RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Тримати за будь-яку ціну: що далі буде з російським рублем

Кремль спробує утримати курс до виборів у березні 2024 року, але що буде потім, не знає ніхто

Кремль спробує утримати курс до виборів у березні 2024 року, але що буде потім, не знає ніхто Фото: Pixabay.com

Кремль кинув усі сили на боротьбу з девальвацією рубля, що не дивно, оскільки на березень наступного року заплановані президентські вибори, і у "дорогих росіян" до цього часу не має з'явитися навіть найменшого приводу для невдоволення владою. Центробанк РФ вже двічі підвищував облікову ставку, а нещодавно російський диктатор Володимир Путін підписав указ про обов'язковий продаж експортерами валютної виручки. Поки що все це не особливо допомагає рублю, але навіть якщо протягом кількох найближчих місяців його курс вдасться трохи зміцнити, ціна досягнення такої мети буде колосальною, і рахунок, як водиться, буде виставлений населенню. При цьому у більш віддаленій перспективі "дерев'яний" ризикує піти в ще крутіше піке, ніж раніше.

Секретний указ Путіна

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про обов'язковий продаж валютного виторгу великими експортерами. Цей захід спрямований на стабілізацію валютного курсу, який з кінця літа вже кілька разів долав позначку в 100 рублів за долар.

Указ було підписано 11 жовтня, термін його дії – шість місяців.

Обов'язковий продаж та репатріація валютної виручки вводиться для 43 груп компаній, які представляють, "паливно-енергетичний комплекс, чорну та кольорову металургію, хімічну та лісову промисловість, зернове господарство". При цьому самі компанії не вказані.

Читайте: Як за пізнього СРСР: що відбувається з фінансами Кремля

І, схоже, їх назви, як і решту того, що стосується цього указу, ми не дізнаємося, оскільки, як повідомив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, документ призначений для службового користування, а тому його текст публікуватися не буде.

Рішення про введення обов'язкового продажу валюти експортерами не стало великою несподіванкою – відомо, що воно обговорювалося ще минулого літа, коли долар стрімко дорожчав і, як було зазначено, його курс переступив психологічний бар'єр у 100 рублів.

Тоді, втім, російська влада для стабілізації курсу обмежилася лише підняттям облікової ставки Центробанку, у серпні – з 8,5% до 12%, а у вересні – до 13%.

Однак такий захід, який за законами економічної науки використовується для стримування інфляції та девальвації, не спрацював, і долар знову поліз нагору (як, втім, і ціни).

Тому зовсім не дивно, що дійшло до залучення "важкої артилерії" у вигляді вимоги до бізнесу продавати валютну виручку.

Логіка в такому кроці, безумовно, є – продаж експортерами валюти на внутрішньому російському ринку знизить попит на неї та послабить тиск на рубль.

Треба сказати, що невдовзі після вторгнення та введення санкцій у Росії кілька місяців діяла вимога про продаж валюти, але її скасували після того, як рубль почав зміцнюватися.

Тоді через санкції різко обвалився імпорт, а експорт залишався на високому рівні, через що в РФ утворився надлишок іноземної валюти, що й призвело до зміцнення курсу рубля - до літа 2022 року за один долар давали всього 50 рублів.

Але незабаром країна-агресор змогла налагодити так званий "паралельний" імпорт, а ось експорт під впливом санкцій, навпаки, почав зменшуватися, що призвело до утворення тепер дефіциту валюти і, як наслідок, зростання курсу долара. Все це супроводжувалося рекордним відпливом капіталу з Росії (очевидно, що в інвалюті, а не в рублях), що ще більше дестабілізувало валютний ринок.

Валютний курс під вибори

Відразу після того, як стало відомо про підписання Путіним указу про обов'язковий продаж експортерами валютного виторгу, курс долара впав до 96,5 рубля, і прокремлівські "експерти" навперебій заговорили про подальше неминуче зниження курсу до 90 рублів, а згодом - і до 80 рублів за долар.

Але наскільки такі очікування виправдані? Адже за тиждень після підписання указу долар торгується по 97 рублів і вище і дешевшати явно не збирається.

За даними російського "Комерсанта", експортерів зобов'язали повертати до РФ 80% валютної виручки та 90% від відповідних сум продавати на внутрішньому ринку. При цьому і раніше компанії продавали 80-85% заробленої ними валюти, а тому, роблять висновок економісти, принципово нічого не зміниться, і, отже, рубль навряд чи зміцнюватиметься, принаймні, суттєво.

Не вірить у дієвість нового-старого заходу і голова "Сбербанку" Герман Греф. Втім, він вважає, що рубль зможе зміцнитися завдяки іншим, суто ринковим факторам.

Звернемо особливу увагу на те, що путінський указ діятиме протягом півроку, тобто приблизно до того часу, коли в Росії мають відбутися президентські вибори, призначені на кінець березня 2024 року. А це означає, що рішення тримати курс – як мінімум, у межах 100 рублів за долар – є не так економічним, як політичним рішенням.

Отже, якщо обов'язковий продаж валютного виторгу не дасть результату, російська влада буде змушена шукати інші – адміністративні, а зовсім не ринкові – способи стримування девальвації "дерев'яного". Це, наприклад, може бути обмеження на купівлю валюти, притому не лише юридичними, а й фізичними особами.

"Якщо питання рубля стає не економічним, а політичним, то у боротьбі можуть застосовуватися будь-які засоби. І нинішній валютний контроль здасться надто м'яким", - непатріотично пише "Комерсант".

Крім того, ЦБ РФ може знову підвищити облікову ставку – російські економісти прогнозують, що на наступному засіданні регулятора 27 жовтня ставку піднімуть до 14%, або й до 15%.

Але тоді з'явиться реальна загроза уповільнення зростання російської економіки та навіть із переходом у рецесію. Але кого це хвилює, якщо начальник наказав "тримати" рубль.

"Добре, що вони з політичних причин тримають рубль. Тому що власне утримання рубля більш шкідливе для російської економіки, ніж його поступова девальвація", - написав у Facebook інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса.

Бюджет важливіший за громадян

Але, навіть незважаючи на колосальні витрати для економіки РФ, а отже, і для її населення, ефект від такого рішення навряд чи буде відчутним.

За словами аналітика компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максима Орищака, обставини, за яких зараз запроваджується вимога про продаж валюти, суттєво відрізняються від ситуації, що склалася навесні 2022 року, – мова про вже згадане вище співвідношення між імпортом та експортом.

"Щодо прогнозу про терміни впливу указу на курс рубля, то тут варто звернути увагу на такі аспекти: по-перше, це дефіцит федерального бюджету РФ, а, по-друге, це вибори російського президента в березні 2024 року. Для бюджету Росії ослаблення рубля в умовах санкційних обмежень - єдиний рятівний захід, так що девальвація продовжиться. Але проводити її перед президентськими виборами, до яких залишилося п'ять місяців, влада РФ навряд чи захоче", - сказав експерт у коментарі "Апострофу".

Економіст, колишній член Ради Національного банку України Віталій Шапран також сумнівається, що обов'язковий продаж валютного виторгу експортерами реально зможе стримати девальвацію рубля.

"Технічно такий захід – це просто відкладення неминучого. Зазвичай він допомагає ринку два-три місяці, а потім, коли експортери виправлять свої контракти, наприклад, більше залишатимуть в офшорах, курсові коливання поновлюватимуться", - сказав він.

За його словами, влада РФ обирала між подальшим більш агресивним підвищенням ставки Центробанку та заходами щодо посилення контролю на валютному ринку, і на сьогодні було прийнято рішення тимчасово підтримати рубль за рахунок коштів експортерів, оскільки через санкції доларова частина російських золотовалютних резервів зараз дуже невелика, а противників того, щоб регулятор ще більше піднімав ставку, вже багато (проте, як було сказано вище, підвищення облікової ставки також можливе - "Апостроф").

Щодо безпосередньо курсу, то, як прогнозує Максим Орищак, на кілька місяців, можливо, навіть до виборів, його вдасться довести до 85 рублів за долар.

Віталій Шапран, бачить ситуацію дещо інакше.

"Я думаю, що він коливатиметься в залежності від ціни на російську нафту в районі позначки 100 плюс-мінус 20%" , - сказав він (тобто в діапазоні від 80 до 120 рублів за долар - "Апостроф").

Але, як було зазначено вище, надто сильний рубль шкодить бюджету, сприяючи збільшенню його дефіциту.

"Після виборів, фокус уваги зміститься на наповнення бюджету, для якого буде потрібний курс долара США вище 110-120 рублів, - каже Максим Орищак. - Тому після квітня 2024 року з високою ймовірністю девальвація російської валюти продовжиться до вказаних значень".

Від себе додамо, що далеко не факт, що всі ці заходи допоможуть Кремлю навести лад у державних фінансах, однак те, що подібні експерименти суттєво підірвуть фінанси простих росіян, – у цьому не варто сумніватися. І нехай потім не кажуть, що їх не попереджали.

Читайте: Кремль збільшив витрати на війну: що запланувала РФ на 2024 рік

Новини партнерів

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів