RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Іхтамнети" на ЗАЕС: як зупинити ядерний тероризм Путіна

Єдності щодо санкцій проти "Росатома" немає навіть між країнами ЄС

Єдності щодо санкцій проти "Росатома" немає навіть між країнами ЄС Фото: Telegram / Енергоатом

Російська атомна енергетика в особі корпорації "Росатом" досі примудряється уникати західних санкцій, незважаючи на те, що її співробітники, спільно з військовими окупантами, здійснюють справжнісінький терор на Запорізькій АЕС. За повного потурання "Росатому" на ЗАЕС також зберігаються високі ризики для ядерної безпеки. "Апостроф" розбирався, чому світова спільнота на чолі з МАГАТЕ не поспішає із санкціями проти російського атомного монополіста, і чи є шанси на те, що вони все ж таки будуть запроваджені.

Читайте також: Вовки в овечій шкурі: що таке "Росатом" і яка його роль у захопленні ЗАЕС

Будні ЗАЕС: залякування, тортури, мародерство

Ситуація на Запорізькій АЕС, яка вже протягом року знаходиться під російською окупацією, залишається напруженою. Окупанти як і раніше розміщують у виробничих приміщеннях військову техніку, а на решті території будують фортифікаційні споруди та проводять мінування.

Нещодавно в результаті чергового обстрілу було знову обірвано єдину лінію електропередачі, яка забезпечує власні потреби ЗАЕС. В результаті живлення обладнання протягом декількох годин відбувалося за допомогою дизель-генераторів, поки не вдалося відновити електропостачання станції.

Окрім цього потенційну небезпеку становлять маніпуляції росіян з Каховською ГЕС, яка також знаходиться під їхнім контролем. Гребля цієї електростанції регулює рівень води в Каховському водосховищі, яке забезпечує водою потреби Запорізької атомної станції. І через дії окупантів наразі цей рівень є нижчим, ніж це потрібно.

"Ставок-охолоджувач ЗАЕС відділений від водосховища валами, - розповіла в коментарі "Апострофу" експертка з питань ядерної безпеки Ольга Кошарна. - І зазвичай вода туди надходить з водосховища самопливом. Проте зараз рівень води на 2 метри нижче, ніж у ставку. Тим часом з настанням літа вода зі ставка буде інтенсивно випаровуватися. І якщо рівень води в водосховищі зберігатиметься на нинішньому рівні, вода в ставок не зможе надходити самостійно".

За словами експертки, на такий випадок на станції існують мобільні насосні станції, за допомогою яких воду можна підняти в ставок. Проте через те, що росіяни замінували всі береги водосховища, пробратися туди і запустити насоси практично неможливо. Тож, якщо влітку рівень води в ставку значно знизиться, це може становити значну небезпеку для охолодження обладнання станції.

За станом справ на станції спостерігає місія МАГАТЕ, яка на сьогодні є практично єдиним достовірним джерелом інформації для світу про те, що відбувається на найбільшій АЕС у Європі. Проте і з роботою цієї місії виникають проблеми. На початку лютого мала відбутися її чергова ротація. Проте через незаконні вимоги окупантів провести її в належний термін не вдалося.

"Росіяни фактично тримали експертів в заручниках, висуваючи свої вимоги до МАГАТЕ, - говорить Ольга Кошарна. - Наприклад, щоб нова місія заїздила на станцію тільки через окуповані території (що означало б незаконний перетин українського кордону - "Апостроф"). Також вони намагалися протягти до місії своїх фахівців. Україна на такі вимоги категорично не погодилася. І знадобилося понад три тижні для того, щоб все ж таки добитися того, щоб місія МАГАТЕ змогла в законний спосіб потрапити на станцію".

Проте найбільшу загрозу для безпеки станції становлять дії Росії щодо працівників станції.

"Персонал є ключовим фактором ядерної безпеки, - заявив у розмові з виданням голова Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України ("Держатомрегулювання") Сергій Денісенко. - І зараз він знаходиться в умовах, які аж ніяк не допомагають забезпечити якісну експлуатацію станції. Залякування, шантаж, арешти, тортури, які відбуваються в Енергодарі, - це показник варварства Росії, яка використовує будь які методи для розвалу міжнародної системи ядерної безпеки. Таке поводження з висококваліфікованим персоналом, якій виконує надзвичайно складну і відповідальну роботу, є абсолютно неприпустимим".

Шляхом шантажу та залякування окупанти "переконують" українських фахівців підписати контракти з російським "Росатомом". І значна частина персоналу такі контракти вже уклала.

Як результат, зараз на станції працюють по суті два колективи - ті, хто підписав контракти з "Росатомом", і ті, хто, як і раніше, має трудові відносини з українським "Енергоатомом". Цим другим росіяни не блокують перепустки через те, що фахівців ніким замінити.

Вочевидь про таку заміну росіяни не надто й дбають, оскільки нещодавно з’явилася інформація про те, що вони розграбовують навчально-методичний центр ЗАЕС і вивозять обладнання.

На думку Ольги Кошарної, це свідчить про те, що окупанти відчувають, що вони на станції ненадовго. І за своєю звичкою намагаються максимально розкрасти майно, яке підвертається їм під руку.

Запорізька АЕСФото: Wikipedia

У зв’язку з цим, звичайно, виникає питання, що ще може бути вкрадене з атомної станції. Зокрема висловлювалися побоювання, що росіяни можуть заволодіти запасом ядерного палива виробництва американської компанії Westinghouse для того, щоб отримати технологію його виробництва. Втім, поки що паливо залишається на місці.

"Контроль за обігом радіоактивних матеріалів є однією з основних функцій МАГАТЕ, - нагадує Ольга Кошарна. - Тому коли на ЗАЕС в жовтні минулого року прибула перша місія спостерігачів від організації, вона спочатку переконалася в тому, що весь запас знаходиться на місці і належним чином опечатаний. І з того часу паливо зі станції не виїздило. Принаймні ці вимоги міжнародної спільноти Росія поки що виконує".

Проте, хоча росіяни не наважилися красти ядерне паливо, це зовсім не означає, що вони зовсім відмовилися від ідеї мародерства.

"За 30 років Україна здійснила великий поступ у розвитку своїх атомних станцій, в тому числі, за допомогою міжнародних організацій і провідних виробників, - говорить Сергій Денісенко. - І в багатьох аспектах наші АЕС знаходяться на відчутно вищому технологічному рівні, ніж російські. Тож є інформація, що сьогодні вони активно вивчають технології, щоб використовувати їх для вдосконалення своїх станцій".

Діяльність окупантів призводить до того, що сьогодні практично неможливо оцінити стан обладнання на Запорізькій АЕС.

"Говорити про безпеку на ЗАЕС неможливо в принципі, - розповідає Денісенко. - Хоча на даний момент не зафіксовано значних інцидентів, жодних гарантій того, що вони не стануться в майбутньому, не існує. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі вже не раз говорив, що нинішній стан - це рулетка. Порушені всі основні принципи безпеки. І тепер неможливо не тільки гарантувати безпеку, а навіть передбачити, що в подальшому може трапитися".

Читайте також: Окупанти готуються тікати: що відбувається на Запорізькій АЕС

Управи немає

Звичайно, стан атомної станції, яка потрапила в руки окупантів, не може не турбувати світову спільноту. Всі прекрасно розуміють, які наслідки може мати аварія на такому об’єкті. Проте виявилося, що світ в даній ситуації практично безпорадний. Жодних важелів, які б могли примусити окупантів покинути станцію, немає. Навіть санкції проти "Росатома" світове співтовариство досі не спромоглося впровадити.

"Всі бояться робити надто різкі кроки, оскільки дуже високий ризик виходу ситуації з-під контролю взагалі, - пояснює Сергій Денісенко. - Якщо повністю заблокувати "Росатом", який володіє всіми ядерними технологіями, то може виникнути ситуація, коли світ втратить можливість впливати на те, що там відбувається. Тому рух до санкцій буде дуже повільним і тривалим. Ніхто не хоче отримати другий Іран, але набагато більше насичений ядерними технологіями і матеріалами".

Проте останнім часом справа почала зрушувати з місця. В березні в МАГАТЕ було подано два офіційних звернення. Перше підписали 50 країн з різних континентів. В ньому вони закликали світову спільноту обдумати питання про запровадження певних обмежень до Росії. Зокрема скасувати проведення заходів МАГАТЕ на території РФ, обмежити участь росіян в заходах, які проводяться на території інших країн, а також не використовувати кошти з членських внесків країн-учасниць на фінансування діяльності, що безпосередньо приносить користь Росії.

Більшість підписантів цього звернення - держави Європи та Північної Америки. Проте, як розповіла "Апострофу" Ольга Кошарна, важливою задачею для української дипломатії було залучення до цього звернення країн з різних континентів, щоб воно не виглядало, як ініціатива виключно "колективного Заходу". Частково це завдання вдалося виконати: під документом містяться підписи Уругваю, Гватемали, Нової Зеландії, Японії, Південної Кореї. Проте жодна африканська країна до підписантів не приєдналася.

Слідом за цим ще одне звернення опублікували держави-члени ЄС та кандидати на вступ до союзу.

"Кожен з "семи незамінних стовпів забезпечення ядерної безпеки та захищеності в умовах збройного конфлікту", висунутих генеральним директором (МАГАТЕ) минулого року, був скомпрометований в результаті агресії Російської Федерації проти України, - говориться в зверненні. - Відбулося багато інцидентів, що ледь не призвели до катастрофи. Ядерної аварії з усіма її радіологічними наслідками поки що вдалося уникнути, значною мірою завдяки стійкості та відданості українського оперативного персоналу. Російська Федерація повинна припинити тиск на український персонал. Вони працюють у дедалі меншій кількості і в умовах високого стресу, щоб підтримувати безпеку і захищеність ЗАЕС. ЄС та його держави-члени ніколи не визнають спробу Росії незаконно захопити ЗАЕС. Ми рішуче закликаємо Росію вивести свою військову техніку і весь персонал, включаючи персонал "Росатома", з ЗАЕС і повернути повний контроль над нею законному власнику - Україні."

Російська дипломатія відреагувала на ці заяви в звичному для неї тоні вуличної шпани.

Так, постійний представник РФ при міжнародних організаціях у Відні Михайло Ульянов навів звичні для російської пропаганди аргументи на кшталт "вы все врете" та "их там нет".

"Як ми вже неодноразово пояснювали, бойових армійських підрозділів на станції немає. Є лише невеликий підрозділ радіологічного захисту", - сказав він.

За словами Ольги Кошарної, представники багатьох країн в минулому році за власною ініціативою вже ігнорували заходи під егідою МАГАТЕ, які проходили в Росії. Проте тепер порушено питання про те, щоб таке рішення було офіційно ухвалене на рівні організації.

Читайте також: МАГАТЕ безсила: яка зараз ситуація на окупованій Запорізькій АЕС

США за санкції

Звичайно, на думку багатьох експертів, світовій спільноті варто було б більш рішуче реагувати на ядерний тероризм Росії. Проте поки що домовитися про дієві санкції проти "Росатома" не вдається навіть в середині ЄС.

"Рішення традиційно блокує Угорщина, - говорить Ольга Кошарна. - Разом з нею Болгарія і, як це не дивно, Франція".

До того ж в країнах Євросоюзу діє декілька електростанцій, збудованих за російським проєктом. І вони залежать від постачання російського ядерного палива. Згідно рішенню Єврокомісії, перехід на інші види палива мав розпочатися ще в 2014 році, після здійснення російської агресії в Україні. Проте до нинішнього часу європейці мало що зробили в цьому напрямку. І тільки в 2022 році почали діяти більш активно.

"Відомо, що європейські власники АЕС, збудованих за російськими проєктами, в минулому році збільшили закупівлю палива на 20%, - каже Кошарна. - Це може свідчити про те, що вони збираються через якийсь час взяти паузу в закупівлях для того, щоб здійснити переобладнання реакторів на інші види палива".

Проте можливо найближчим часом питання про накладання дієвих санкцій на діяльність "Росатома" зрушить з мертвої точки. Певним підтвердженням цьому може бути стаття міністерки енергетики США Дженніфер Ґренголм у виданні The Hill під назвою "Триваючий наступ Росії на ядерну безпеку ставить під загрозу весь світ". В ній представниця американського уряду висловлює думку, що світ повинен відмовитися від використання російських ядерних технологій і позбавити "Росатом" експортних доходів.

"Глобальні наслідки нехтування Росією ядерною безпекою вимагають відповіді, яка має міжнародний характер, - пише Ґренголм. - Ми можемо почати з підриву джерела фінансування, яке допомагає Росії керувати своєю військовою машиною: експорт ядерних реакторів по всьому світу. Країни повинні шукати більш надійні, відповідальні альтернативи російській комерційній ядерній промисловості. Зменшення прибутковості сектору змусить Росію заплатити ціну за свої дії. Це також стало б безпомилковим сигналом, що ядерний ринок не буде винагороджувати постачальників, які систематично нехтують ядерною безпекою".

Коли з пропозицією про впровадження санкцій виступає такий потужний гравець, як уряд Сполучених Штатів, вірогідність позитивного рішення значно підвищується. Тим більше, що США мають в цій справі і власний економічний інтерес. Адже найбільш реальною альтернативою російському ядерному паливу виступає продукція фірми Westinghouse, яку вже використовують українські АЕС. Тож можливо вже незабаром шлях до Європи буде перекрито не тільки російським вуглеводневим енергоносіям, але й атомним.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі