RU  UA

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Енергетика

П’ять обленерго перебувають під загрозою блокування роботи

За помилки чиновників мільярди гривень платитимуть споживачі електроенергії

За помилки чиновників мільярди гривень платитимуть споживачі електроенергії Зруйнована рашистами енергогенерація Фото:

Через агресію росіян енергосистема України має значний дефіцит потужності. Знищені або мають значні ушкодження теплові та гідроелектростанції, що генерують електроенергію. Має проблеми державна компанія НЕК «Укренерго», яка відповідає за магістральні мережі, по яким електроенергія передається від генерації до мереж обленерго, а потім приватним споживачам та підприємствам. Кожен елемент цієї системи є важливим для енергостійкості країни.

У цій ланці проходження електроенергії по мережах на національному рівні фактично не згадують про обленерго, які є операторами систем розподілу та на яких лежить завдання щоденної роботи з підтримки, відновлення, ремонту, розвитку електромереж.

Вони стабільно та непомітно виконують свої функції, долаючи проблеми воєнного часу. Однак стан локальних мереж, можливість виконувати свої зобов’язання цими підприємствами також грають ключову роль в енергобезпеці держави. Тому фінансова збалансованість цих підприємств – одне з ключових завдань для держави.

Треба нагадати, що державним регулятором у цій сфері є Національна комісія з питань регулювання електроенергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), яка за законодавством України встановлює тарифи на розподіл для обленерго.

Тобто, будь-який суб’єкт системи електроенергетики проектує та планую свою роботу, фінансові плани лише за узгодженням із державою. Це контроль, який має забезпечити як соціальну справедливість для споживачів, так і можливість для обленерго тримати якісний рівень електромереж та їхнього обслуговування.

Слід зазначити, що тарифи на розподіл електроенергії (тобто, оплата роботи обленерго) є лише частиною тарифів для кінцевих споживачів. Їхня частка складає від 7 до 30 відсотків в залежності від категорії споживачів. І ця частка є такою в основному через те, що обленерго зобов’язані купувати на ринку електроенергію, яка втрачається в мережах під час її розподілу (це закономірний фізичний процес), а також сплачувати за передачу електроенергії НЕК «Укренерго».

Ціна електроенергії на ринку продовжує зростати, як і вартість послуги передачі магістральними мережами, що належать державній компанії «Укренерго». Тому тариф на розподіл має забезпечити покриття всіх економічно обґрунтованих витрат, які несе обленерго в процесі своєї діяльності, щоб забезпечити свою сталу роботу, підтримувати електромережі в надійному стані, розвивати їх і покращувати якість електропостачання для споживачів.

НКРЕКП як регулятор має свої ж методики визначення рівня таких витрат та економічного обґрунтування. Перед початком кожного року НКРЕКП затверджує своїми постановами перелік цих витрат та суми, які разом складають необхідний дохід, який кожна компанія має отримати за рік. На підставі цієї інформації, НКРЕКП розраховує і затверджує тарифи для обленерго.

При цьому, згідно законодавства, державний регулятор має забезпечувати єдиний підхід (методику) розрахунку тарифів для всіх компаній, забезпечуючи недискримінаційну тарифну політику державу для підприємств, які, між іншим, можуть мати різну форму власності (як державну, так і приватну).

І все, здавалося б чітко і зрозуміло. Але, тарифна політика держави завжди має свої «але», які неможливо вписати в рамки законів.

Вже другий рік поспіль обленерго в Житомирській, Рівненській, Кіровоградській, Чернівецькій та Херсонській областях не отримують дозволу на впровадження економічно обгрунтованих тарифів. Фактично, державний регулятор своїми рішеннями блокує діяльність цих компаній з нормальної підтримки та оновлення електромереж. Під загрозою – сотні тисяч людей та десятки тисяч підприємств цих регіонів.

Все це почалось після того, як РНБО наклало санкції на бенефіціарних власників цих компаній. Зараз йде судовий процес за позовом Мінюста, а акціонери подали зустрічний позов щодо безпідставності застосування до них таких санкцій і вже більше року не можуть отримати відповіді щодо підстав такого рішення. Крім того, розпочатий процес врегулювання цього питання в міжнародних судових інстанціях.

Тобто, йдеться про юридичні процеси, які стосуються права власності на п’ять обленерго. І ці процеси все ще тривають, отже немає судових рішень, які б обмежували діяльність підприємств.

Але державний регулятор НКРЕКП вирішив використати просто інформацію про судові процеси та, не маючи жодних судових рішень і висновків, застосував окремий підхід до цих компаній, всупереч діючому законодавству.

Як наслідок, з травня 2023 року постійно встановлює необгрунтовані тарифи для обленерго в Житомирській, Рівненській, Кіровоградській, Чернівецькій та Херсонській областях. Напевно, для того, аби в найближчому часі призвести до банкрутства компаній та повної зупинки їх діяльності через блокування їх рахунків внаслідок вимог кредиторів.

Як саме це відбувається? Регулятор просто не встановлює для цих обленерго тарифи на рівні, які забезпечать їм необхідний дохід для покриття витрат, пов’язаних з їх діяльністю. Суми цих витрат встановив сам регулятор та затвердив своїми постановами. В результаті діяльність компаній недофінансована, накопичується сума заборгованості перед кредиторами, виникають судові суперечки, що несуть додаткові витрати і ризик арешту рахунків. Мало того, НКРЕКП ще й штрафує ці компанії за неповну оплату НЕК «Укренерго», хоча сама ж встановила тариф, який не дозволяє це робити! Оце так рішення!

При цьому, майже кожного разу, коли комісія розглядає рішення про перегляд тарифів, фахівці відповідального департаменту НКРЕКП (котрі мають всю вичерпну інформацію щодо всіх аспектів діяльності компанії) наголошують на необхідності підняття для них тарифів на розподіл, як це відбувається для всіх інших розподільчих компаній. Цитата з протоколу засідання комісії:

« питання застосування санкцій потребує ретельного опрацювання, оскільки зупинення діяльності суб’єктів природних монополій, зокрема операторів систем розподілу електричної енергії…….. може призвести до відключення об’єктів споживачів від електропостачання у Житомирській, Кіровоградській, Рівненській, Херсонській та Чернівецькій областях, у тому числі підприємств критичної інфраструктури, військових об’єктів тощо, що у свою чергу може призвести до соціального вибуху, порушення безпеки та обороноздатності країни.

Відповідно до законодавства тарифи на послуги з розподілу електричної енергії встановлюються не для кінцевих бенефіціарних власників, а для забезпечення діяльності компаній та мають враховувати покриття витрат, пов’язаних, зокрема:

з купівлею електричної енергії з метою компенсації технологічних витрат електричної енергії на її розподіл;

витратами на послуги оператора системи передачі»;

витратами на послуги диспетчерського (оперативно-технологічного) управління.

Отже, невстановлення … тарифів на послуги з розподілу електричної енергії для зазначених ОСР призведе до блокування здійснення їх ліцензованої діяльності, дефіциту коштів для фінансування зазначених витрат,як наслідок неналежне виконання зобов’язань, розбалансування системи, відключення об’єктів споживачів від електропостачання, у тому числі підприємств критичної інфраструктури, військових об’єктів тощо, що у свою чергу може призвести до соціального вибуху, порушення безпеки та обороноздатності країни».

Також слід зазначити, що тарифи для цих компаній встановлені з нульовим прибутком, при тому, що обленерго інших власників продовжують заробляти!.

Крім того, наразі не існує жодних шляхів для перерахування коштів акціонерам компанії чи виводу їх за кордон. Це безперечний факт. Який члени комісії регулятора мають враховувати, коли приймають ці рішення та мають відповідати за них.

Тим часом, обленерго, які здійснюють діяльність на території України, працівники яких є громадянами України, діяльність яких спрямована на забезпечення електропостачання українських споживачів, компанії, які багато років сумлінно працювали і виконували всі свої зобов’язання, є заручниками цієї ситуації.

Персонал працює у надскладних умовах, отримуючи при цьому найнижчий рівень оплати праці у порівнянні з подібними компаніями. Менеджмент приймає вимушені рішення щодо того, чому надати перевагу: закупівлі матеріалів? Виплаті заробітної плати? Виконанню ремонтної програми? Оплаті послуги за передачу електроенергії?

Про виконання інвестиційної програми, яка спрямована на розвиток мереж і покращення якості енергопостачання вже давно не йдеться. В такій ситуації правильних рішень не існує, тому що всі вони з того чи іншого боку підривають сталу діяльність компаній, які є одним з ключових компонентів енергобезпеки держави.

Ці питання не зникнуть самі собою, вони лише поглиблюються з кожним днем. І передача цих компаній в державне управління не є і чарівною пігулкою.

Є значні економічні виклики для обленерго в Житомирській, Рівненській, Кіровоградській, Чернівецькій та Херсонській областях. Через дії регулятора, накладені ним штрафи через ним же створені заборони. Через борги перед «Укренерго», які виникли завдяки рішенням регулятора.

Аналіз ситуації з різних боків демонструє, що проблема зосередилася в регуляторі – Національній комісії з питань регулювання електроенергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Саме вона порушує закон та вчиняє тиск на обленерго, занижуючи тарифи.

Саме рішення цієї комісії призвели до того, що після заниження комісією тарифів вказані обленерго недофінансовані на більше ніж 3 мільярдів гривень!

Спроба націоналізації обленерго призведе до того, що нова державна власність потребуватиме цих грошей з бюджету України. Їх вимагатимуть потенційно нові керівники обленерго, їх вимагатиме «Укренерго». І цих грошей в повному обсязі держава не матиме. Тому ці борги ляжуть на споживачів. Вартість електроенергії для них зросте в один момент в декілька разів!

Виглядає як сумнівний рівень державного управління після тривалого періоду прийняття незаконних рішень державним регулятором.

Наразі вся ця ситуація є штучно створеною та виглядає спланованою і послідовною. Питання тільки в тому, за рахунок чого? На чию користь? Під чиїм керівництвом? Якою є її кінцева мета?

Відповіді, очевидні на перший погляд, можуть лякати непродуманістю та небезпечністю для країни.

Новини партнерів

Читайте також

Українська енергетика йде під землю: як захистити критичну інфраструктуру від ворожих атак

На переміщення енергооб'єктів під землю для захисту від ворожих атак підуть мільярди доларів та роки роботи

Словаччина погрожує перекрити поставки дизеля в Україну: чи буде дефіцит палива

Припинення постачання дизельного палива зі Словаччини не призведе до його дефіциту в Україні та не викличе зростання цін

Українським водіям на замітку: як і коли зростуть ціни на бензин, дизель та газ

Ціни на пальне в Україні почнуть зростати у вересні після підвищення акцизів, найбільше подорожчає автогаз – на 5-7 гривень