RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

До Парижа у справах, терміново: скільки буде коштувати євро після завершення карантину

Євро дорожчає в Україні швидше, ніж долар

Євро дорожчає в Україні швидше, ніж долар Фото: pixabay.com

Курс долара в Україні начебто і зростає, але, скоріше, тупцює на місці, балансуючи на відмітках 28,1-28,5 гривні. А ось європейська валюта за останній час помітно посилилася. "Апостроф" розбирався, з чим це пов'язано, а також з'ясовував, яким буде курс євро до Нового року та наступного літа, яке обіцяє стати цілком туристичним.

Незважаючи на апокаліптичні прогнози окремих політиків та експертів, курс долара поки так і не злетів до 30 гривень. Більш того, "американець" час від часу навіть дешевшає, як, наприклад, в перший тиждень грудня.

Чого не можна сказати про другу за популярністю в Україні валюту (а для деяких і першу) - євро.

Курс євро також має схильність до незначних коливань, проте з середини листопада він неухильно набирає висоту і до кінця минулого місяця впритул підібрався до психологічної позначки в 34 гривні, яку благополучно подолав на початку грудня.

Потрібно зауважити, що для курсу євро - це не рекорд: в січні 2018 року він злетів до 35,5 гривні, правда досить швидко опустився до більш прийнятних значень. І з того часу євро не дорожчав, ні до 35, ні навіть до 34 гривень.

Таким чином, можна констатувати, що сьогодні курс євровалюти знаходиться недалеко від своїх історичних максимумів по відношенню до гривні.

Хроніка пікіруючого долара

Але з чим пов'язане таке несинхронне з доларом зростання євро?

Цьому є досить просте пояснення.

"Курс євро проти гривні є похідним від курсу євро/долар. Зараз ми бачимо тренд на девальвацію долара проти валют-конкурентів, в тому числі, і проти євро", - сказав в коментарі "Апострофу" начальник управління дилінгових операцій банку "Південний" Олег Ропяк.

За словами керівника відділу аналітики групи компаній ForexClub Андрія Шевчишина, в останні місяці в світі спостерігається тенденція щодо зміцнення євро до долара. "Курс євро вже перевищив позначку 1,21 долара. Це - максимум з квітня 2018 року", - сказав він в розмові з виданням.

Як ні парадоксально, девальвація долара багато в чому пов'язана з оптимістичними очікуваннями завершення кризи, викликаної пандемією коронавірусу. Справа в тому, що під час світових криз інвестори "тікають" з корпоративних цінних паперів в найбільш надійні активи, до яких належать золото, американські держоблігації та долар.

"Зниження ризиків (вакцина, відновлення економіки) дозволяє інвесторам виводити активи з захисною гавані (США) і інвестувати в інші країни. Це і призводить до зниження долара в світі", - пояснив "Апострофу" аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко.

Новий рік настає

На сьогодні до кінця не зрозуміло, якою буде динаміка курсу гривні не тільки до євро, але й до долара. Багато в чому вона залежатиме від перспектив України отримати новий транш Міжнародного валютного фонду (МВФ) або, хоча б, сигналу про те, що такий транш буде виділений.

Офісу МВФ у Вашингтоні, СШАФото: Getty images

"Ясно, що економіка пройде зимовий період і буде відновлюватися в 2021 році. Основне питання: як вона його пройде, і на скільки вона зможе просісти, - говорить Максим Пархоменко. - З підтримкою від МВФ пройти цей період можна було б вкрай легко, але на жаль новий транш поки не узгоджений.

За словами інвестиційного банкіра, фінансового аналітика Сергія Фурси, зараз гривня навіть трохи зміцнюється, тому що нерезиденти почали повертатися в українські облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).

"Тому чекати зараз якоїсь значної девальвації не варто, - сказав він в коментарі виданню. - Але, якщо не буде місії МВФ, нерезиденти знову можуть злякатися і побігти в зворотний бік (з ОВДП). Якщо місія буде, і ми залучимо гроші, які потрібні, то гривня навіть може зміцнитися. Але, в будь-якому випадку, всі рухи (курсу) вгору-вниз дуже маленькі ".

Максим Пархоменко вважає, що до кінця 2020 року долар продовжити помірно зростати: "Потенціал руху зберігається до позначки в 28,75".

Однак, з огляду на нинішню динаміку зростання курсу євро до долара, падіння української валюти до європейської буде більш відчутним.

За словами Сергія Фурси, якщо євро доросте до 1,23 долара, то його курс до української валюті цілком може дійти до 35 гривень до кінця року.

"Чисто технічно, ніщо не заважає євро піднятися в діапазон 1,24-1,25 проти долара, а долар проти гривні, швидше за все, до кінця року особливо мінятися не буде (діапазон 28,1-28,5). Таким чином, ми можемо побачити розвиток висхідного руху в парі євро/гривня в область 35,00", - зазначає Олег Ропяк.

Максим Пархоменко, в свою чергу, не виключає, що до Нового року євро може підійти до позначки 35,5 гривні.

За словами Андрія Шевчишина, якщо курс євро до кінця року досягне рівня 1,22-1,23 долара, а долар виросте до 29 гривень, євро в Україні буде коштувати 35,4-35,7 гривні. Але, навіть якщо "зелений" залишиться по відношенню до нашої валюти на нинішньому рівні, курс євро все одно буде близько 35 гривень.

Недоступна доступна Європа

В умовах карантинних обмежень, які зараз діють у багатьох країнах світу, українці в своїй масі навряд чи зможуть насолодитися видами різдвяної та новорічної Європи. А тому для більшості наших співвітчизників курс євро до гривні є, скоріше, абстрактною категорією.

Однак в наступному році, ближче до літа, ситуація може змінитися, враховуючи, в першу чергу, очікувану вакцинацію, яка в європейських країнах почнеться з дня на день.

Фото: Getty images

І тоді українців, цілком можливо, почнуть в Європу пускати - напевно з обмеженнями, не виключено, що не всіх підряд, але все ж.

А в цій ситуації курс євро знову знайде конкретику.

Дуже може бути, що ціни на тури в євро не виростуть у порівнянні з нинішнім роком, але скільки доведеться витратити українцям зі своїх кровно зароблених (до речі, туроператорів недавно зобов'язали вказувати ціни в гривнях)?

Сергій Фурса вважає, що спрогнозувати курс на таку віддалену перспективу вкрай важко: "Все буде залежати від того, яким буде курс євро до долара, і який - долара до гривні. Зараз ми може побачити перспективу обох напрямків (як зростання курсу, так і його зниження - "Апостроф"), в залежності від того, як буде розвиватися ситуація з МВФ".

Максим Пархоменко вважає, що до часу відкриття (або часткового відкриття) кордонів можна орієнтуватися на курс 36 гривень/євро.

За словами Андрія Шевчишина, якщо нинішня тенденція збережеться, і євро до наступного літа, умовно, буде коштувати 1,27 долара, то його курс до гривні буде 36 і навіть вище, можливо навіть ближче до 37.

"Але, звичайно, це буде залежати від курсу долара до гривні" (за курсом 29 гривень в цьому сценарії євро має коштувати 36,8 гривні - "Апостроф"), - додав експерт.

Однак попереду ще щонайменше півроку, і за цей час багато чого може змінитися. "Якщо ввідні виявилися помилковими, прогнози також будуть невірні", - говорить Андрій Шевчишин.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів