RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пік або піке: яким буде долар до кінця 2020 року

Обвалу до 30 гривень не очікується, але є нюанси

Обвалу до 30 гривень не очікується, але є нюанси Фото:

Обвалу гривні, незважаючи на економічну кризу, викликану коронавірусом, не відбулося, проте плавна девальвація національної валюти все-таки відбувається. "Апостроф" з'ясовував, яким може бути курс долара до кінця 2020 року.

Курс долара до гривні продовжує помірно зростати. Підскочивши на початку липня на новинах про відставку тодішнього глави Національного банку України (НБУ) Якова Смолія, курс дійшов до свого піку в кінці липня - початку серпня, після чого плавно опустився. А потім поступово почав знову зростати.

Проте, міжбанківський валютний курс жодного разу не перевищив позначку 28 гривень/долар (готівковий долар ненадовго перетинав цю межу).

Дещо інша ситуація з євро - його курс до української гривні останнім часом зростає куди помітніше, і зараз він впритул наблизився до позначки в 33 гривні. Втім, це пов'язано, в першу чергу, з відносинами європейської та американської валют.

Вже не 30

Ще зовсім недавно були очікування, щодо істотної девальвації гривні. Приводом для цього стала заява президента Володимира Зеленського про те, що доходи українського бюджету, які надходять в першу чергу від митних зборів, розраховуються за курсом 30 гривень/долар, хоча за більш міцної гривні вони зменшуються. Тоді багато інсайдерів сприйняли це як меседж про намір опустити курс до озвученого рівня.

Однак останнім часом з боку представників влади звучать дещо інші цифри. Так днями міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко заявив, що в нинішньому році (та й в наступному теж) курс долара залишатиметься на рівні близько 28 гривень. Трохи раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль висловлював думку, що валютний курс до кінця 2020 року коливатиметься в межах 27-28 гривень/долар і вже точно не вийде за межі 29 гривень/долар.

З чим пов'язана зміна риторики, сказати складно. Можливо, напередодні місцевих виборів влада не хоче лякати електорат, або, не виключено, існують цілком об'єктивні причини, за якими значного ослаблення нацвалюти не повинно відбутися.

Втім, це не скасовує того факту, що за умови міцної гривні, плани щодо доходів бюджету не будуть виконані. Нагадаємо, в березні Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету на поточний рік в зв'язку з коронавірусом. Зокрема, погіршила курс з 27 гривень/долар до 29,5 гривні/долар.

Більше того, в кінці липня уряд представив прогноз макроекономічних показників на найближчі роки, згідно з яким середній курс долара в 2021 році складе 29,1 гривні. Очікується, що саме цей курс буде використаний при підготовці проекту держбюджету на наступний рік. Але, якщо в 2021 році, як і в 2020-м, реальний курс залишиться на рівні 28 гривень/долар, бюджет ризикує знову недоотримати заплановані доходи.

Борговий пік або піке

Чи може гривню будуть опускати?

На початку вересня Міністерство фінансів повідомило, що Україна здійснила платежів на більш, ніж 2 мільярди доларів в рамках погашення зовнішнього боргу.

Відомство також зазначило, що наша країна успішно пройшла пік виплат 2020 року за зовнішнім держборгом.

Зовнішні борги вигідніше виплачувати при міцній гривні. Тепер, коли пік виплат пройдено, девальвація національної валюти вже не така страшна.

Втім, опитані "Апострофом" експерти доволі скептично оцінюють такий сценарій.

"Для виплат за держборгом використовувалися залучені валютні ресурси, а не те, що гривню просто обміняли (на долари). Тобто це - не пов'язані між собою події", - сказав в коментарі виданню інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса.

Аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко переконаний, що в цілеспрямованому послабленні гривні просто немає ніякого сенсу. "При зниженні курсу гривні інфляція буде прискорюватися в рази. А, з урахуванням рекордно низької ставки Національного банку (на сьогодні становить 6% річних -" Апостроф "), зростання мінімальних окладів і цін на газ ми дуже швидко можемо повторити сценарій 2017 року, коли інфляція вийшла за межі прогнозованого коридору (13,7% замість 8,1% - "Апостроф") ".

Врожай та заробітчани

Однак є й цілком об'єктивні причини, за якими гривня може девальвувати в ті місяці 2020 року, що залишилися.

Одним з таких факторів може стати урожай зернових, тому що більша його частина відправляється на експорт, а, значить, від обсягу цього експорту (а також ціни) залежить, скільки в країну повернеться валютної виручки (експорт всієї аграрної продукції України забезпечує близько 40% валютних надходжень).

Якщо ще в серпні в Україні прогнозувався рекордний урожай, то останнім часом прогноз істотно погіршився - урожай цього року може виявитися меншим за 70 мільйонів тонн (в 2019 році був 75 мільйонів тонн).

Але, як зазначає Максим Пархоменко, зростання врожаю, так само як і його зниження, є непрямим фактором зміни валютного курсу: "Зовсім не означає, що експортер буде продавати експортні долари і купувати гривню. При цьому експортер може тримати валюту на рахунках, що не вплине на курс".

А от скорочення грошових переказів від трудових мігрантів може спричинити значно більший вплив.

За даними НБУ, обсяг приватних грошових переказів в Україну в січні-липні 2020 року склав майже 6,3 мільярда доларів, що на 5,6% (355 мільйонів доларів) менше, ніж за аналогічний період 2019 роки (6,64 мільярда доларів) .

При цьому, як сказав в коментарі "Апострофу" керівник відділу аналітики групи компаній ForexClub Андрій Шевчишин, до кінця року ця тенденція може стати ще більш явною, оскільки завершується сезон збору врожаю в Європі.

"Уже в вересні можемо очікувати курс на рівні 28 гривень/долар", - сказав експерт.

Однак, за його словами, в жовтні, коли розпочнеться відвантаження зернових, нехай навіть в менших обсягах, ніж очікувалося раніше, "гривня отримає певну підтримку".

Тільки без дурниць!

Втім, до кінця року зберігатиметься тенденція до подальшої девальвації гривні, хоча і не до 30 гривень за долар, як це бачилося ще півтора місяці тому.

За словами Максима Пархоменка, тригером ослаблення національної валюти може стати відставка міністра фінансів (останнім часом пішли розмови про незадовільну роботу економічного блоку уряду та можливу відставку всього Кабінету міністрів - "Апостроф").

"Але за умови збереження поточної політики, курс долара буде перебувати на рівні в 28 гривень", - зазначив експерт.

На думку Сергія Фурси, до кінця поточного року курс буде на рівні 28-28,5 гривні/долар. "Але, якщо не буде ніяких дурниць", - додає він (при цьому експерт не став прогнозувати курс євро до гривні: "Євро в останній час зміцнився, але прогнозувати пару євро-долар дуже складно". Максим Пархоменко, в свою чергу, вважає, що до кінця року євро дещо здасть свої позиції та буде коштувати близько 32 гривень).

За словами Андрія Шевчишина, з листопада і до кінця року курс долара буде рухатися в бік коридору 28,5-29,5 гривні. Неважко помітити, що верхня планка близька до раніше озвучених цифр.

При цьому все може бути ще гірше, якщо влада все ж почне "робити дурниці".

"Потрібно буде десь взяти 7 мільярдів доларів (для покриття бюджетного дефіциту), і як вони (влада) вийдуть з цієї ситуації, - поки незрозуміло. Гроші взяти ніде. Єдине - зовнішні ринки. Якщо ринок дозволить, тоді тиск (на гривню ) зменшиться. Але, якщо вони все покладуть на друкарський верстат, то в наступному році ми в повній мірі відчуємо результат", - застерігає Сергій Фурса.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів