Лайм

"Чорна Пантера" повертається: яким вийшов сиквел оскароносного фільму Marvel

У листопаді блокбастер вийшов в український прокат

В українському кінопрокаті 9 листопада стартувало продовження історії Marvel про Чорну Пантеру – "Чорна Пантера: Ваканда назавжди". Кінострічка ювілейна: 30-та у всесвіті Marvel, і для шанувальників франшизи є одним із найочікуваніших фільмів осені.

Фото: Wikipedia

Після загибелі короля міфічної Ваканди Т'Чалли (роль у першому фільмі виконував Чедвік Боузман, який помер від раку), королівство залишається без свого захисника – Чорної Пантери. У той самий час уряд США знаходить у глибинах океану величезні поклади вібраніума – найміцнішого металу на планеті, який раніше вважався ресурсом, що добувають лише у межах Ваканди.

Власники підводного вібраніуму – міфічне королівство Тлалокан, про яке на суші нікому і нічого не було відомо навіть вакандійцям. Король Тлалокана Немор (Тіноч Уерта) – напівбог, який живиться силою океанів, закликає вакандійців об'єднатися з ним, щоб піти війною на звичайних смертних та захистити дорогоцінні ресурси двох королівств. Інакше Немор обіцяє знищити Ваканду, а потім все одно напасти на американців. Така ось нехитра фабула стрічки.

Читайте на тему: Топ-5 містичних фільмів і серіалів, які можна подивитися ввечері або за вихідні.

Майже дві з половиною години міфічні народи Тлалокана та Ваканди ведуть епічне протистояння вартістю 200 мільйонів доларів – саме такий бюджет стрічки. Втім, екшен сцени — не найсильніший бік "Чорної пантери". Ні, звичайно ж у фільмі є зубодробні погоні та неймовірно міцні та винахідливі постановки бойових сцен, це ж Marvel як ніяк. Проте лютого екшену у новій "Пантері" не так і багато.

"Ваканда назавжди", як і будь-який інший кінокомікс, чіпляє глядача візуальною складовою, але не просто нагромадженням бойових сцен, а соковитою та яскравою картинкою. По-перше, це костюми. Перший фільм про Пантеру навіть отримав премію "Оскар" у цій номінації, і продовження стрічки тримає планку так само високо. Одна тільки принцеса Шурі (Летішія Райт) разів 15 за фільм змінює своє вбрання. А будуть ще королівські костюми Рамонди (Анджелла Бассетт), церемоніальні вбрання вакандійців, та й дизайн костюмів народу підводного Тлалокана. Загалом, "Ваканда назавжди" це, звичайно, не будь-який із фільмів із Джейсоном Стейтемом, де головний герой весь хронометраж бігає у сірій футболці та чорних джинсах. Тут творці кінокоміксу справді заморочилися, продумавши вбрання абсолютно кожного персонажа до дрібниць.

Читайте на тему: Зірка фільмів Marvel став найсексуальнішим чоловіком 2022 року за версією журналу People.

Переглянути цей допис до Instagram

Допис, розповсюджень Black Panther (@blackpanther)

По-друге, особливе місце у "Ваканді назавжди" займає зображення підводного світу. Глядач ніби разом із тлалоканцями занурюється у глибини океану, катається на спинах гігантських китів, затримує дихання у темних підводних печерах. Картина створює досить гарний ефект присутності під водою. Цікаво лише, чи переплюне "Ваканда назавжди" у цій компоненті "Аватар: шлях води". Дізнаємось у грудні.

Та й нарешті музика. Багато виконавців спеціально для фільму написали треки. Наприклад, Ріанна записала пісню "Lift Me Up", яка вже щосили рве світові чарти. Чи варто говорити, що за такого педантичного підходу саунд картини знаходиться на висоті.

Читайте на тему: У травні 2022 року Ріанна вперше стала мамою - співачка народила сина від відомого репера.

Ну а тепер про мінуси. Вони невеликі, але все ж є. Наприклад, бойових сцен у "Ваканді назавжди" хотілося б більше, а розмов, які ніяк не рухають сюжет – менше. Що ж до самого персонажа Чорної Пантери, то його у фільмі про Чорну Пантеру практично і немає. Центральний герой лише на кілька хвилин оголошується в картині, дражнить глядача котячими звичками, раз-другий блисне кігтями з вібраніуму... ну і вистачить із нас. Такий парадокс, але вже як є.

Втім, "Чорна Пантера: Ваканда назавжди" досить міцна і якісна новинка осені, яка не розчарує кіноманів і не змусить пошкодувати про витрачені гроші на квитки. Стрічці впевнено можна віддати 7,5 злитків вібраніуму з 10.

Новини партнерів

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї