RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Книги, прогулянки, розмови при свічках та інтим: що роблять кияни, коли немає світла

Віялові відключення електроенергії не стали проблемою для киян

Віялові відключення електроенергії не стали проблемою для киян Фото: domik.ua

Вимкнення світла та загроза зриву опалювального сезону, спричинені ракетними ударами російських фашистів по об'єктах інфраструктури, внесли чергові корективи у рутинне життя українців. З одного боку – ми розвиваємо стійкість та оптимізм перед будь-якими негараздами, з іншого – схильність сподіватись, що все обійдеться. "Апостроф" запитав киян, як вони адаптувалися до вимкнення світла, як заощаджують електроенергію та чи мають плани на випадок холодних батарей.

Чергове випробування не зламало українців, а з точністю до навпаки: зробило нас ще сильнішими по відношенню до агресора. Жарт Зеленського про те, що ми все одно бачимо росіян у темряві – впізнаємо по запаху – спричинив хвилю мемів у мережі, які вкотре довели: українці на все відреагують з гумором, і можливо, саме це робить нас унікальним народом.

Читайте: Що робити, якщо у вас вимкнувся холодильник і чим його замінити

У коментарях "Апострофу" мешканці Києва розповіли, як заощаджують електроенергію та що роблять, коли немає світла.

"Живу в Шевченківському районі, світло вимикають періодично, відповідно до графіку (поза графіком не вимикають). Кілька останніх днів не вимикали взагалі. Нічого нового я для себе не відкрила в плані комунікації. Якщо світло вимикають під час роботи - їду працювати в інший район у якусь кафешку (або не їду, якщо немає термінових справ). Мобільний інтернет працює, ноутбук заряджений - зазвичай цього вистачає на кілька годин блекауту. Врешті решт, є свічки, ліхтарики та павербанки", - розповіла Марія, 24 роки.

Читайте: Що відключити на телефоні, щоб він довше не розряджався

"Мешкаю на Позняках, світло вимикали кілька разів. Востаннє це було позавчора, і більше я не пам'ятаю, щоб вимикали. Світла не було близько 4-5 годин. Співаю пісень японською, та сумую. Або лягаю спати", - говорить Ілля, 26 років.

На питання, як заощаджує світло, киянин відповів, що ніяк цього не робить.

"Щодня вимикають. Ми живемо в районі метро Лівобережна. Що робимо? Починаємо розмовляти, згадувати щось або грати в міста. Або інтим", - розповіли "Апострофу" Андрій та Олександра, 33 та 32 роки.

Щодо заощадження електроенергії, то подружжя намагається користуватись світлом по мінімуму.

"Не користуємось електрочайником та мікрохвильовкою, пральну машину вмикаємо вночі", - додала Олександра.

Читайте: Взимку українців врятує улюблене місце дитинства - експерт з питань енергетики

"І в мене, і в моїх знайомих вимикають, - говорить мешканець Подолу Богдан, 29 років. – Розмовляю з сусідами, читаю при свічках або йду в бар. Ще можу послухати музику".

Заощаджує Богдан так, як радять енергетики.

"Не користуюсь електроприладами та вмикаю світло лише за крайньої потреби. А так, якщо нічого особливо не роблю, використовую ліхтар від телефону", - зазначив киянин.

Читайте: Опалювальний сезон уже на носі: скільки українці платитимуть за комуналку

"Мені ці відключення нагадують 90-і роки. Я тоді вчився в школі і пам’ятаю, що це був чудовий привід не робити уроки. Ми сідали всією родиною біля свічки і було так тепло та романтично! І темно навпроти в будинках. Зараз переживаю подібні відчуття і романтизую цю темряву", - говорить Євген, 37 років.

Щодо економії – то Євген робить що може, аби заощаджувати.

"Виходжу гуляти на вулицю. Там теж темно, але це прекрасно. Запрошую дівчину на побачення і йдемо гуляти, - зізнається Олексій, 25 років. – Ми живемо на Подолі, і можна дуже класно провести вечір на набережній Дніпра. Щодо заощадження – то навіть не знаю. У нас немає електрочайника і навіть пралки, тому ми й так заощаджуємо".

А от щодо відсутності тепла в батареях, то люди не знають, як діятимуть.

"Якщо вимкнуть опалення ненадовго - нічого страшного, одягнуся потепліше. Якщо ж раптом буде ситуація, коли не буде ані опалення, ані електрики, ані водопостачання протягом кількох днів і буде перспектива блекауту на тижні, поїдемо родиною на дачу - там є дрова та пічка", – каже "Апострофу" Марія.

"Купив собі обігрівач. Сподіваюсь, до цього не дійде, бо обігрівач теж суперечить канонам заощадження", - говорить Ілля.

"Не готові до такого сценарію, - зізнаються Андрій та Олександра. - Але маємо намет і спальники… може це допоможе?"

"Апостроф" радить на випадок холодної зими придбати термобілизну та термоодяг. Ці речі стануть другою шкірою і зігріють у люті морози. А також в разі блекауту - перебратися до родичів/знайомих у село.