RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Події

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Без оселі та речей: як мешканці столичного будинку за кілька хвилин стали безхатьками

Жителів викинули на вулиці без нічого

Жителів викинули на вулиці без нічого Фото: lb.ua

Майже місяць минув з того часу, як мешканців гуртожитку НАН України на вулиці Метрологічна, 1 у Києві силоміць вивели з їхніх осель. Що ж тоді сталося, чому людей безальтернативно викинули на вулицю і чи відшкодують їм вартість майна, яке опинилось під руїнами гуртожитку - з’ясовував "Апостроф".

90-ті повернулись?

Штурм гуртожитку відбувся вранці 10 січня. З самого ранку до гуртожитку завітали молодики у формі й почали силовими методами виводити людей із квартир на мороз. Досі важко віриться, що подібне може коїтись у європейській столиці в XXI столітті.

"Того дня дружина з сином були вдома, а я поїхав у справах. Син вирішив піти за цигарками, відчиняє вхідні двері – а там уже молодики в балаклавах, близько 20 чоловік. Вони увірвались до гуртожитку й почали вибивати двері, перевіряти, чи є хтось. Син побіг додому. Його у вікно викинули (ми на першому поверсі), а дружину за руки витягнули на вулицю. І назад нікого не пускали", - розповідає "Апострофу" Юрій Клеветенко.

Будинку нині немає – 11 січня його зрівняли з землею. Речі поховали під руїнами. У когось залишився ноутбук, у когось велосипед, у когось 12 тисяч гривень. У 30-річного сина Юрія Клеветенка, теж Юрія, який працює невропатологом, під руїнами залишився ноутбук із історіями хвороб його пацієнтів.

"Ми просили людей цих зайти хоч речі забрати. Взагалі-то у нас там і холодильник, і мікрохвильова, і два телевізори було, і багато іншого", - говорить Юрій.

"Майже всі речі там залишились, - бідкається Галина Бриль, також колишня мешканка гуртожитку. - Хоч би попередили за три дні – можна було би винести той же телевізор і комп’ютер. У мене шафа-купе наприклад. Її приблизна вартість становить близько 20 тисяч гривень".

Та що там шафа-купе – силовики виводили людей на мороз роздягненими, і вже потім, змилувавшись, викидали навздогін теплі речі. Просто забудовнику сильно кортіло якомога швидше рознести будинок і почати вже будувати свій. Адже й так "терпіли" довго.

Фото: lb.ua

Поліція стояла і спостерігала

Активіст Михайло Погребиський прибув на місце одразу – про те, що коїться на Метрологічній, йому повідомили місцеві мешканці. Каже, що багато бачив, але тут був в шоці від побаченого. На відео він зафільмував і людей, і будинок, який уже зносили.

"Мешканці стояли на вулиці і були просто в шоці. Вони плакали і нічого не могли зробити. Декому викликали "швидку", - розповів Михайло Погребиський "Апострофу".

Але що найбільше вразило – цілковита бездіяльність поліції.

"Поліція за великим рахунком була на місці завжди, - говорить Михайло Погребиський. - Дільничні були присутні, але вони абсолютно не втручались. І саме в цьому я вбачаю злочинну бездіяльність поліції: вони під приводом, що їх не пускають на цю земельну ділянку, не зайшли туди самі, хоча від самого ранку була загроза життю й здоров’ю мешканців. Адже людей там з вікон викидали! У такому випадку поліція мусить втрутитись".

А от проти вже безхатченка Юрія Клеветенка ледь не відкрили кримінальну справу.

"У мене є мисливська рушниця, і люди в чорному її знайшли, та винесли на вулицю. Мені хотіли інкримінувати щось типу незаконного зберігання зброї, але я маю право на цю зброю", - говорить Юрій.

Знести хотіли давно

Вже колишній будинок на Метрологічній, 1 і справді був не в найкращому стані – з 2016 року його визнали аварійним. Забудовник вже давно накинув око на гуртожиток. Але от біда – там живуть люди.

Людей почали звідти "виживати". Пропонували змінити двокімнатні квартири на ліжко-місця у гуртожитку зі студентами, спільною кухнею та відповідними зручностями.

"На трьох нам пропонували одну кімнату – три койко-місця. До того ж це було лише на рік – а потім ідіть куди хочете", - говорить Юрій Клеветенко.

Люди відмовились, і їм вимкнули всю комунікацію – залишили лише холодну воду. І ту погрожували вимкнути будь-якої миті. Після цього будинок покинули майже всі – залишилось лише три родини. На них почали тиснути особливо відверто.

"Вони тиснули на мешканців, били вікна, а потім готували акцію по спаленню цього помешкання. Мешканці дивом побачили цих людей, які лізли на дах, розлиті паливні матеріали і бікфордів шнур, який мали підпалити. Впевнений, це все списали б на несправну проводку – мовляв, аварійний будинок, ото воно все й погоріло" - каже "Апострофу" Михайло Погребиський.

Розбиті вікнаФото: Фото: Світлана Рудь

Люди розуміли, що рано чи пізно доведеться стикнутись із нахабними діями забудовника, але не думали, що це станеться взимку. Розраховували на залишки співчуття та здорового глузду. А даремно.

"Мені пропонували гуртожиток. Там маленька кімнатка, і з моїми речами я би там не помістилась. Але тепер, коли всі речі залишились під руїнами, то може й є сенс оселятись у тій кімнаті", - говорить Галина Бриль. Бо й справді, куди йти? Галину прихистила донька, а в неї в самої в квартирі – чоловік і свати. Місця бракує.

Родина Клеветенків тимчасово оселилась у ДП "УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ" - там раніше працювала дружина Юрія.

"Директор дозволив пару днів пожити в кімнатці для будівельників. Ми втрьох там і спимо – просто на підлозі, вкриваючись куртками", - говорить Юрій. Що далі робити – не знають. Адже всі заощадження залишились під руїнами їх колишнього будинку.

Незаконно захопили гуртожиток?

Знесений гуртожиток на Метрологічній, 1 знаходиться на балансі Національної академії Наук України. Колись там мешкали співробітники академії, а останнім часом – їхні родичі. Вони мають прописку, жили тут уже не перше десятиліття. Але у академії мешканців будинку назвали "групою осіб, які незаконно захопили та залишались у будівлі гуртожитку по вул. Метрологічна, 1, не є співробітниками НАН України та не перебувають із НАН України у жодних юридичних правовідносинах".

"Апостроф" неодноразово намагався поспілкуватись з представниками НАН. Зрештою там відповіли, що нічого коментувати не будуть, оскільки "всі позиції висловлені" у дописі на сторінці НАН у Facebook, де було сказано й про встановлення аварійного стану, й про переселення мешканців до інших гуртожитків, і про постанову суду, якої ніхто з мешканців в очі не бачив.

"З метою недопущення завдання шкоди життю та здоров’ю мешканцям гуртожитку, ГУ ДСНС України у місті Києві було подано позовну заяву до Державного житлово-комунального підприємства НАН України щодо повного зупинення експлуатації приміщень гуртожитку №1. Цей позов було задоволено Рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва від 30 грудня 2020 року у справі №640/4333/20. Вказане рішення переглядалось двічі в апеляційному порядку та набрало законної сили", - йдеться у заяві НАН.

"Апостроф" також намагався з’ясувати, хто є забудовником цієї території. Місцеві мешканці та активісти говорять про ТОВ “КСМ-груп”. Однак на сайті компанії немає жодного проекту, де б була вказана ця адреса. “Апостроф” намагався зв’язатися з цією компанією - телефонував за вказаним на сайті компанії номером, писав у Facebook та на електронну пошту - на жаль, відповіді не було. Тому досі невідомо, що будуватимуть на Метрологічній, 1.

"Академія наук - давно вже не академія наук, а лише вивіска і декорація. Насправді всіма процесами там керує забудовник “КСМ-груп”. Він там забудував фактично вже все на Феофанії, і рештки земель, що там залишились, передаються цьому забудовнику по договорам під забудову. Мовляв, там молоді вчені отримають квартири. Але насправді всі ми розуміємо: навіть якщо лічені одиниці і отримають там квартири, то все інше – суто комерційні проекти. Ми втрачаємо колосальні масиви земель первинного наукового призначення під суто комерційні приватні об’єкти", - коментує "Апострофу" Михайло Погребиський.

Фото: lb.ua

Постраждалі мешканці вже звернулись із заявою до поліції. Щоправда, там їм сказали - розраховувати немає на що. Адже рішення суду є. За словами одного з юристів, саме воно й надало право забудовнику вдаватись до таких дій.

"Теоретично таке може бути. Якщо є рішення про усунення перешкод щодо користування цим приміщенням, яке на правах власності іншій особі належить, то так. Але треба розуміти й обстежити цю ситуацію", - сказав “Апострофу” співрозмовник, що є спеціалістом у галузі цивільного права.

Менше з тим, правозахисники називають процедуру виселення людей з гуртожитку грубим порушенням прав людини - так би мовити, є над чим працювати адвокатам. Адже сама процедура виселення людей порушена - їх не мали право виселяти силовими методами, та ще й завдавати шкоди майну.

"Навіть якщо це самозахоплення, і люди справді не мають жодного відношення до гуртожитку – то навіть у цьому випадку відповідний орган правопорядку має здійснити регламентовану процедуру виселення. Принаймні, щоб люди не постраждали в процесі руйнування. Навіть якщо вони безхатченки, які захопили приміщення, їх потрібно правильно звідти виселити, щоб це не призвело до загрози їх життю та цілісності їх майна", - говорить “Апострофу” юрист Української гельсінської групи з прав людини Максим Щербатюк.

Фахівці говорять, що згідно зі статтею 47 Конституції України та статтею 109 Житлового кодексу, виселення з житлових приміщень можливе виключно на підставі рішення суду. Згідно з Законом України "Про виконавче провадження", виселення може проводити лише Державна виконавча служба, і ніхто інший. За статтею 356 Кримінального кодексу такі дії кваліфікуються як "Самоправство" та караються законом.

"Оскільки там живуть люди, поліція мала би це свавілля зупинити. Якщо в людей немає нового житла, то це має вирішуватись у порядку закону. Житловий кодекс у нас ще ніхто не змінював", - коментує ситуацію експерт із містобудування Георгій Могильний.

Зрозуміло, що й міська влада мала б втрутитись.

"Хоча це відомчий будинок - земля комунальна чи державна - в будь-якому разі держава мала втрутитись, дослідити всі обставини, після цього дозволити чи не дозволити це робити", - підсумував Георгій Могильний.

Зрозуміло, що таке свавілля підриває й без того хитку довіру людей до влади й віру у справедливість. Адже багато разів вже зносили історичні пам’ятки, а тепер і до живих людей дістались. І те, що влада лишається осторонь, навряд чи їй на користь.