Лайм

8 фактів про фільм "Операція И", про яких не знали навіть великі шанувальники Гайдая

Як насправді проходили зйомки легендарної комедії

Фільм про пригоди кумедного студента Шуріка знає практично кожен. Але не всім відомо, що головний герой міг бути зовсім іншим. Більш того, у нього навіть могло бути інше ім'я. У цьому матеріалі ми поділимося з вами цікавими фактами про зйомки "Операції И".

Спочатку головного героя звали Владік Арьков. Але пізніше ім'я довелося змінити, адже комісією було вирішено, що комедійний персонаж не може бути тезкою Володимира Леніна. В результаті Владік перетворився на Шуріка.

На головну роль у кінострічці претендували багато відомих акторів: Олег Видов, Валерій Носик, Євген Петросян, Олександр Збруєв, Андрій Миронов. Але режисер Леонід Гайдай вирішив вибрати тоді ще маловідомого Олександра Дем'яненко. І інтуїція його не підвела.

Дем'яненко - брюнет, тому для ролі Шуріка йому довелося освітлити волосся і перетворитися на блондина. Чого тільки не зробиш заради гарної ролі.

Багато жартів і смішних сцен не були спочатку прописані в сценарії, актори навіть придумували їх самі в процесі зйомок. Наприклад, епізод, в якому бандита ранять в груди рапірою, потрапляючи в результаті в пляшку вина, придумав Нікулін.

Красуня Наталія Селезньова, яка виконала роль студентки Ліди, могла не пройти проби. Під час знайомства з режисером вона почула, що її типаж всім подобається, а от щодо її фігури Гайдай не дуже впевнений. Тоді Наталя зважилася на сміливий крок і просто скинула з себе сукню, залишившись у купальнику. Це спрацювало і Селезньову затвердили.

В "Операції И" чимало кіноляпів. Наприклад, в одному з епізодів Шурік промок під дощем, але після цього він опиняється в автобусі вже зовсім сухим. Також в очі кидається момент, коли Балбес кладе в кишеню пляшку вина в праву кишеню, а пізніше вона опиняється в лівому.

Один з номерів на автомобілі бандитів складено з перших букв з прізвиськ - Трус, Балбес і Бувалий. А другий номер, "Д 1-01", є дипломатичним.

Існує думка, що в одній зі сцен глядачі бачать на екрані режисера фільму Леоніда Гайдая. Він нібито з'являється в кадрі у ролі алкоголіка, який промовляє фразу, яка пізніше стала відомою: "Оголосіть весь список, будь ласка!". Насправді ж епізодична роль дісталася акторові Олегу Скворцову.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї