RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Справа пахне газом: США вдарили по Росії енергетичним ембарго

Продаж нафти та газу є для Росії головним джерелом наповнення бюджету

Продаж нафти та газу є для Росії головним джерелом наповнення бюджету Фото: Pixabay

Під час тижню, що минає, США та деякі інші країни Заходу ввели ембарго на покупку російської нафти. Європейський Союз поки що не готовий повністю відмовитися від енергоносіїв із РФ, але збирається суттєво скоротити свою залежність від них. Такі санкції, разом із раніше прийнятими, повинні підірвати економіку Росії і вкрай утруднити фінансування її військових авантюр. "Апостроф" розбирався, що чекає енергоринок далі.

Виключити Росію

США запроваджують торговельне ембарго на російську нафту та інші енергоносії. Про це заявив американський президент Джозеф Байден.

За його словами, мета ембарго - завдати удару по головному фінансовому джерелу РФ.

"Ми забороняємо весь імпорт російських нафти та газу. Це означає, що російську нафту більше не прийматимуть у портах США", – сказав він у зверненні до американського народу 8 березня.

Слідом за США про нафтове ембарго, яке, щоправда, вводитиметься поступово до кінця поточного року, заявила Велика Британія, а до цього аналогічні санкції озвучила Канада.

Байден зазначив, що США розуміють, що європейські союзники не зможуть приєднатися до заборони імпорту російських енергоносіїв.

Як відомо, Європейський Союз на сьогодні не розглядає можливість запровадження повного ембарго на купівлю нафти та газу у Росії, проти цього зокрема виступає найбільша країна ЄС Німеччина.

Тим не менш, Євросоюз розробив план істотного скорочення імпорту енергоносіїв з РФ. Так, передбачається вже до кінця 2022 року зменшити закупівлі російського газу на 70% від поточного рівня (у 2021 році ЄС імпортував із Росії 155 мільярдів кубометрів газу). Поки що ЄС дуже залежить від російського газу – його частка у загальному імпорті перевищує 40%.

На новинах про скорочення імпорту з Росії ціни на газ у Європі, які і раніше були на рекордних рівнях, зросли ще більше. 8 березня вони підскочили майже до 4000 доларів за тисячу кубометрів.

Європі замінити російський газ вкрай складно, але все ж таки можливо, зокрема, за рахунок поставок скрапленого газу. Але зробити це швидко не вдасться.

США газ у Росії не купує, більше того, країна може навіть наростити власний видобуток для того, щоб постачати паливо до Європи.

При цьому Сполучені Штати купують невеликі обсяги російської нафти, але її частка в імпорті США становить близько 3%, а з урахуванням нафтопродуктів – 8%. Тим не менш, у США усвідомлюють, що нафта, а за нею і бензин, будуть дорожчати.

"Ціни на бензин зростатимуть після заборони російських нафти і газу, але ми не будемо терпимими до російської агресії. Ми повинні бути енергетично незалежними", - сказав Джозеф Байден у своєму зверненні до американців.

Після заяв американського президента нафтові котирування підскочили до 140 доларів за барель, що стало найвищим показником із 2008 року перед початком світової фінансової кризи.

Проте багато аналітиків нафтового ринку вважають, що нинішній стрибок цін буде короткостроковим. І схоже, що це так і є. Так, 9 березня нафтові котирування знизилися до 111 доларів за барель, а ціни на газ того ж дня обвалилися більш ніж удвічі – нижче за 1700 доларів за тисячу кубометрів (10 березня вони впали нижче 1600 доларів).

"Схожі процеси відбувалися в 2014 році, коли санкції вводилися через Крим. Вони були не такими сильними, як нинішні. Тоді ціни на нафту теж пішли вгору, але світ прийшов до тями після цього", - сказав у коментарі "Апострофу" експерт "Нафторинка" Олександр Сіренко.

За його словами, у світі достатньо вуглеводнів, і російський ресурс, що випадає, під силу замістити.

Ціни зростуть, але потім все одно впадуть

Слід зазначити, що у Європі та Північній Америці дедалі впевненіше входить у свої права весна, а це означає, що попит на енергоносії падатиме. При цьому країни Близького Сходу, перш за все Саудівська Аравія, а також, можливо, Іран, збільшать видобуток нафти та її експорт на світовий ринок. Повідомляється також, що США ведуть переговори з урядом Венесуели щодо постачання нафти в обмін на ослаблення санкцій проти режиму Ніколаса Мадуро.

При цьому багато європейських контрагентів вже відмовляються від закупівель російської нафти, незважаючи на те, що повної заборони імпорту немає. Зокрема компанія Shell, яка спочатку вирішила продовжити закупівлі в Росії, згодом відмовилася від нафти і газу з РФ. Значні обсяги російських вуглеводнів довго не можуть знайти покупців, а коли знаходять, то продаються з великим дисконтом, нівелюючи зростання котирувань, а отже, й доходи російського бюджету.

Якщо ця тенденція збережеться, і найбільші споживачі російської нафти істотно скоротять обсяги її закупівлі або взагалі зведуть їх до нуля, на Росію очікує гіперінфляція до 30% і падіння валютного курсу до 200 рублів за долар (зараз безготівковий курс становить близько 120 рублів, а на готівковому ринку РФ долар уже не можна купити), вважають економісти.

Але виникнуть проблеми у решти світу. У найбільш жорсткому сценарії, за якого інші країни також запровадять повне ембарго на російську нафту, на покриття дефіциту може піти кілька місяців, а котирування злетять до 240 доларів за барель, попереджає норвезька консалтингова компанія Rystad Energy. І це, у свою чергу, загрожує жорстокою рецесією. Яка, однак, обвалить ціни на нафту.

Світова рецесіяФото: Pixabay

Втім, найімовірніший сценарій – поступове запровадження нафтового ембарго проти Росії.

"Я думаю, що ембарго не буде блискавичним. Воно реалізовуватиметься протягом досить тривалого часу в міру знаходження джерел заміщення російських енергоносіїв", - сказав в коментарі виданню економіст Олексій Кущ.

За його словами, крім альтернативних постачань вуглеводнів це також може бути "зелена енергетика".

"Росія поступово втрачатиме ринки збуту своїх енергоресурсів, але відбуватиметься це досить повільно - я думаю, протягом років п'яти", - зазначив експерт.

У Росії, за ідеєю, можуть залишитися ринки збуту, зокрема китайський, проте, як з'ясувалося, Китай також може зіштовхнутися зі складнощами при покупці російської нафти. За словами міністра фінансів США Джанет Йеллен, введені проти РФ санкції обмежать можливості КНР закуповувати російську сировину.

Але в будь-якому випадку, закупівлі будуть здійснюватися на невигідних для Росії умовах – як кажуть, бізнес нічого особистого.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі