RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нові платіжки зі старими тарифами: як кияни платитимуть за тепло

З грудня киян платять за опалення за новою системою

З грудня киян платять за опалення за новою системою Фото: zn.ua

У грудні кияни отримали оновлені платіжки за тепло, у яких з'явились нові рядки, зокрема - рядок про абонплату. Разом з тим, багатьом киянам прийшли у платіжках великі суми за опалення МЗК (місць загального користування). Це викликало масу запитань до столичної влади. Тож у зв'язку зі змінами у платіжках заступник голови КМДА Петро Пантелеєв та директор СП "Енергозбут" КП "Київтеплоенерго" Костянтин Лопатін поспілкувалися з журналістами, роз'яснивши ключові моменти опалювального сезону. За що мешканці столичних будинків будуть сплачувати та яку суму - пояснює "Апостроф".

Тарифи звичайні

В КМДА нагадали, що в опалювальному сезоні 2021/2022 сезонні тарифи залишились незмінними. Середній тариф на опалення за листопад склав 22 гривні – це на 12% менше, ніж за аналогічний період минулого року. У будинках, де проведені заходи енергоефективності, сума тарифу була значно нижчою.

"Середній тариф по цих будинках склав лише 15 грн, і може бути навіть менше. Близько 200 багатоповерхівок вже долучились до енергоефективних програм. У них розмір платіжки на 31% нижче ніж у середньому по Києву", - зазначив Петро Пантелеєв.

"Станом на сьогодні принципово не змінився підхід щодо нарахувань у будинках, у яких є облік енергії за допомогою лічильників. Розподіл енергії здійснюється винятково на підставі показників таких приладів і розподіляється між мешканцями будинку. У деяких будинках можна встановити індивідуальні прилади обліку, там нарахування здійснюється на підставі показників цих лічильників і з відповідним розподілом між усіма мешканцями будинку частки на опалення місць загального користування та системи функціонування опалення будинку", - розповів Костянтин Лопатін.

Дивіться: Вчетверо вище за торішні: киян шокували новими платіжками за комуналку, фото

Обсяг споживання у цьому році також знизився.

"Якщо взяти типову квартиру – минулого року в листопаді сплачено за тепло 1498 грн, а в листопаді цього року 1295 грн", - зазначив Костянтин Лопатін.

Нові платіжки

Відповідно до законодавчих змін і чинної методики, на сьогодні проводиться донарахування мінімальної частки споживання по квартирах, у яких відсутній облік споживання теплової енергії.

"Це принципова зміна, і в платіжках за листопад кияни вперше побачили таку новацію. Це у будинках - їх наразі залишилось небагато - в яких немає взагалі будинкових приладів обліку теплової енергії. Нарахування здійснюється на підставі розрахункового теплового навантаження у відповідності до коригування на середньомісячну температуру повітря і фактичної кількості днів надання послуги", - пояснив Костянтин Лопатін.

Також змінено формат платіжного документу. В платіжках з’явились нові рядки, змінилась назва послуг. Вже немає графи послуг централізованого опалення, а натомість з'явився рядок з постачання послуг теплової енергії. Додались витрати на функціонування систем опалення, які відокремлюється від загального обсягу споживання теплової енергії, витрати на функціонування системи гарячого водопостачання і абонплата.

Читайте: Холодні батареї чи захмарні тарифи: чого чекати українцям найближчим часом

У "Київтеплоенерго" пояснили, що абонплата – це найбільш принципова зміна у платіжці.

"На сьогодні в платіжці перестав відображатися рядок "внески на обслуговування загальнобудинкових приладів обліку". Натомість з’явився рядок з абонплати, що включає в себе як витрати на обслуговування, ремонт, заміну будинкових приладів обліку, так і безпосередньо витрати виконавця послуг, пов’язані із функціонуванням абонентських, розрахункових служб, формування платіжних документів. Тобто всієї тієї роботи, яку необхідно виконати, щоб проводити облік теплової енергії та розрахунки, надавати документи", - наголосив представник комунального підприємства.

Розмір абонплати буде незмінним. Для квартир у будинках, які обладнані відповідними приладами обліку, оплата становить 30 грн 95 копійок з одного особового рахунку на місяць. Для квартир у будинках без будинкового обліку приладів – 21 грн 63 копійки. Розмір абонплати не залежить від обсягів споживання послуги конкретної квартири, площі та кількості зареєстрованих у квартирі осіб.

Тарифи аномальні

Костянтин Лопатін зазначив, що "Київтеплоенерго" веде активну співпрацю з Міністерством регіонального розвитку щодо вдосконалення нормативної бази та впровадження раціональних підходів щодо нарахування тарифів. Бо, наприклад, минулого року чимало споживачів скаржились, що у платіжках побачили небачено високі тарифи за тепло - суми у платіжках сягали 10 тисяч грн на місяць і більше.

"Ми разом із Міністерством опрацьовуємо питання внесення змін відповідно до методики № 315 щодо розподілу послуги з постачання теплової енергії всередині багатоквартирного будинку. А саме це спрямовано на те, щоб обмежити максимальний обсяг споживання, який при застосуванні методики може бути розподілений на одне домогосподарство. Це пов’язане насамперед з тим, що в багатьох будинках, де є можливість встановлення індивідуальних приладів обліку теплової енергії, окремі мешканці або не встановили такий прилад обліку, або своєчасно його не відремонтували, або не повірили. І відповідно у реаліях чинної методології нарахування на такі квартири може збільшуватись до аномальних значень. Через це баланс між обсягами споживання за сумою квартирних приладів обліку і обсяги споживання будинком у цілому можуть сильно відрізнятись", - пояснив Лопатін.

Чиновники зауважили, що у такому разі споживачам все ж необхідно встановити лічильник або його відремонтувати.

"Якщо про лічильник не дбати, то він приносить ось такі сюрпризи", - зазначив Петро Пантелеєв.

Також і в КМДА, і в "Київтеплоенерго" наголосили на необхідності вчасно сплачувати за комунальні послуги, а якщо є борг – звернутись до відповідних органів щодо можливості його реструктуризації. Адже кількість боржників суттєво впливає на якість забезпечення енергоносіїв.