RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Купуємо долари? Яким буде курс гривні в 2021 році

Зміцнення гривні продовжиться, але недовго

Зміцнення гривні продовжиться, але недовго Фото: bank.gov.ua

Якщо курс долара в останні місяці не підносив українцям особливих сюрпризів, то євро неприємно здивував стійким зростанням до гривні. Однак на початку лютого обидві валюти помітно просіли, причому досить синхронно. "Апостроф" з'ясовував, що відбувається на валютному ринку, і яким буде курс гривні в найближчій перспективі і до кінця 2021 року.

Найбільш песимістичні прогнози курсу гривні до вільно конвертованих валют в зв'язку з економічними труднощами України не справдилися. Більш того, реальність перевершила навіть найоптимістичніші очікування.

На міжбанківському валютному ринку 2021 рік почався з курсу долара 28,45 гривні, а євро в перший тиждень січня тестував позначку в 35 гривень.

В середині січня валютний курс стабілізувався, якщо не брати до уваги звичні "гойдалки" в межах 10-15 копійок, проте на початку лютого долар і євро пішли в жорстке піку. В результаті перший тиждень другого місяця 2021 року "американець" на міжбанку закінчив на позначці 27,74 гривні, а "європеєць" - 33,33 гривні. 8 лютого гривня продовжує зміцнюватися, як до долара, так і до євро.

І це при тому, що ще зовсім недавно здавалося, що долар стійко влаштувався на рівнях вище 28 гривень, а євро - вище 34 гривень з короткою перспективою досягнення 35 гривень.

Щось пішло не так

Зниження курсу євро до гривні пов'язане, в першу чергу, з його ослабленням до долара.

олар з початку року зміцнюється до інших світових валют, включаючи євро. Так, з початку року валютна пара євро-долар знизилася з 1,2350 до 1,1970, або на 3%", - розповів в коментарі "Апострофу" старший аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Вадим Іосуб.

При цьому нічого дивного в цьому, насправді, немає, зазначає аналітик TeleTrade Сергій Родлер.

"У кризові моменти долар спочатку зміцнюється, так як учасники ринку купують його в якості активу-притулку. Потім "американець" починає дешевшати через різке збільшення грошової маси і дуже м'якої політики ФРС (Федеральна резервна система - регулятор США, аналог центробанку - "Апостроф"). Однак після того, як ефект економічних стимулів починає проявлятися, він знову зростає в ціні", - пояснив він в коментарі виданню.

Крім того, зараз макроекономічні показники сигналізують про те, що американська економіка буде зростати випереджальними темпами.

Фото: Getty images

За словами інвестиційного банкіра та фінансового аналітика Сергія Фурси, зміцнення долара до євро також, можливо, пов'язано з тим, що з'явилися очікування зростання процентних ставок ФРС США. "Зростання ставок означає більшу привабливість доларових активів, відповідно, більшу купівлю долара", - сказав він в розмові з "Апострофом".

Що стосується зміцнення власне гривні до долара і євро, то воно, на думку Вадима Іосуба, пов'язано з продовженням конструктивних переговорів з Міжнародним валютним фондом (МВФ): "Продовження співпраці з цією організацією відкриває шлях не тільки до її кредитів, а й до позик інших кредиторів, а також сприяє більш високому попиту на держоблігації з боку нерезидентів при більш низькій процентній ставці".

Сергій Фурса, в свою чергу, зазначив, що гривня неадекватно впала на Новий рік, бо уряд витрачав все, що тільки можна.

"При цьому досить активно продовжують заходити в ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) нерезиденти, плюс ціни на експортні товари (які постачає Україна на світові ринки - "Апостроф") просто божевільні", - додав експерт. А це, відповідно, також сприяє зміцненню національної валюти.

Курс на перспективу

Але настільки значне зміцнення гривні не влаштовує експортерів, тому що воно робить їх товари менш конкурентноздатними, зазначив Сергій Родлер.

Не в захваті від такої тенденції і уряд, оскільки сильна гривня - міцніша, ніж передбачено держбюджетом на 2021 рік (середньорічний курс закладений на рівні 29,1 гривні/долар - "Апостроф"), сприяє зниженню податкових та інших надходжень до бюджету, що, насправді, спостерігалося в попередні роки.

Фото: bank.gov.ua

На думку Родлера, потенціал подальшого зміцнення гривні досить обмежений. "У короткостроковій перспективі нацвалюта може спробувати вирости до 27,70 за долар і 33,10 за євро, але в довгостроковій перспективі більш імовірним здається відкат до рівня 28,50-28,70 за долар і 34,00-34,20 за євро", - сказав він.

Сергій Фурса також вважає, що в найближчі місяці гривня може зміцнитися, і до літа курс долара буде на рівні приблизно 27 гривень. "Але в другому півріччі гривня почне слабшати. Швидше за все буде знову 28", - додав фахівець.

При цьому він не зміг сказати, яким буде курс гривні до євро, пояснивши, що він буде залежати від співвідношення в парі євро-долар.

Вадим Іосуб згоден, що коливання євро до долара можуть внести суттєві корективи в прогноз по курсу євро/гривня. При збереженні нинішнього співвідношення, на його думку, протягом місяця євро може подешевшати до 32,3 гривні, але до середини року подорожчати до 33,5 гривні. А ось до кінця 2021 року, швидше за все, курс дійде до 34,1 гривні/євро.

Що стосується долара, то, як вважає Іосуб, через місяць він може коштувати 27 гривень, однак до середини року він повернеться до 28 гривень, а до кінця року можна чекати курсу 28,5 гривні.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів