RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Бідний" Ринат: чому найбагатша людина України інвестує за кордон

Рінат Ахметов, незважаючи на значні фінансові втрати, залишається найбагатшим українцем

Рінат Ахметов, незважаючи на значні фінансові втрати, залишається найбагатшим українцем Фото: Фонд Ріната Ахметова

В Україні напередодні нового опалювального сезону продовжується відновлення об'єктів енергетичної інфраструктури, які були пошкоджені або зруйновані внаслідок ворожих обстрілів минулого осінньо-зимового періоду. Серед найбільш постраждалих енергооб'єктів – активи найбагатшого українця Ріната Ахметова, який є власником низки ТЕС, а також електростанцій, що працюють на відновлюваних джерелах енергії. "Апостроф" розбирався, як виживає під час війни бізнес Ахметова, і у що сьогодні інвестує підприємець.

Війна, яку проти нашої країни розв'язала Росія, є головною причиною зубожіння українців. За минулий рік коефіцієнт бідності в Україні зріс із 5,5% до 20,2%, тобто майже вчетверо.

Бідніють не лише прості громадяни, а й олігархи. Деякі з них через війну перестали бути мільярдерами принаймні, якщо рахувати їхні статки у доларах.

Читайте: Епоха очищення: як війна деолігархі­зувала Ахметова

У 2022 році в нашій країні став популярним гіркий жарт про те, що оголошена нинішньою владою ще в мирний час деолігархізація зараз відбувається сама собою.

(Вже) не олігарх

Говорячи про олігархів, звичайно ж, не можна не згадати Ріната Ахметова.

Хоча він сам себе олігархом не вважає.

"Я ніколи не був і не збираюся бути олігархом, - заявляв Ахметов в інтерв'ю The Washington Post наприкінці 2022 року. - Я найбільший приватний інвестор, роботодавець та платник податків в Україні".

Ця заява була зроблена в контексті прийнятого у 2021 році закону, згідно з яким олігархами є громадяни, що відповідають як мінімум трьом критеріям із чотирьох, а саме: беруть участь у політичному житті країни, мають значний вплив на ЗМІ, є кінцевими бенефіціарами підприємств, які займають монопольне становище на ринку, а також мають активи, чия підтверджена вартість перевищує 2,27 мільярда гривень.

Щодо того, що Ахметов ніколи не був олігархом, можна, звичайно, і посперечатися. Але на сьогодні він, залишаючись найбагатшою людиною в країні, формально не відповідає статусу олігарха за двома критеріями зі згаданого закону. Так, ще минулого літа Ахметов відмовився від усіх своїх медіа-активів на користь держави, і приблизно тоді ж депутатський мандат здав його найближчий бізнес-партнер Вадим Новинський, і таким чином можна вважати, що Рінат Леонідович, принаймні офіційно, не пов'язаний із політикою.

Рінат Ахметов, як і інші мільярдери (деякі з яких уже не мільярдери) також постраждав через війну та у відсотковому відношенні, ймовірно, збіднів більше за інших. Згідно з експертними оцінками, його статки скоротилися майже вдвічі - з 7,6 мільярда доларів до приблизно 4 мільярдів доларів. Що, втім, не завадило йому, як було зазначено вище, зберегти за собою перший рядок у рейтингу вітчизняних багатіїв.

До війни тоді ще точно олігарх Ахметов активно скуповував компанії, що займаються розподілом електроенергії – так звані облернерго, трохи не дотягнувши свою долю на цьому ринку країни до 50%. Крім того, він контролював близько 70% теплової генерації та близько 80% видобутку вугілля.

Але після російського вторгнення ситуація помітно змінилася.

Найбільші активи Ахметова, які приносили найбільший прибуток, - металургійні підприємства. Внаслідок варварських дій російської армії було повністю зруйновано Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча та завод "Азовсталь", який також знаходився у Маріуполі. Тільки прямі втрати бізнесмена, пов'язані з цими двома заводами, становили понад 3,5 мільярда доларів.

З енергоактивами ситуація не набагато краща. Багато з них опинилися на тимчасово окупованих територіях. Особливо не пощастило енергооб'єктам, які працюють (але зараз вже, в основному, не працюють) на відновлюваних джерелах енергії, які розташовані переважно на півдні – у Херсонській та Запорізькій областях.

Крім того, теплоелектростанції (ТЕС), що входять до компанії Ахметова ДТЕК, минулого опалювального сезону зазнали масованих обстрілів, що призвело до значних пошкоджень і руйнувань.

"Через пошкодження від атак на кінець минулого осінньо-зимового періоду було недоступно 1,4 гігавата потужностей теплової генерації ДТЕК. На їх відновлення потрібно щонайменше 7 мільярдів гривень. В умовах війни - обсяги колосальні, тому для покриття такої величезної суми розраховуємо, передусім, на кредитну програму від уряду", - написав у Facebook на початку липня цього року генеральний директор "ДТЕК Енерго" Ільдар Салєєв.

І, схоже, цей заклик у Кабміні почули.

На початку серпня віцепрем'єрка - міністерка економіки України Юлія Свириденко розповіла, що уряд готує програму пільгового кредитування для великого бізнесу, у тому числі для ДТЕК.

Джерела "Апострофа" повідомляють, що держава, не надто афішуючи це, активно допомагає енергокомпанії Ахметова відновлювати пошкоджені потужності. Що, втім, напевно, не є дивним, враховуючи значну залежність країни від цих об'єктів, особливо в осінньо-зимовий період.

Найбільший приватний інвестор

Рінат Ахметов не втомлюється повторювати, що є чи не найголовнішим постраждалим від війни, принаймні з числа забезпечених громадян.

"Найбільше постраждав мій бізнес. Можливо, це не зовсім скромно з мого боку, але я допомагаю набагато більше, ніж будь-хто інший, і я не збираюся зупинятися", - заявив він у ході вже згаданого інтерв'ю The Washington Post.

Але попри серйозні фінансові проблеми Ахметов продовжує інвестувати.

Зокрема, в Румунії.

На початку серпня стало відомо, що підконтрольна Ахметову DTEK Renewables International завершила монтаж найбільшого в цій країні вітрогенератора – турбіну потужністю 6 мегават встановили на опору заввишки 125 метрів.

І це лише перший крок, тому що всього планується побудувати цілий вітропарк на десять установок загальною потужністю 60 мегават (по 6 мегават кожна).

Повідомляється, що інвестиції компанії Ріната Ахметова у цей вітропарк становили 90 мільйонів доларів.

Чи навідується бізнесмен до сусідньої країни, щоб особисто контролювати процес будівництва парку вітрогенераторів? Достовірно це невідомо. У прес-релізах підконтрольних Ахметову компаній постійно наголошується, що він з першого дня війни перебуває в Україні і не має наміру залишати її. Втім, щоб контролювати бізнес-процеси, зовсім необов'язково перебувати безпосередньо на об'єкті – тим більше, для людини такої величини як Рінат Леонідович.

До того ж, як кажуть джерела "Апострофа", останнім часом його місцем проживання є Чернівці, звідки до Румунії рукою подати, - принаймні точно ближче, ніж до Києва і, тим більше, Донбасу. А тому навіть якщо Ахметов не їде до Румунії, то румуни (або довірені люди, які займаються його проектом у Румунії) цілком комфортно і досить оперативно можуть приїжджати до Ріната Леонідовича у його нинішню прикордонну резиденцію для вирішення поточних питань.

Таким чином, як бачимо, гроші у Ахметова все ж таки є. Принаймні для інвестицій за кордон.

Ну, а на батьківщині можна продовжувати зображувати із себе жертву, користуватися у зв'язку з цим значною державною підтримкою та позиціонувати себе при цьому як головного філантропа країни.

Читайте: Путін – військовий злочинець: Ахметов жорстко засудив напад Росії на Україну

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР