Лайм

Божевільний Джокер: як Хоакін Фенікс, Хіт Леджер і Джаред Лето впоралися з роллю лиходія DC

Як актори перетворили мультяшного негідника в божевільного вбивцю

2 жовтня в кінотеатрі "Оскар" пройшов показ фільму Тодда Філліпса "Джокер". На відміну від попередніх екранізацій коміксів DC, новий Джокер геть позбавлений фантастичної складової. Озброївшись неймовірним акторським талантом Хоакіна Фенікса, Філліпс показав історію становлення лякаюче реалістичного лиходія - психічно хворого одинака, чиї найтемніші прагнення вириваються назовні під тиском складних обставин.

Фільм "Джокер" ще до виходу на великі екрани став предметом бурхливих дискусій. Журналісти, які вперше подивилися психологічний трилер на Венеціанському кінофестивалі-2019, відзначили, що картина може сприйматися як виправдання або стимул для масових убивць, що звинувачують суспільство в своїй невлаштованості.

Режисер Тодд Філліпс заперечив, що його робота популяризує зло, а Хоакін Фенікс в інтерв'ю Vanity Fair сказав, що складний персонаж повинен підштовхнути глядачів до роздумів про природу насильства.

"Це зла людина. Але я думаю, що ми як аудиторія здатні бачити різні речі одночасно, відчувати їх і оцінювати", - сказав актор.

Незважаючи на побоювання про потенційний вплив фільму, більшість критиків сходяться на думці, що Фенікс приголомшливо впорався з роллю. Йому пророкують "Оскар" і заявляють, що 44-річний актор перевершив Хіта Леджера, чию версію Джокера у фільмі "Темний лицар" багато хто до цих пір вважали найкращою. Але порівнювати Леджера і Фенікса - не зовсім коректно, оскільки трилер Філліпса і бойовик Крістофера Нолана - фільми різних жанрів. Немає причин сумніватися, що загиблий в 2008 році австралійський актор зміг би переконливо розкрити характер маніяка в психологічній драмі, або що триразовий номінант на "Оскар" Фенікс органічно виглядав би в ролі терориста.

На тлі цих суперечок Джокер Джареда Лето в супергеройському "Загін самогубців" очікувано меркне. Але навіть Лето, чий акторський талант не викликає сумнівів після фільмів "Реквієм за мрією" і "Далласький клуб покупців", працював у рамках жанру і впорався із завданням, поставленим режисером та продюсерами, - розважати публіку.

При цьому кожен з трьох акторів, що грали Джокера в XXI столітті, входив в роль по-своєму. Їх трансформацію детально описує видання New York Post.

Джокер Хіта Леджера

У 2008 році Хіт Леджер вперше перетворив мультяшного негідника Джокера в божевільного терориста, який нападав на реалістичний мегаполіс і транслював фільми про смерть своїх жертв. Готуючись до зйомок, покійний Леджер був готовий по-справжньому страждати разом із персонажем.

"Чим більше я б'ю [Джокера], тим більше йому це подобається, тим більше я його задовольняю. Хіт поводився дуже схожим чином, - розповідав виконавець ролі Бетмена Крістіан Бейл виданню The Hollywood Reporter. - На знімальному майданчику були кахельні стіни, і на них залишалися вм'ятини й тріщини через те, як він на них кидався".

Щоб глибше проникнути в розум Джокера-терориста, 26-річний Леджер провів 6 тижнів в готельному номері, майже ні з ким не спілкуючись. Він читав комікси, медитував і вів щоденник Джокера з фотографіями Алекса ДеЛарга з "Механічного апельсина" і дивними списками: "Наземні міни; СНІД; Улюблені тварини в жахливих дорожніх аваріях; Статистика; Бранч; Періодична система елементів".

Леджер помер за шість місяців до того, як "Темний лицар" потрапив у кінотеатри, і посмертно отримав "Оскар" як кращий актор другого плану.

Джокер Джареда Лето

Джокера Лето в "Загоні самогубців" 2016 року можна охарактеризувати як манірного психопата з налитими кров'ю очима і гнилими зубами. Але готуючись до зйомок, він також поводився як відлюдник.

"Я ніколи не зустрічав Джареда Лето, - зізнався його колега по фільму Уїлл Сміт в студії Apple Beats Radio 1. - Ми працювали разом протягом шести місяців, але не обмінялися жодним словом після того, як звучала команда: "Стоп! Знято!"

44-річний актор не намагався приховувати дивні манери, які перейняв у Джокера. Так, Віола Девіс розповіла, що перед зйомками Лето відправив колегам незвичайний подарунок.

"Підручний прийшов з мертвої свинею, поклав її на стіл, а потім вийшов. І це було наше знайомство з Джаредом Лето", - сказала вона Vanity Fair.

Також він презентував Марго Роббі живого чорного щура в коробці. Не піддавшись на провокацію, актриса, як повідомляється, залишила тварину.

Джокер Хоакіна Фенікса

Щоб поріднитися зі своїм персонажем, 44-річний Фенікс вивчив книгу про психологію вбивць і схуд більше ніж на 23 кг.

"Втрата ваги впливає на вас не тільки фізично, а й емоційно, і розумово, коли ви входите в режим голодування", - сказав він в інтерв'ю Toronto Sun.

Спілкуючись з Associated Press, актор додав, що схуднення допомогло йому зробити рухи Джокера більш виразними.

"Я очікував, що з втратою ваги до мене прийде почуття незадоволеності, голоду, певної вразливості і слабкості. Але чого я не очікував, так це плинної енергії, яку відчував фізично, - зізнався Фенікс. - Я відчував, що можу керувати своїм тілом так, як раніше не міг. І я думаю, що це дійсно допомогло деяким фізичним рухам, які почали ставати важливою частиною персонажа [Джокера]".

І хоча у досвідченого актора не було проблем з тим, щоб абстрагуватися від характеру маніяка після зйомок, на Венеціанському кінофестивалі він зізнався публіці, що готуючись до ролі, "почав божеволіти".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї