RU  UA

Кiно

Ножі наголо: чим цікавий новий комедійний детектив з Деніелом Крейгом

Режисер "Зоряних війн" познайомив світ з допитливим детективом, який вже став загальним улюбленцем

5 грудня в кінотеатрах України стартує показ детективного фільму "Ножі наголо". Lime ознайомився з новинкою і сміливо рекомендує її шанувальникам жанру: історія загадкового вбивства вийшла дотепною, барвистою і відмінно розіграною цілою плеядою голлівудських зірок. Без спойлерів ділимося цікавими фактами про фільм.

Про що цей фільм і хто в ньому грає?

Відомого американського автора детективів Харлана Тромбі (Крістофер Пламмер) знаходять мертвим у його маєтку одразу після святкування 85-річчя. Розплутувати справу береться ексцентричний детектив Бенуа Блан (Деніел Крейг). Благополучна на перший погляд родина Харлана зберігає багато скелетів у шафах, і за розмовами Блан із легкістю ловить її членів на корисливій брехні. У детектива є особлива причина розслідувати справу, яка на перший погляд здається самогубством примхливого старого чоловіка.

До складу зоряного ансамблю увійшли Кріс Еванс ("Месники"), Джеймі Лі Кертіс ("Хелловін"), Тоні Коллетт ("Реінкарнація"), Дон Джонсон ("Хранителі", "Детектив Неш Бріджес"), Майкл Шеннон ("Людина зі сталі", "Підпільна імперія") Джейден Мартелл ("Дивні дива") та інші актори, які регулярно з’являються в популярних фільмах та серіалах.

Режисер Райан Джонсон неодноразово зізнавався, що йому вдалося залучиті стільки відомих акторів завдяки Деніелу Крейгу.

"Деніел як магніт. Всі хочуть працювати з ним", - сказав він в інтерв’ю Screen Rant.

Хто і як його знімав?

Режисером і сценаристом "Ножів наголо" виступив Райан Джонсон, який зняв кілька епізодів серіалу "Пуститися берега" (Breaking Bad), науково-фантастичний фільм "Петля часу" і одну з частин саги "Зоряні війни" - "Останні джедаї" (2017). У новій стрічці він робить низький уклін детективній традиції Агати Крісті, але несподівано звертається до стилістики розслідувань Коломбо. На виході глядач отримує забавну чорну комедію про загадкове вбивство, в якому всі підозрюють усіх.

"Ідея фільму виникла у мене близько 10 років тому. Я виріс, читаючи книги Агати Крісті, вічність готувався до цього, але сів писати сценарій тільки минулого. В результаті фільм став найшвидшим фільм за всю мою історію. Було дуже приємно прийти і просто сказати: "Давайте зробимо фільм. Давайте розважимося", - розповів Джонсон Screen Rant.

Фільм дійсно вийшов веселим, але є в ньому і актуальний політичний коментар про мігрантів, який до фіналу стає все більш помітним. Так Райан Джонсон об'єднав британський по духу жанр із сучасною американською дійсністю.

Щире бажання розважити аудиторію дозволило фільму зі скромним за голлівудським мірками бюджетом в 40 млн доларів окупитися в прокаті і отримати любов публіки: на сайті-зібранні відгуків Rotten Tomatoes рейтинг його схвалення склав 97%. Крім того, Американський інститут кіно поставив його на 6 місце в списку кращих фільмів 2019 року.

Плюси і мінуси фільму "Ножі наголо"

Фільм "Ножі наголо" зроблено з відчутною любов'ю до жанру, який сьогодні рідко оновлюється на великому екрані. Детективні історії все частіше йдуть у формат серіалів, де у них є час на створення інтриги і розкриття персонажів. Але своїм оригінальним фільмом Райан Джонсон довів, що навіть 130 хвилин може вистачити на те, щоб глядачі полюбили персонажів, перетворилися в детективів, навчилися відрізняти помилкові докази від справжніх і кілька разів поміняли свою думку про підозрюваних.

Деяким глядачам може не сподобатися політичний посил картини, його явний зв'язок з поточними подіями в США. Але політика не перевантажує сюжет і швидше служить засобом розкриття персонажів, роблячи їх мотивацію і характери більш зрозумілими.

Чи буде у фільму продовження?

Спочатку Райан Джонсон планував зробити "Ножі наголо" міні-серіалом, але в результаті обрав форму художнього фільму. При цьому режисер не приховує, що хотів би зробити сіквел із Деніелом Крейгом.

"Мені б дуже хотілося збиратися з Деніелом кожні кілька років і робити нову загадку для Бенуа Блана. Нова локація, новий акторський склад, нова таємниця. Було б так весело", - сказав режисер виданню Screen Rant.

Критичний і комерційний успіх фільму дозволяє припустити, що "Ножі наголо" можуть стати франшизою. Крім того, детективний жанр навряд вийде з моди або стане перенасиченим за часів розквіту супергеройських блокбастерів та соціальної драми.

Найсоковитіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Лайм, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Как в домашних условиях сделать пастуший пирог со шпинатом, горохом, картофелем и фаршем, чтобы разнообразить привычное меню своей семьи