Лайм

Луцький терорист закликав українців дивитися фільм "Земляни": про що він і яке відношення має до теракту

Ща варто знати про фільм, "який повинні подивитися всі"

21 липня озброєний чоловік, який назвав себе Максим Плохой, в центрі Луцька захопив автобус з пасажирами. Погрожуючи вибухівкою, злочинець почав сам дзвонити родичам заручників і передавати вимоги для українських міністерств, представників прокуратури, парламенту, церков, екс-президента Петра Порошенка - всі вони повинні записати та опублікувати в мережі відео, на яких оголосять себе "терористами в законі".

Серед вимог Максима Плохого, особистість якого вдалося встановити пізніше, знайшлася окрема і для нинішнього президента України Володимира Зеленського. Терорист вимагає опублікувати пост, в якому гарант закличе українців подивитися фільм "Земляни" Шона Монсона. theLime згадав головне з того, що варто знати про картину 2005 року.

Документальний фільм "Земляни" вийшов на екрани в 2005 році, при цьому до сьогодні залишається одним з найбільш обговорюваних у своєму жанрі. Картина Шона Монсона піднімає питання расизму, сексизму, видової дискримінації та жорстокого поводження людини з тваринами - їх експлуатації нібито для одомашнення, розваг, наукових досліджень та з метою виробництва одягу або їжі.

У картині Монсона присутні кадри жорстокості, які були отримані знімальною групою завдяки прихованим камерам, встановленим у зоомагазинах, на фермах, в притулках для тварин, лабораторіях та на бойнях. Прочитати закадровий текст Монсон запросив актора та активіста-зоозахисника Хоакіна Фенікса, написати музику до фільму - композитора та вегана-активіста Moby.

"Земна людина має тенденцію домінувати на Землі, при цьому часто ставиться до інших землян та живих істот як до простих об'єктів, - говорить у фільмі Хоакін Фенікс. - Це те, що мається на увазі під "відовізмом". Аналогічно з расизмом чи сексизмом, видова дискримінація є упередженістю на користь інтересів представників свого виду та проти інтересів представників інших видів".

Хоакін Фенікс озвучує фільм "Земляни" Фото: nationearth.com

Прем'єра картини "Земляни" відбулася на фестивалі Artivist Film Festival, де її удостоїли премії в категорії "Кращий документальний фільм". Крім цього проект отримав нагороди кінофестивалів у Бостоні та Сан-Дієго.

Згодом фільм Монсона отримав статус картини, "яку повинні подивитися всі". Схожою думкою з цього приводу поділився зоозахисник Пітер Зінгер: "Якби кожна людина на світі могла подивитися лише один фільм, я б обрав "Землян". Адже як зазначають глядачі, після перегляду картини мало хто залишається колишнім.

Обережно! Фільм містить кадри насильства над тваринами, які не рекомендуються для перегляду дітям та людям зі слабкими нервами.

Виходячи з цього, можна припустити, що мотивом луцького терориста стала проблема відсутності рівноправності, справедливості та взаємоповаги, яка описана у фільмі Шона Монсона. От тільки донести це чиновникам та представникам влади він вирішив не найкращим способом, адже як повідомляють ЗМІ, в салоні автобуса є діти та вагітні жінки.

  • 33 роки тому почався суд над керівниками ЧАЕС. Читайте на theLime, як і навіщо його змінили автори серіалу HBO "Чорнобиль".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустить.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймПодії
Теги:

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами