RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко вирішив підставити Гройсмана: українцям готують неприємний сюрприз

Україні залишилося виконати низку умов міжнародних кредиторів

Україні залишилося виконати низку умов міжнародних кредиторів Фото: прес-служба президента

Після зустрічі з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард в Давосі президент Петро Порошенко заявив про продовження співпраці з головним кредитором країни. Щоправда, для отримання чергового траншу Україні необхідно виконати вимоги, яким всіляко чинять опір президент і уряд. На які невигідні для себе кроки готова піти влада і чим за обіцянки, що були дані МВФ, розплатяться українці, розбирався "Апостроф".

Газове питання

Для продовження співпраці з МВФ і отримання нового траншу Україні залишилося виконати низку вимог, ключові з яких – створення антикорупційного суду (чому опирається президент, відповідний законопроект якого розкритикували західні партнери) і підвищення цін на газ (чого дуже не хоче прем'єр-міністр Володимир Гройсман).

Після переговорів з главою фонду Крістін Лагард в Давосі Петро Порошенко оптимістично заявив, що новий транш Україна може отримати вже до початку квітня. Пізніше президент зазначив, що уряд заради цього готовий врегулювати ціну на газ.

Відзначимо, що підвищення вартості газу мало відбутися ще в жовтні 2017 року. Але уряд на чолі з Володимиром Гройсманом відмовився йти на такі непопулярні заходи, аргументуючи це тим, що чергове зростання тарифів може призвести до подальшого зростання рівня бідності серед українців.

Напередодні зустрічі між Порошенком і Лагард в ЗМІ з'являлася інформація про подорожчання газу для населення, що нібито готується з 1 квітня 2018 року. Але в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України спростовували такі плани.

Як повідомляє джерело "Апострофа" у фракції "Блок Петра Порошенка", ця тема стала однією з ключових під час перемовин у Давосі.

"Порошенко погодився на різке підвищення ціни на газ. Він насправді хоче цим перебити питання створення антикорупційного суду, щоб затягнути цей процес. Але я не думаю, що йому це вдасться", - зазначає співрозмовник видання.

У той же час, на думку представника БПП, президент готовий на підвищення ціни не заради отримання траншу, а для удару по рейтингу Гройсмана, про бажання якого піти в самостійне політичне плавання давно говорять.

"Він вважає, що це багато в чому буде страшним ударом по іміджу прем'єра. Він хоче підставити Гройсмана", - заявило джерело "Апострофа".

Петро Порошенко готовий піти на поступки МВФ в питанні ціни на газ Фото: прес-служба президента

В оточенні самого Гройсмана "Апострофу" ніяк не прокоментували домовленості президента з МВФ. Але раніше джерела розповідали виданню, що прем'єр категорично проти і готовий вести переговори з міжнародними кредиторами до останнього.

Втім, президент може вирішити це питання і без Гройсмана. "В Порошенка є власний інструмент – голова НКРЕКП Дмитро Вовк. Разом вони можуть підняти вартість, і ніхто не скаже, що це погано", - сказав "Апострофу" позафракційний нардеп Віктор Чумак. На його думку, ціну спробують підвищити найближчим часом, щоб не відкладати це питання ближче до виборів.

Економіст Сергій Фурса заспокоює, що чергове подорожчання навряд чи буде таким відчутним порівняно з попередніми.

"У нас, з одного боку, економічний колапс, який буде результатом неотримання траншу. А з іншого боку – необхідність підняти ціну на газ. Хочемо чи не хочемо, але ціна підніметься, тому що в нас немає вибору", - сказав він "Апострофу".

В Адміністрації президента вважають, що навколо газової теми виникло багато маніпуляцій. Джерело "Апострофа" на Банковій запевнило, що Порошенко нібито прямо не говорив, що ціна підніметься і вийде на рівень європейських.

"Так, це обговорювалося. Так, у МВФ на цьому наполягають. Але зараз ще з цього питання проводяться консультації", - розповів співрозмовник видання.

Бути чи не бути антикорупційному суду

Друга головна умова, від якої залежить співробітництво з МВФ, – запуск антикорупційного суду. Незважаючи на всі обіцянки, котрі давалися МВФ і Євросоюзу, новий орган так і не запрацював у 2018 році. Й досі незрозуміло, чи відбудеться це до президентських і парламентських виборів у 2019 році. Нинішня редакція законопроекту про антикорупційний суд, зареєстрована президентом, не влаштовує західних партнерів.

Джерело "Апострофа" в БПП зазначає, що це питання також було одним із головним у переговорах Порошенка та Лагард.

Питання створення антикорупційного суду було одним з головних на переговорах Порошенка з Лагард, зазначають джерела "Апострофа" Фото: прес-служба президента

"Порошенко буде пробувати тягнути до останнього, щоб суд не запрацював. Та й парламент на сьогодні не готовий голосувати за відповідний законопроект. Тому це питання ще обговорюється", - повідомив співрозмовник "Апострофа".

Хоча офіційно у БПП виступають з іншою позицією. "Робота щодо антикорупційного суду продовжується, і він буде створений", - запевнив "Апостроф" нардеп Володимир Ар'єв.

"Тут можна провести аналогію із запуском електронного декларування. Тоді теж були настрої, м'яко кажучи, не позитивні, було бажання у влади все провалити. Але знайшли досить серйозні аргументи, пов'язані з міжнародним тиском, і в результаті е-декларування запрацювало, - наводить приклад політолог Петро Олещук, підкреслюючи, що і на цей раз владі доведеться виконувати обіцянки. – Можна сказати, що Україну поставили на лічильник. І це результат безвідповідального ставлення української влади до власних обіцянок, які були дані".

Нардеп Віктор Чумак не сумнівається, що у владі знову будуть намагатися ухилитися від питання створення суду. Якби це було не так, на його думку, президент би вже відкликав свій законопроект про антикорупційний суд і вніс би новий з усіма необхідними правками.

"Порошенко хоче затягнути це питання до 2019 року і не створювати суд протягом своєї каденції", - упевнений депутат.

Читайте також: П'ять вимог до України: заради чого в Порошенка поставили під загрозу дуже важливий кредит

У будь-якому разі, в президентському оточенні залишилися задоволені переговорами з МВФ. "Я думаю, що після цих переговорів, шанси на продовження ефективної співпраці з МВФ різко збільшилися", - сказав Володимир Ар'єв, додавши, що, крім двох головних умов - створення антикорупційного суду та підвищення ціни на газ - є ще низка інших зобов'язань перед МВФ, які необхідно виконати Україні для отримання траншу.

При цьому ціна питання, як розповіло "Апострофу" джерело в БПП, вже не 1,9 млрд доларів, як говорили раніше, а 2,5 млрд доларів.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі