Лайм

Дочекалися: "Доктор Стрендж" вийшов в український прокат, і це "мультибожевільне" кіно

З 9 червня фільм можна переглянути у кінотеатрах

З невеликим запізненням до українських кінотеатрів дістався фільм "Доктор Стрендж: У мультивсесвіті божевілля", головну роль у якому виконав великий друг України Бенедикт Камбербетч.

Уже 28-а картина кінематографічного всесвіту Marvel повернула на екрани майстра містичних мистецтв Стівена Стренджа і офіційно перемістила події кінокоміксів з одного всесвіту до нескінченної множини світів.

Фото: Wikipedia

Багато часу на розгойдування фільму не потрібно. Відразу після вступних титрів він занурює глядача в гущу подій: Стрендж і невідома дівчина, яких переслідує злий демон, намагаються дістатися до магічної книги. Незабаром стає зрозуміло, що дівчина має вражаючу, але неконтрольовану силу, яку демон жодним чином не має отримати. Трохи "паркуру", невдале заклинання, і Стрендж розуміє, що єдиний вихід - забрати силу самому. Але саме в цей момент чудовисько його вбиває, а дівчина від страху провалюється крізь дірку в реальності і... виявляється сном іншого Стренджа.

Власне, сиквел побудований на ідеї про існування нескінченної кількості світів із нескінченною кількістю варіантів чарівника-супергероя. Проте головним для глядача все одно залишається Стівен Стрендж, який кілька років тому боровся з Таносом, а нещодавно допомагав Пітерам Паркерам у третій частині "Людини-павука". Впізнаваний і шанований, він живе розміреним життям у центрі Нью-Йорка, зав'язує елегантні краватки за допомогою магії і на весіллі своєї колишньої боїться зізнатися, що так і не знайшов щастя.

Короткий спалах екзистенційної кризи перериває новий демон і та сама дівчина зі сну. Виявляється, вона вміє подорожувати Мультивсесвітом, і ця здатність потрібна комусь таємничому. Хоча довго тягнути інтригу творці фільму теж не стали, і швидко дали зрозуміти, що головний лиходій їхньої картини — Ванда "Червона відьма" Максимофф. Колишня учасниця команди Мстителів, яка втратила глузд через смерть коханого, захопила ціле місто і навіть створила за допомогою своєї магії двох прекрасних синів.

Вміння подорожувати між світами їй потрібне, щоб із ними возз'єднатися, і заради цієї мети вона готова пожертвувати невинним підлітком, своїм колишнім соратником і взагалі будь-ким, хто встане в неї на шляху. Але, звичайно ж, супергерої своїх не кидають, а тому головні герої біжать від чаклунки крізь всесвіт, натикаючись часом на найнесподіваніших союзників.

Як і в багатьох фільмах Marvel, сюжет у "Докторі Стренджу" - далеко не найсильніше місце. Він нехитрий і часто кострубатий. У ньому повно штампів на кшталт "злодій говорить довгу промову, щоб герой встиг врятувати світ" і дірок, в які вперто лізе питання "а чому не зробити простіше?" Але є кілька плюсів, що переважують ці проблеми.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Marvel Studios (@marvelstudios)

По-перше, акторська гра. Бенедикт Камбербетч у ролі Стренджа елегантний, відважний, добрий, неймовірно самовпевнений і нескінченно сипле їдкими дотепами. Його ненав'язлива манера жартувати над трохи безглуздими супергероями приваблива і змушує перейнятися любов'ю до персонажа ще сильніше. Доповнює все це чудова "хімія" з канадською актрисою Сочіл Гомес - вона грає ту саму дівчину зі здатністю переміщатися між всесвітами. Героїню звуть Америка Чавес, у рідному світі вона мала дві матері, а на джинсовій курточці вона незмінно носить значок ЛГБТ-спільноти.

Їхньому ансамблю підіграє комічний Вонг — колишній маг-підручний Стренджа тепер обіймає посаду Верховного чарівника і за рівнем сарказму не поступається самому Стівену. Допомагають йому в цьому Елізабет Олсен, яка виконала роль Червоної відьми, та Рейчел Макадамс. Остання повернулася до ролі хірурга швидкої допомоги Крістін Палмер, до якої у Стівена залишилися теплі почуття.

По-друге, "Доктор Стрендж: У мультивсесвіті божевілля", як і більшість фільмів Marvel, чудово працює як кіно-атракціон. Тут є запаморочливі польоти крізь химерні всесвіти, величезні CGI-монстри та винахідлива музична дуель двох чарівників. Все це яскраво, стрімко та з гумором. Що, не дивно, адже режисером виступив Сем Реймі. Йому не вперше працювати над величезним супергеройським проектом — у нульових він зняв трилогію про "Людину-павука" з Тобі Магуайром у головній ролі.

Втім, відчувається, що Реймі прийшов до фільму не одразу. Спочатку режисером значився Скотт Дерріксон, який залишив проект через творчі розбіжності у 2020 році. Передбачалося, що друга частина про Доктора Стенджа стане повноцінним горором та найпохмурішим фільмом Marvel, але продюсери такий хід не оцінили, а знімальна команда у результаті полегшила тон картини.

Цілком прибирати горор-елементи не стали. Тут є і класичні скримери, і повсталі мерці, і потойбічні духи. Більше того, це, мабуть, найсміливіший кінокомікс у плані демонстрації пошкоджень — Червона відьма не шкодує своїх ворогів, і деякі кадри особливо вразливим можуть запам'ятатися надовго.

Як підсумок: мультижанровість, до якої Marvel все частіше вдається, робить "Доктор Стрендж: У мультивсесвіті божевілля" чудовим літнім блокбастером. Любителі гострих відчуттів залишаться задоволені атрибутами фільму жахів, затяті фанати будуть раді купі пасхалок, а рядовий глядач отримає просто гарний фільм із чарівним головним героєм, який дуже надовго може стати одним із центральних персонажів найбільшої кінофраншизи у світі. "Доктор Стрендж: У мультивсесвіті божевілля" впевнено отримує 7,5 містичних заклинань із 10.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї