войціцька.

За прогнозами нардепа, Україна не отримає транш у квітні, та й закон про антикорупційний суд за цей період ухвалений не буде. "Але ми не можемо собі дозволити на цьому етапі розірвати відносини з МВФ", - впевнена вона.

Читайте також

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб

Штучний інтелект проти російських вуглеводнів: за ким майбутнє

Успіх компанії Nvidia вкотре показав, що майбутнє за високими технологіями, а сировинні економіки як Росія залишаються у минулому