RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порожні вагони метро і перевірки: як Київ почав жити у "червоній" зоні

Кияни серйозно поставились до карантинних обмежень і запаслись сертифікатами

Кияни серйозно поставились до карантинних обмежень і запаслись сертифікатами Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Перший тиждень листопада у Києві розпочався з нових карантинних обмежень. За розпорядженням міського голови, з 1 листопада у громадському транспорті мають право їздити лише ті пасажири, в кого на руках є документ про вакцинацію від COVID-19, свіжий ПЛР-тест із негативним результатом чи довідка про нещодавно перенесену коронавірусну хворобу. "Апостроф" дізнавався, як проходять перевірки в метро та як вони вплинули на пасажиропотік.

Порушників не виявляли

11-а година ранку, станція метро "Золоті ворота". До метро заходить небагато людей, іще менше – виходить. Ті, хто виходять, говорять – людей у формі бачили, але до них вони не підходили.

"Стояли біля входу, бачила, - говорить пані, – але особисто мене не перевіряли".

"Нікого взагалі не бачила", - говорить інша пані.

"Я сам не з Києва, сьогодні приїхав і думав, що будуть перевіряти. Але мене ніхто не перевіряв", - розповів молодий чоловік.

Згодом ми зустріли людину, яка пройшла перевірку.

"Зупинили біля турнікету, попросили документ про вакцинацію – я показав сертифікат. У мене одна вакцина, другу дозу отримаю днів за 10", - сказав чоловік.

Станція метро Золоті воротаФото: Апостроф / Роман Пєтушков

Дивіться: Пасажири трамбуються, як оселедці у бочці: що відбувається у транспорті Києва, фото

Капітан поліції Віталій Отаманчук розповів "Апострофу", що більшість із тих, кого перевіряють, мають документи про одну вакцину.

"На цій станції перевірили більше 100 чоловік. Вони мають або сертифікат, або довідку про те, що чекають на другу вакцину", - сказав "Апострофу" капітан на станції метро "Хрещатик".

За словами представника Нацполіції, станом на 13:30 порушників ані в метро, ані в наземному транспорті не зафіксували.

Станція метро ТеатральнаФото: Апостроф / Роман Пєтушков

"Порушників ще сьогодні не було. Але якщо трапляться – складемо адміністративний протокол за ст. 44-3 частина 1. "Порушення правил карантину". Штраф - від 17 тисяч гривень. Протоколи розглядаються виключно в суді", - говорить Віталій Отаманчук.

Читайте: Нормативи замість закону: чи буде порушенням проїзд у транспорті без COVID-сертифіката

За словами поліцейського, на кожній станції чергує більше двох представників Нацполіції. Стоять або біля турнікетів, або ж унизу, на самій станції. Також чергують представники Нацгвардії. Загалом лише у метрополітені сьогодні задіяно понад 150 поліцейських. Також керівництво Нацполіції вибірково перевіряє, як працюють станції.

Кого ж перевіряють? У поліції сказали – це абсолютно випадкові люди, ніхто не орієнтується ані на вік, ані на зовнішній вигляд.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Людей поменшало?

За словами керівництва КП "Метрополітен", офіційні дані про пасажиропотік будуть відомі лише на ранок наступного дня. Але працівники метро на різних станціях сказали "Апострофу", що людей сьогодні набагато менше, ніж зазвичай. Це стосується і пікових годин. Хоча так само посилались на те, що більш точну картину про ранкові години "пік" можна сформувати радше увечері.

Та журналістка "Апострофу" переконалась – вагони й справді порожні. Навіть для 11-ї ранку, коли пасажиропотік падає, завантаженість метро мізерна – зважаючи на те, що на центральних станціях зазвичай чимало людей у денний час. Цього дня все було інакше.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

"Думаю, лише перші дні буде так, - поділився з "Апострофом" думкою один із пасажирів метро. - Потім люди або зроблять одне щеплення, або куплять ті сертифікати. Або просто поліції набридне їх перевіряти".

Дивіться: Хотіли зробити щеплення в останній момент: нова масова бійка в черзі на вакцинацію в Києві, відео

До речі, "Апостроф" особисто спілкувався з кількома людьми, які мають куплені ковід-сертифікати, навіть зареєстровані в HELSI.

"У мене знайомий лікар, він мені й "порішав", - сказав співрозмовник видання.

На жаль, у поліції поки не продумали механізму оперативного визначення підробки – тож можна припустити, що нарівні з тими, хто щепився чи перехворів, у метро та наземному транспорті мандрують і ті, хто потрапив туди за допомогою купленого сертифікату.