RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Червона" зона не працює: чи введуть у Києві повний локдаун

У столиці погіршується ситуація із захворюваністю на коронавірус

У столиці погіршується ситуація із захворюваністю на коронавірус Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Через стрімке зростання захворюваності та госпіталізації хворих на коронавірус, з 1 листопада Київ опинився в "червоній" зоні карантину. Однак у середу, 10 листопада, мер столиці Віталій Кличко повідомив про погіршення ситуації з коронавірусом у Києві, що може призвести до введення повного локдауну. Докладніше – у матеріалі "Апострофа".

Не доводьте до локдауну

Під час брифінгу у середу, 10 листопада, Віталій Кличко повідомив про погіршення ситуації з коронавірусом у Києві. За добу у столиці виявили 1740 випадків зараження та 73 смерті. Більше того, серед хворих 109 дітей віком від 11 днів до 17 років.

"Штам "Дельта", як зазначають медики, - більш агресивний і вражає молодих та дітей з наслідками та ускладненнями. Сьогодні у столичних лікарнях перебувають 85 дітей з коронавірусом та підозрою на захворювання. 4 з них - у реанімаціях . Такої кількості дітей у лікарнях не було у всі попередні хвилі вірусу", - заявив голова КМДА.

У зв'язку з цим Кличко заявив, що наступного тижня учні, зокрема молодшої школи (1-4 класи), за парти ще не повернуться. І продовжать навчання у дистанційному режимі.

Мер зазначає, що ситуація погіршується: "Мені щодня телефонують десятки людей. Одні просять допомогти госпіталізувати своїх близьких. Інші – поховати… У нас черги до ритуальної служби за довідками про смерть. І черги у крематорії. У нас черги зі швидких у приймальних відділеннях лікарень".

Столичний голова закликає киян дотримуватись правил безпеки, носити маски, користуватися антисептиками та тримати дистанцію. Також Кличко звертає увагу на потребу вакцинації.

Як повідомляє заступник голови КМДА Ганна Старостенко, за підрахунками Міністерства охорони здоров'я, першу дозу вакцини проти COVID-19 отримало вже 57% населення столиці, повний курс щеплення – 45,7% киян.

Але для стабілізації ситуації такої кількості вакцинованих замало, тож мер звернувся до киян із проханням не відвідувати громадські місця, якщо у цьому немає потреби.

"Ми не закрили торгово-розважальні центри, транспорт для вакцинованих, але ситуація погіршується. Давайте не доводити її до повного локдауну ", – заявив він.

Фото: Апостроф /Олександр Гончаров

Обмеження не працюють, їх потрібно посилювати

У коментарі "Апострофу" начальник головного управління Держпродспоживслужби у Києві Олег Рубан підтвердив складність ситуації у столиці, та зазначив, що передумов для її стабілізації немає.

Епідеміолог наголосив, що захворюваність і смертність зростає незважаючи на обмежувальні заходи, які діють у Києві вже півтора тижні. "Можу сказати, що вони не є ефективними в тому розрізі, який сьогодні є", – заявив Рубан.

За його словами, у четвер, 11 листопалда, комісія з питань ТЕБ та НС має отримати показники інфікування у столиці за три доби, на підставі яких, зокрема, прийматиметься рішення про посилення обмежень.

"За відсутності стабілізації ситуації дійсно необхідно буде переглядати обмеження, які є зараз", - вважає він.

На запитання, чи буде закрито громадський транспорт, у тому числі метро, Рубан відповів, що таке рішення прийматиме комісія ТЕБ та НС м. Києва, і "все залежатиме від показників та індикаторів референтних значень, які будуть представлені".

При цьому вже відомо, що Київ давно готувався до закриття громадського транспорту. Ще влітку КМДА запустила електронну систему подання заявок, у якій можна буде отримати спеціальні перепустки для проїзду у громадському транспорті на випадок посилення карантинних обмежень.

Поки що ж у столиці правоохоронці та співробітники Держспоживслужби стежать за дотриманням карантинних обмежень, хоча Рубан не заперечує, що для більш ефективного контролю не завжди вистачає людей.

"Так, перевірка у громадському транспорті здійснюється вибірково, тому що у нас немає по поліцейському на кожного громадянина. Щодо контролю ТРЦ, об'єктів громадського харчування та інших громадських закладів, то щодня 40 мобільних груп проводять моніторинг виконання постанови Кабміну. За минулий тиждень із 2500 перевірених суб'єктів господарювання було оштрафовано понад 25% через порушення обмежень. У топі у нас знаходяться ресторани, потім салони краси, на третьому місці - магазини, які здійснюють продаж непродовольчих товарів", - повідомив глава Держспоживслужби Києва.

Фото: Getty images

Які обмеження у Києві діють зараз

Громадський транспорт

Пасажири зобов'язані надати ковід-документи: ПЛР-тест або сертифікат про вакцинацію. Їхню наявність перевіряють спецгрупи правоохоронців. Обов'язковим залишається носіння маски чи респіратора. За проїзд без документів пасажиру загрожує штраф від 17 до 34 тисяч гривень.

ТРЦ

Усі співробітники та відвідувачі повинні мати ковід-документи. Неповнолітнім заборонено перебувати у торговельно-розважальних центрах без дорослих, які мають необхідні документи.

Місця громадського харчування, готелі, спортзали, заклади культури тощо

Заклади можуть працювати у звичайному режимі, якщо всі працівники та відвідувачі мають ПЛР-тести або сертифікати про вакцинацію. За відсутності документів, кафе, бари та ресторани можуть лише здійснювати доставку та працювати на винос.

Соціальні заклади

Відвідувати літніх рідних можуть лише ті, хто надасть необхідні документи.

Школи та дитячі садки

З 1 листопада школярі розпочнуть навчання дистанційно. Дитячі садки продовжують роботу у звичайному режимі, якщо весь персонал буде вакциновано.

Лікарні

Заборонено планові госпіталізації, крім тих випадків, коли є загроза життю та здоров'ю.

Працюватимуть об'єкти торгівлі

  • харчовими продуктами (зокрема продовольчі ринки);
  • пальним;
  • лікарськими засобами та ліками;
  • засобами гігієни та побутовою хімією;
  • друкованими ЗМІ;
  • ветеринарними препаратами;
  • кормами;
  • насінням та засобами захисту рослин.

Попередньо обмеження діятимуть протягом місяця. Все залежатиме від рівня захворюваності на коронавірус і заповнюваності лікарень, повідомив Кличко.