RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скасування націоналізації "Приватбанку": яку ціну заплатять українці

Відкат націоналізації "ПриватБанку" може ускладнити співпрацю України з МВФ

Відкат націоналізації "ПриватБанку" може ускладнити співпрацю України з МВФ Фото: UNIAN

Окружний адміністративний суд у Києві визнав незаконною націоналізацію "ПриватБанку". "Апостроф "з'ясовував, як будуть розвиватися події, чого домагається колишній власник" ПриватБанку" та чи загрожує Україні в зв'язку з цим дефолт.

Окружний адміністративний суд Києва на своєму засіданні 18 квітня 2019 року задовольнив позовну заяву олігарха Ігоря Коломойського до Національного банку України (НБУ) і Кабінету міністрів і визнав незаконною націоналізацію "ПриватБанку", який раніше належав Ігорю Коломойському.

"Суд визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ВАТ "КБ "ПриватБанк", та визнав недійсним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку", - йдеться в рішенні суду.

Суд також вказує на недоведеність відповідачами "наявності законних підстав для віднесення ПАТ "КБ "ПриватБанк" до категорії неплатоспроможних", в результаті чого була порушена процедура його націоналізації.

Нацбанк вже заявив, що буде оскаржувати цей вердикт в апеляційній інстанції. "Рішення суду не вступило в законну силу і буде оскаржене Національним банком. Ми продовжимо доводити законність дій і прийнятих рішень регулятора в апеляційній інстанції", - заявив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Регулятор також запропонує Раді з фінансової стабільності звернутися до Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Кабінет міністрів з приводу подібних судових практик, які наносять шкоду міжнародному іміджу України".

Наслідки будуть пізніше

Нагадаємо, найбільший в Україні банк - "ПриватБанк" був визнаний неплатоспроможним і перейшов у власність держави у грудні 2016 року. Для порятунку фінустанови його докапіталізували на 155,4 мільярда гривень.

За словами фінансового експерта Олексія Куща, і раніше було очевидно, що процедура націоналізації "ПриватБанку" була проведена "з колосальною кількістю помилок, які давали формальні підстави оскаржувати це рішення в суді". "При цьому, на мій погляд, більшість цих помилок закладалися спеціально", - сказав він у коментарі "Апострофу". На його думку, сьогоднішнє рішення є "абсолютно закономірним підсумком".

Які ж наслідки цього без перебільшення резонансного судового рішення?

"Просто зараз ніяких наслідків не буде, тому що буде подана апеляція. А от далі все покрито мороком", - заявив фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса.

При цьому, за його словами, вже зараз зрозуміло, що це судове рішення, швидше за все, "не сподобається Міжнародному валютному фонду (МВФ)". "Я не знаю, чи стане це вже зараз перешкодою на шляху нашої співпраці з МВФ. Можливо, не стане, тому що рішення не вступило в силу, але воно точно викличе дуже багато питань і у фонду, і в інвесторів", - підкреслив експерт. Він нагадав, що націоналізація "ПриватБанку" була однією з умов співпраці нашої країни з МВФ та частиною реформи банківського сектора. "І, якщо націоналізація буде відіграна назад, це повністю зруйнує нашу співпрацю з МВФ. А це вже загрожує дефолтом", - попередив Фурса.

Торг доречний

Разом з тим, нинішнє судове рішення, як і можливі наступні, можуть стати частиною більш складного процесу. Ігор Коломойський в одному з недавніх інтерв'ю заявив, що сам "ПриватБанк" його не надто цікавить, але він розраховує отримати компенсацію в розмірі 2 мільярдів доларів, які, за його словами, знаходилися на рахунках фінустанови на момент її націоналізації.

Рішення про незаконність націоналізації може стати вагомим аргументом Коломойського у справі за позовом "ПриватБанку", який скерований в лондонський суд проти нього та його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова про нібито виведення значних коштів з установи незадовго до її націоналізації. "Точно, це елемент торгу за позовом в Лондоні", - зазначив Сергій Фурса.

Крім того, такий торг може торкнутися набагато ширшого кола проблем.

Олексій Кущ не виключає, що вже найближчим часом колишні власники "ПриватБанку" можуть почати переговори про долю свого бізнесу в Україні. На його думку, мова, зокрема, може йти про діяльність компанії "Укрнафта" - її контрольний пакет акцій належить державі, однак фактично компанія контролюється групою "Приват" Ігоря Коломойського. "Якщо їхні побажання і претензії будуть задоволені, то в такому випадку апеляція може скасувати це рішення (про визнання незаконною націоналізацію "ПриватБанку" - "Апостроф"). І тоді все тихо зійде нанівець", - зазначив експерт.

Однак, вважає Кущ, якщо люди Коломойського не отримають, чого хочуть, тоді "після виборів є всі шанси, що апеляцію буде прийнято на їхню користь".

При цьому він переконаний - "ПриватБанк" їм не потрібен. "Їм потрібен інструмент тиску на владу для того, щоб захистити свої бізнес-інтереси в Україні. Логіка тут пряма – ми будемо забирати банк, ці дії викличуть системну дестабілізацію в секторі держбанків, де зараз зберігається 270 мільярдів гривень, тільки у "ПриватБанку" – 170 мільярдів гривень. Така дестабілізація поставить державу в жорстку вилку: з одного боку, - включення друкарського верстата і повернення грошей тим, хто побіжить в банк за своїми ресурсами; з іншого боку – мораторій на виплати та соціальний вибух, тому що мова йде про мільйони вкладників. Тому буде поставлено умову – йдіть на виконання наших вимог, і ми забудемо про судові справи", - резюмував Кущ.

Читайте також

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб

Штучний інтелект проти російських вуглеводнів: за ким майбутнє

Успіх компанії Nvidia вкотре показав, що майбутнє за високими технологіями, а сировинні економіки як Росія залишаються у минулому