RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У бюджеті є як позитив, так і негативні речі – Дмитро Разумков

Розумків про держбюджет-2023

Розумків про держбюджет-2023 Фото: interfax.com.ua

У прийнятому Верховною Радою держбюджеті-2023 закладено рекордну суму на захист та оборону країни – більше трильйона гривень. На жаль, через війну кошти недоотримала соціальна сфера, тому підвищення мінімальних зарплат та пенсій поки не очікується. Хоча народні депутати обіцяють перегляд держбюджету у наступному році. Водночас в ухваленому документі є певні норми, які викликають питання, щодо доцільності їх прийняття.

Про основні цифри головного кошторису країни в ефірі Апостроф TV розповів народний депутат, голова міжфракційного об‘єднання "Розумна політика", екс-спікер парламенту ДМИТРО РАЗУМКОВ.

– Напередодні парламент ухвалив держбюджет-2023, що ви можете сказати про цифри, виділені на оборону? Як ми витримаємо наступний рік?

– Є позитиви у цьому документі, хоча є й абсолютно негативні речі. Питання національної оборони є сьогодні пріоритетом і в бюджеті на це закладений серйозний ресурс – більше трильйона гривень. Це рекорд, раніше такого не було. Є проблема, що здебільшого ці кошти кредитні. Ми з вами повинні зрозуміти, що насправді дефіцит бюджету складає не 20% від ВВП, тому що для людей це незрозуміла цифра, а фактично надходження до державного бюджету станом на сьогодні прогнозується як 50% від загального обсягу. Тобто якщо ми говоримо, що загальний обсяг бюджету 2,5 трильйони гривень видатків, то надходжень буде трохи менше ніж 1,3 трильйона гривень.

Читайте: Бюджет України на 2023 рік: куди підуть гроші насамперед

Є проблеми у соціальній сфері, тому що це не просто збільшення зарплат, пенсій, які не закладені у цьому бюджеті, а це життя наших з вами співгромадян. Тому що розмови про те, що ми змінимо цей бюджет за результатами першого кварталу, вони виглядають досить неадекватно. Тому що тут треба буде ще прожити людям два місяці цього року і три місяці наступного року, і лише після цього будуть вноситися зміни.

Об'єктивно, на мінімальні заробітні плати та пенсії треба було робити хоча б індексацію, тому що сьогодні людям буде дуже важко проходити цю зиму. Ви бачите ціни на продукти харчування, інфляція, яка закладається на наступний рік, сягає майже 30%, хоча це прогнозовані показники, я думаю, що ситуація може бути гіршою. Так, трохи покращили показники національної валюти, але це прогнозні цифри і сьогодні об'єктивно говорити, що буде саме так - важко, тому що навіть віялові відключення, які сьогодні відбуваються, будуть негативно впливати на дохідну частину держбюджету.

Є і кричущі речі, наприклад, те, що зробив Кабмін. Верховна Рада в першому читанні не підтримала пропозицію про виділення державних коштів на закупівлю російськомовного контенту, який планують транслювати на росію. Але була така норма, заховали її в постанові, що Кабміну треба опрацювати відхилені правки. Було дуже багато відхилених правок, які пропонували народні депутати, вони стосувалися і збільшення видатків на сектор національної безпеки та оборони, і збільшення мінімальних зарплат та пенсій, підтримки українського бізнесу, підтримки ВПО, а Кабмін замість цього виділив майже 2 млрд на закупівлю такого контенту. Аргументували вони це тим, що так ми зможемо інформаційно боротися з росіянами. З ними не треба боротися інформаційно, з ними досить успішно бореться українська армія.

Я вважаю, що ці кошти могли б піти на абсолютно інші правильні речі. Більше того, я вважаю, що тут є і корупційна складова, дивлячись на те, що відбувається навколо тих розслідувань, які, зокрема, проводять журналісти.

– Чи буде перегляд бюджету у наступному році?

– Я впевнений, що в наступному році ми будемо переглядати бюджет. В першу чергу ми повинні будемо забезпечити армію та інші правоохоронні та силові структури, які задіяні у секторі національної безпеки та оборони.

Вчора ще також був проголосований у першому читанні законопроект, який стосується відпусток для військовослужбовців, які служать на передовій. Раніше вони могли поїхати у відпустку виключно за сімейними обставинами, але це важко було пояснити, довести і таке інше. Війна не триває два-три тижні, а люди мають бачити своїх рідних. Тому ВРУ планує, що найближчим часом ми це змінимо і у наших захисників буде абсолютно законна нормальна підстава, щоб піти у відпустку та побачити своїх рідних.

– Яка буде ситуація з держборгом? Чи закладені якісь гроші, які будуть витрачені на погашення боргів? І чи є хоча б якісь кошти на відновлення країни?

– На відновлення гроші закладаються, десь близько 35 млрд, але я впевнений, що ці цифри будуть переглядатися. Є цифри і на обслуговування держборгу. Але фактично ми сьогодні наближаємося до того, що держборг буде дорівнювати майже 100% від ВВП.

Це бюджет воюючої країни, тут важко об'єктивно критикувати, тому що грантові програми ми отримуємо дуже погано, здебільшого ресурс, який до нас приходить – це кредити. Так, вони пільгові, там невеликий відсоток, але це кредит. Їх треба буде повертати, або вести перемовини про реструктуризацію. Насправді, я б займався цим вже сьогодні, тому що адекватні країни світу розуміють, що Україна воює не лише за себе, а й за демократію, за ті принципи, за якими живе Європа, США. Тому я думаю, що якраз цей час треба було використовувати для того, щоб хоча б вже мати напрацювання, як ми будемо рухатися.

Або є варіант списання боргу, і це було б правильно, тому що це борги, які ми сьогодні сплачуємо, на жаль, найголовнішим, що є у кожної держави, – життям та здоров'ям своїх громадян.

– Щодо енергетичної безпеки нашої країни, які виклики сьогодні стоять перед нами? Чи зможе новий очільник НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов змінити ситуацію, тому що ми вже входимо в зиму?

– Йому буде дуже важко, він приходить у дуже непросту ситуацію після Вітренка, проти якого виступали деякі народні депутати і критикували його за непрофесіоналізм, за те, що вони купували собі броньовані машини, замість того, щоб купувати газ та закачувати його у сховище.

Сьогодні Чернишову буде складно, тому що у нього малу часу на те, щоб виправити ці помилки, з урахуванням постійних обстрілів, з урахуванням невиконання того, що планувалося. У сховищах мало б бути 19 млрд куб. м газу, а є трохи більше 14 млрд куб. м. І тут треба було не звільняти Вітренка, а запитати, як це так відбулося.

Новини партнерів

Читайте також

Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

Фінансова допомога США Україні на 7,85 мільярда доларів оформлена у вигляді кредиту, який, швидше за все, повертати не доведеться

Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

Скорочення бюджетних видатків зменшить залежність України від західної допомоги та держборг країни

Якщо завтра "план Б": скільки протримається Україна без закордонної фіндопомоги

Без допомоги союзників Україна протримається кілька місяців, після чого доведеться скорочувати витрати, піднімати податки та друкувати гроші