RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Долар пішов у піке: який курс гривні чекати у найближчій перспективі

Готівковий курс долара стрімко наближається до офіційного

Готівковий курс долара стрімко наближається до офіційного Фото: Pixabay

Гривня зміцнює свої позиції щодо долара та євро. Ще в лютому "зелений" став коштувати менше 40 гривень, а до кінця березня долар наблизився до офіційного курсу Національного банку України (НБУ), який на сьогодні становить 36,6 гривень. "Апостроф" з'ясовував, чому зміцнюється гривня, і яким буде валютний курс у найближчі місяці та наприкінці року.

Курс долара в Україні продовжує падати. У лютому він опустився нижче психологічної позначки в 40 гривень, і в березні продовжив зниження.

Станом на 4 квітня курс "американця" в комерційних банках становив у середньому 37-37,65 гривень. Курс євро на цей час був на рівні 40,1–40,9 гривень (курс євро, як і інших валют, встановлюється до гривні через її крос-курс до долара США).

Читайте: Перед Великоднем ситуація пожвавиться: прогноз курсу валют в Україні

При цьому на "чорному" ринку долар зараз торгується за ціною 37-37,2 гривень, євро - 40,2-40,4 гривень.

Крім того, що банківський валютний курс майже не відрізняється від курсу "чорного" ринку, він сьогодні лише трохи вищий за офіційний курс НБУ, який становить 36,6 гривень/долар (39,8 гривень/євро за крос-курсом). Нагадаємо, у 2022 році розрив з офіційним курсом часом сягав понад 5 гривень.

Чому зміцнюється гривня

У чому причина того, що долар падає, а гривня зміцнюється?

Насправді є кілька факторів.

"По-перше, можливо це аграрна сезонність. Після продовження "зернової угоди" аграрії повірили, що таки треба сіяти, активізували продаж свого валютного нала для того, щоб забезпечити посівну, - сказав у коментарі "Апострофу" інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса. - Можливо також позитивно впливає на валютний ринок історія з прикриттям схем у "ігорці", тому що вони приводили, так чи інакше, до виведення великих сум з країни, створюючи додатковий попит на "чорному" ринку".

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин також зазначає аграрний фактор зміцнення гривні і наголошує на посиленні регулювання з боку НБУ.

"Найважливіший фактор – виведення з ринку схематозників, бекінгових, беттінгових та криптовалютних компаній. Регулювання Нацбанку різко скоротило потребу у готівковому доларі, який був необхідний для обслуговування таких операцій", - заявив Шевчишин у розмові з "Апострофом".

Дивіться: В Україні монету в 15 копійок продають за 750 євро: у чому її особливість

Нагадаємо, НБУ на початку березня посилив правила для операторів платіжного ринку з метою боротьби з організацією та проведенням нелегальних азартних ігор (зокрема, бекінг передбачає здійснення інвестиції з боку сторонньої особи чи організації у гравця в покер для отримання відсотка від виграшів).

Також, за словами Андрія Шевчишина, останнім часом помітно знизився "човниковий" імпорт електрообладнання, який був пов'язаний із регулярними відключеннями світла у листопаді-січні внаслідок ворожих обстрілів об'єктів критичної інфраструктури.

Є ще одна причина, причому досить ситуативна, що люди повертаються в Україну на Великдень (9 квітня святкується за Григоріанським календарем, 16 квітня – за Юліанським, – "Апостроф").

Так, 1-2 квітня на польсько-українських митницях був небувалий ажіотаж, пов'язаний із поверненням до України сотень тисяч біженців, оскільки у школах багатьох країн ЄС зараз великодні канікули. Відповідно, на руках у переселенців може бути валюта, частину якої обміняють на гривні. Родичі, що знаходяться в Україні, також можуть продати деякі валютні запаси, щоб купити подарунки та продукти для святкового столу.

Що далі

Але що буде з валютним курсом далі?

Цілком можливо, що гривня якийсь час продовжуватиме зміцнюватися.

"Поки що гривня залишається сильною, жодних факторів додаткового тиску на неї немає. Чи триватиме її зміцнення? У нас офіційна стеля – 36,6 ( офіційний курс НБУ, – "Апостроф"), і, по ідеї, за неї вона не може піти. Чи може курс "чорного" ринку стати, наприклад, 36,5? Дуже важко таке уявити", - каже Сергій Фурса.

І найімовірніше цього не станеться.

"У такому разі банкам вигідніше купуватиме долари не на міжбанку, а на готівковому ринку. І це призведе до того, що ринок вирівняється", - пояснює Андрій Шевчишин.

Таким чином, у найближчі місяці очікується стабілізація валютного курсу.

Але це не означає, що на ринку неможливі коливання.

Крім того, зберігаються ризики послаблення гривні. За словами Андрія Шевчишина, вони пов'язані із погіршенням ситуації на фронті та перспективою згортання західної допомоги.

"Але це на сьогодні виглядає малоймовірним", - додає експерт.

Також невелика ймовірність того, що монетарна влада України припуститься серйозних помилок, які б сприяли падінню гривні.

Однак до кінця поточного року ослаблення національної валюти цілком можливе. За словами Андрія Шевчишина, це пов’язано з великим бюджетним дефіцитом і високими темпами інфляції. Експерт вважає, що вже восени курс може повернутися до 40 гривень/долар.

"У найближчі квартали нічого не повинно тиснути на гривню, але якщо мова про більш довгострокову перспективу, - питання в тому, чи доведеться Нацбанку друкувати (гроші). Нацбанк сказав, що не буде. Але якщо не буде чим фінансувати армію, то доведеться", – каже Сергій Фурса.

За його словами, якщо "друкарський верстат" все ж таки включать, на гривню очікує повільна девальвація, і курс може зрости до 40 гривень/долар, або навіть більше.

Новини партнерів

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів