RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Макроекономіка

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прогнози – справа невдячна: яким буде курс валют наступного року

У Кабміні також розрахували зростання ВВП та інфляцію на 2023 рік

У Кабміні також розрахували зростання ВВП та інфляцію на 2023 рік Фото: Pixabay

Курс долара в Україні 2023 року може зрости до 50 гривень. Такий прогноз зробило Міністерство економіки. Інші макропоказники від Мінекономіки – наприклад, зростання ВВП та інфляція – також не вселяють особливого оптимізму. "Апостроф" розбирався, наскільки реалістичними є оприлюднені прогнози, і яким насправді буде курс долара до кінця поточного року, а також наступного року.

Українська економіка у 2022 році впаде на 33,2%. Це випливає із макроекономічного прогнозу Міністерства економіки. Поки що це – неофіційна інформація, але її на початку вересня оприлюднило видання "Українська правда".

У принципі, такий показник скорочення національного ВВП цього року називався і раніше. Так, у липні Національний банк України (НБУ) прогнозував, що обвал економіки за підсумками 2022 року складе 33,4%.

Були прогнози і песимістичніші – аж до 50%.

При цьому 2023 року Мінекономіки прогнозує економічне зростання на рівні 4,6%. Ще кілька років тому така динаміка вважалася б цілком прийнятною (2021 року ВВП зріс на 3,4%), проте на тлі колосального падіння цього року таке зростання можна вважати досить млявим.

Водночас інфляція наступного року, згідно з розрахунками Мінекономіки, становитиме 30,6%, що можна порівняти з прогнозом на поточний рік.

Чиста формальність

Макроекономічний прогноз використовується урядом під час підготовки проекту держбюджету, який Кабмін має внести до Верховної Ради не пізніше 15 вересня.

Серед макропоказників, на основі яких формується бюджет, також прогнозується курс долара до гривні. За розрахунками Мінекономіки, до кінця 2022 року валютний курс зросте до 42 гривень/долар (з нинішніх 40 гривень/долар), а до кінця 2023 року – до 50 гривень/долар.

Напевно, переважна більшість українців хвилює питання, наскільки вірним є такий прогноз?

За словами члена Ради НБУ Віталія Шапрана, макроекономічні прогнози в Україні "завжди були річчю невдячною".

"Зараз, у період військових дій, рівень невизначеності лише підвищився. До невизначеності з міграцією населення та тимчасовим горизонтом повернення контролю над тимчасово окупованими територіями додається ще й нетипова ситуація з інфляцією в ЄС та на ринку з валютної пари "євро-долар". Тому наш уряд опинився в ситуації, коли будь-який прогноз матиме малу ймовірність виконання, - розповів експерт "Апострофу". - Однак прогноз має бути, оскільки слід готувати держбюджет на 2023 рік, а без курсу, зростання ВВП підрахувати його не можна".

Аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак погоджується, що в нинішній ситуації макропоказники є досить умовними.

"Ми не знаємо, чим закінчиться 2022 рік, оскільки війна не закінчується, тому будувати плани на 2023 рік – просто формальність", - сказав він у коментарі виданню.

Таким чином, більш-менш точно спрогнозувати валютний курс наступного року (і навіть на кінець цього) просто неможливо. Це ж стосується і всіх інших мароекономічних показників, про які було сказано вище.

"Ми не чекаємо, що у 2022 році курс піде надто далеко від рівня 40-42 гривні за долар і євро. НБУ впевнено зайнятий стримуванням девальвації, високого попиту на валюту з боку бізнесу та населення вже немає. Якщо війну закінчать, і економіка почне шлях відновлення, то 50 гривень за долар ми не побачимо, - каже Максим Орищак - Але, якщо ж війну не закінчать, до дефолту не дадуть прийти, то в моменти виплат за міжнародними кредитами, які можливі за рахунок залучення нових кредитів, або за рахунок золотовалютних резервів, ми спостерігатимемо девальваційні стрибки з прицілом на 50 гривень за долар та євро".

Захід нам допоможе... чи ні

Валютний курс багато в чому залежатиме від обсягів коштів, які Україна має отримати від західних партнерів.

"Однак ми не знаємо, який обсяг валюти і коли почне надходити на відновлення України. Якщо її приплив розпочнеться у 2023 році, то девальвація буде просто неможлива, а макроекономічні умови кардинально зміняться", - розповідає Віталій Шапран.

Він нагадав, що відразу в кількох країнах на розгляді знаходяться закони про конфіскацію російських активів та передачу їх Україні.

"Інша справа, що цей процес рухається дуже повільно, і наявність планів ЄС, підтверджених офіційними заявами Єврокомісії, або навіть законопроект, що застряг у Сенаті США, не дають поки що приводу цей сценарій розвитку подій на 2023 рік зробити основним. Однак це зовсім не означає, що він неможливий, - каже експерт. - Уряд зайнятий війною та поточним бюджетом, але потрібно постаратися прискорити процес передачі нам російських активів, і зробити цей сценарій основним на 2023 рік. Тоді і макропрогнози будуть кращими".

При цьому, якщо зовнішня підтримка нашої країни не збільшиться, курс долара може зрости навіть більше, ніж прогнозує Міністерство економіки.

"Ми відчуватимемо великі проблеми, спалюватимемо резерви і фінансуватимемо дефіцит бюджету емісією гривні", - сказав у коментарі "Апострофу" керівник аналітичного департаменту Libertex Group Андрій Шевчишин.

Він нагадав, що до Дня Незалежності Україна отримала від США 3 мільярди доларів, що, безперечно, стало непоганою, але зовсім не достатньою підмогою для нашого бюджету. При цьому вже кілька місяців наша країна не може отримати анонсованої допомоги Євросоюзу у розмірі 8 мільярдів євро, оскільки їх виділення постійно блокується.

"Якщо ми йтимемо тим шляхом, яким ми йдемо зараз, а зовнішня підтримка буде на тих же рівнях, то курс 50 гривень/долар – це цілком реальний орієнтир уже на кінець цього року. За збереження негативних тенденцій курс (на 2023 рік) може піти до 60 гривень/долар і навіть вище", - заявив Шевчишин.

Експерт наголосив, що його прогноз не націлений на провокування паніки. За його словами, це песимістичний, але, на жаль, цілком реалістичний сценарій.

Новини партнерів

Читайте також

Допомога Україні остаточно перейшла в режим "гроші в обмін на реформи" - нардеп Ярослав Железняк

Україна не виконала низку вимог МВФ, що може позбавити нашу країну допомоги партнерів на десятки мільярдів доларів