RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Справа - труба: як Росія шантажує Європу "Північним потоком-2"

Через дефіцит ціни на газ в Європі перевалили за 500 доларів за тисячу кубів

Через дефіцит ціни на газ в Європі перевалили за 500 доларів за тисячу кубів Фото: Getty images

Ціни на газ в Європі в останні місяці не тільки не падають, але навіть зростають, що суперечить наявному досвіду і здоровому глузду - адже паливо зазвичай дорожчає взимку під час опалювального сезону. Однак таку ситуацію можна пояснити підвищенням попиту на паливо після завершення кризи, викликаної пандемією COVID-19. Крім того, поставки газу до Європи істотно скоротив російський "Газпром", на який припадає понад 40% всього європейського імпорту. "Апостроф" розбирався, чого домагається Росія, і що дана ситуація означає для України.

Російський "Газпром" суттєво знизив постачання газу до Європи, а також припинив закачування палива в європейські підземні сховища, які знаходяться під його контролем.

Більш того, для того, щоб хоч якось задовольнити попит на газ в Європі, російський монополіст навіть почав відбирати певні обсяги палива зі сховищ, що зовсім нетипово для літа - адже в цю пору року саме відбувається закачування газу на зиму.

У зв'язку з цим ціни на газ в Європі виросли практично до рекордних показників, перевищивши в серпні 500 доларів за 1 тисячу кубометрів.

Зростанню цін також посприяла аварія на заводі з деетанізаціі конденсату в російському Новому Уренгої, який належить компанії "Газпром газопереробка".

Після пожежі, яка там трапилася, ф'ючерси на європейських хабах подорожчали майже до 550 доларів за 1 тисячу кубів.

Незважаючи на те, що наслідки аварії були оперативно усунені, європейські ціни "не поспішають" знижуватися.

Китай тисне на газ

Що ж відбувається? Чому ціни на газ, які влітку минулого роки не дотягували і до 50 доларів за 1 тисячу кубометрів, сьогодні більш ніж в десять разів вище?

Одна з причин, безумовно, полягає в тому, що світова економіка поступово оживає після зняття більшості карантинних обмежень, пов'язаних з пандемією коронавірусу.

"Економіка країн Східної Азії і, перш за все, Китаю, виходить з депресивного стану, і, відповідно, потребує збільшення обсягів енергоресурсів, і тому на цей найбільш преміальний зараз ринок пішли основні потоки скрапленого газу", - сказав в коментарі "Апострофу" президент центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

При цьому, за його словами, ситуація на європейському ринку газу дещо інша, нехай світова цінова кон'юнктура на нього також впливає певною мірою.

"На європейському ринку присутній фактор політичного впливу Росії через домінуюче на ньому положення "Газпрому", - говорить Гончар. - 41% імпорту газу в країни Європейського Союзу забезпечує "Газпром". Вважається, що допустима норма - це третина. "Газпром" цим користується, тому в таких обставинах йому не так важливо, які обсяги він направляє на ринок, так як ціна в порівнянні з минулим роком зросла більш, ніж у десять разів".

Фото: Getty images

З цим згоден експерт енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

"У "Газпрому" за останні рік-півтора було недоотримання виручки, тому він намагається сприяти утворенню дефіциту, щоб цей дефіцит вплинув на ціну і приніс більше доходів, - сказав він в розмові з виданням. - Очевидно, що екстра-виручку вони вже отримали".

Крім того, вважає експерт, Росія намагається продемонструвати Європі, що їй не варто відмовлятися від довгострокових контрактів на поставки газу: "Європа останнім часом рухалася в бік біржової торгівлі, зменшувалася частка довгострокових контрактів і збільшувалася частка спотових. Мовляв, ви хотіли спотову торгівлю, - ось, тепер дивіться, до яких наслідків це може призвести".

Примус до "Північного потоку-2"

Але є ще одна причина по якій "Газпром", а, по суті, російська держава, веде подібну політику на газовому ринку Європи.

"Ситуація педалюється "Газпромом" з метою змусити європейські інституції, насамперед, Європейську комісію, зняти будь-які перешкоди на шляху "Північного потоку-2", - зазначив Михайло Гончар.

Як відомо, США, які до недавнього часу активно перешкоджали завершенню будівництва газопроводу "Північний потік-2", яким газ буде поставлятися в Європу в обхід України, вирішили не вводити нові санкції проти нього. Пов'язано це, зокрема, з тим, що нова американська адміністрація хоче поліпшити відносини з Європою (погіршені попередньою адміністрацією) і, в першу чергу, з Німеччиною, яка є головним інтересантом реалізації цієї скандальної "труби".

Добудова "Північного потоку-2" очікується вже до кінця серпня. Але він повинен пройти технічну сертифікацію. Крім того, має отримати сертифікацію ЄС оператор газопроводу - компанія Nord Stream 2 AG, що є на 100% "дочкою" "Газпрому", яка зареєстрована в швейцарському кантоні Цуг.

"Тому тут є якийсь меседж або, скоріше, ультиматум Росії Європейського Союзу - зняти будь-які перешкоди для "Північного потоку-2", і, коли він буде добудований і введений в експлуатацію, європейський ринок буде насичений необхідною кількістю газу. Мовляв, без газопроводу "Північний потік-2" цього зробити не можна", - каже Гончар.

Раніше схожу думку "Апострофу" озвучив експерт Українського інституту майбутнього і співробітник Стокгольмського центру зі східноєвропейських досліджень Андреас Умланд.

"Зараз я бачу явну спробу Росії натиснути на Європейський Союз, щоб були зняті обмеження на поставки російського газу, тому вони йдуть на такого роду шантаж - обмежують прокачування газу в ЄС і одночасно розміщують в ЗМІ оголошення, що європейські газосховища порожні", - зазначив він .

До речі, дуже "вчасно" для "Газпрому" сталася аварія на його заводі в Новому Уренгої, яка виглядає досить підозрілою. Аварії траплялися і в минулі роки, але за неповний 2021 рік їх сталося вже вісім:

"Це подається з таким натяком, що все це (відбувається) на старих газопроводах, тому потрібно переходити на нову систему. Не заважайте введенню в дію нових систем, зокрема, "Північного потоку-2", і тоді у вас настане газовий рай", - говорить Гончар.

Дешевого газу не буде

При цьому навряд чи ситуація на європейському ринку принциповим чином зміниться з введенням в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2", яка може початися вже до кінця поточного року.

"Навіть без "Північного потоку-2" потужності газопроводів, які йдуть з Росії в бік Європи в 1,5 і навіть в 2 рази більше, ніж Європі потрібно газу. Тому, чи є "Північний потік-2", чи його немає, - попит в Європі анітрохи не зміниться", - сказав в інтерв'ю "Апострофу" партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін.

Фото: Getty images

Іншими словами, "Газпром" при бажанні міг би задовольнити потреби Європи в газі і без допомоги "Північного потоку-2". Або ж, якщо таких можливостей у Росії зараз немає, вони не з'являться і з початком експлуатації скандального газопроводу.

"Довіряти "Газпрому" і Росії - це себе не поважати, - заявив Михайло Гончар. - З якого дива "Газпром" буде влаштовувати аукціон небаченої щедрості і стане збивати ціни на газ? Він, звичайно, може трохи збільшити обсяги і знизити ціни, але все одно зафіксує їх на досить високому рівні - буде, наприклад, не 550 доларів, а 500 доларів за тисячу кубів".

Більш того, з початком опалювального сезону вартість газу знову почне збільшуватися.

І це - погана новина для України, яка купує газ на спотовому ринку Європи.

По лезу бритви

Україна в 2020 році імпортувала 9,2 мільярда кубометрів газу, що на 20% менше, ніж в 2019 році (11,5 мільярда кубометрів). Власний видобуток в нашій країні багато років стагнує і становить близько 20 мільярдів кубів на рік.

У підземних сховищах на сьогодні знаходяться 17 мільярдів кубометрів газу (до початку опалювального сезону можливо вдасться закачати ще трохи).

"Якщо взяти попередні роки, іноді бувало навіть менше, і цей рівень був хоч і на мінімумі, але все ж достатнім", - говорить Михайло Гончар.

При цьому ніхто не знає, наскільки холодною і довгою буде майбутня зима.

У зв'язку з цим наявного газу Україні для проходження осінньо-зимового періоду може не вистачити, і тоді доведеться його докуповувати на спотовому ринку за високими цінами, попереджає Андріан Прокіп. А це означає збитки, перш за все, для НАК "Нафтогаз України", адже компанія повинна виконувати свої зобов'язання в рамках дії фіксованої ціни на газ для населення, яка не може підвищуватися в період з 1 травня 2021 року до 30 квітня 2022 року.

Що ж може зробити Україна, щоб мінімізувати негативні наслідки ситуації, що склалася?

"Заповнювати сховища і укладати договори про постачання газу з європейськими трейдерами - на майбутнє", - радить Михайло Крутіхін.

Від себе додамо - і збільшувати власний газовидобуток. Оскільки досвід показує, що, навіть відмовившись від прямих закупівель газу у країни-агресора більше п'яти років тому, Україна все одно залишається заручницею Кремля. Втім, як і вся Європа.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі