RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українці вже в стані енергетичної бідності, але є порятунок - Олексій Кучеренко

Чи можливо вижити українцям без субсидій та комунальних пільг

Чи можливо вижити українцям без субсидій та комунальних пільг Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Ситуація з тарифами на житлово-комунальні послуги в Україні інколи нагадує детективний фільм. Цифри виникають самі собою, без пояснень та аргументів. Одні отримують субсидії, маючи достатній рівень доходу, інші ж рахують копійки для сплати за комірне. Чи можливо жити без субсидій, як зміняться тарифи на комунальні послуги протягом найближчих місяців та яку проблему має вирішити влада, аби унормувати ситуацію з тарифами – в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів народний депутат України від фракції "Батьківщина" ОЛЕКСІЙ КУЧЕРЕНКО.

- Чи існує взагалі можливість зробити так, щоб не говорити про субсидії, а зробити нормальні тарифи, по яких всі могли б сплачувати без дір у бюджеті та мільярдних виплат людям?

- Давайте будемо реалістами. Без субсидій навряд чи вдасться. В першу чергу, у нас дуже диференційовані доходи у людей.

У нас є якийсь прошарок – умовно 10% людей – які отримують по 50-100 тисяч гривень. Їм не дуже важлива ця платіжка. Вони її можуть взагалі не помічати.

Ще третина населення по платіжках платить, але вони вже починають рахувати.

А от значну частину людей, за моїми підрахунками – також це оцінки пані Елли Лібанової – приблизно 50% українців, сьогодні можна віднести до бідних.

У той чи інший спосіб якійсь частині населення нам доведеться допомагати. Абсолютно зрозуміло, що має бути певна розумна кількість. Бо коли тарифна політика побудована так, що третина населення мусить отримувати субсидії і не може без них оплатити комуналку, це свідчить про дуже великий розрив.

І тут є декілька факторів. Перший – це непрозора, незрозуміла, інколи шахрайська тарифна політика. Я б сказав, що взагалі в Україні вона відсутня. Держава не займається тарифами, як економічною категорією. І це величезна проблема. Другий – це, безумовно, рівень доходів людей, над підвищенням якого треба працювати.

Треба на рівні Закону України визначити: яким категоріям людей соціальна держава Україна бере на себе зобов’язання допомагати і якими мають бути механізми цієї підтримки. Закону немає, все регулюється постановою, якій вже 25 років, і там вже 100 змін. А кожен уряд приходить і щось змінює. Тому треба на рівні закону все визначити. Це було би більш стабільно.

- Чи вдасться Мінцифри об’єднати бази державних органів у єдиний центр для того, щоб не тільки пришвидшити пошук непорядних субсидіантів, а й автоматично призначати допомогу.

- Автоматично – хто проти? Я тільки за. Тільки давайте бути реалістами. Це бюджетні гроші, і якась перевірка і контроль з боку держави, безумовно, має бути. Погодьтеся, якщо людина не має права на субсидію, але вона приховує якусь інформацію про себе, і ми потім дізнаємося, що людина за рік п’ять разів у Єгипті відпочивала, а ми з вами з бюджету їй комуналку платили - це неправильна ситуація.

Все, що стосується автоматизації – я абсолютно не проти. Але треба розуміти, що тут є достатньо об’єктивні проблеми, які пов’язані з так званими "зайвими метрами". Або це приватні будинки в селі з зайвими метрами, на які ця субсидія не розповсюджується, або це зайві метри в міській квартирі – це буде дуже болюче бити по людях, яким доведеться без субсидій самотужки сплачувати комуналку.

Проблема зайвих метрів буде актуальною для великої кількості наших людей. Треба буде шукати, робити відповідні маневри. Люди інерційні, вони не дуже люблять змінювати умови свого існування, житла. Ця проблема, як на мене, найбільш гостро буде стояти.

- Наскільки питання з підняттям тарифів на електроенергію може вплинути на ситуацію по невиплатах від населення?

- В першу чергу найбільш болючим для українців було і буде питання ціни на газ. Відповідно, похідні від ціни на газ – це ціна на гарячу воду. І це питання дуже залежатиме від ціни на газ.

До речі, зараз ОСББ рахують ціну на гарячу воду – навіть там, де є будинкові котельні, - по новій ціні на газ. Я з ними спілкуюся, у них зараз виходить по 200-250 грн за куб. Відповідно гаряча вода буде золотою.

Безумовно, взимку підскочить тариф на тепло, бо зараз НАК "Нафтогаз" значно підняв ціну на газ для теплокомуненерго. Відповідно, органи місцевого самоврядування переглянуть тарифи на тепло – там, де вони регулюють. Або Нацкомісія – там, де вона регулює. І оці платіжки вже в опалювальний сезон будуть найбільш болючими.

На жаль, я вже бачу і розумію, що уряд буде за якимось сценарієм підвищувати тариф на електроенергію. У них там є декілька варіантів, зараз вони їх обраховують. Я вважаю, що нам треба повертати соціальну пільгу, де умовно буде 100-150 кВт/г на місяць, за рахунок якої можна буде підтримувати наших людей. Бо люди можуть потрапити в стан енергетичної бідності.

У нас сьогодні 30% домогосподарств – задумайтеся про цю цифру – споживає менше 75 кВт/г на місяць. Вони заощаджують на всьому. Я розумію, що таке 75 кВт/г. Третина людей змушена жорстко економити. Це свідчить про дуже низький рівень доходів. І дійсно – це ситуація енергетичної бідності.

Новини партнерів

Читайте також

Кредитна кабала: що вигадали у Верховній Раді з процентною ставкою

Заборона кредитних компаній не вирішить проблему несправедливих процентних ставок за позиками, але необхідне жорсткіше регулювання