Лайм

Вчені розповіли, яка їжа прискорює старіння, і це привід відмовитися від улюблених закусок

Всього три порції такої їжі в день "розганяють" старіння наших клітин

Всього три порції ультраобробленої їжі в день можуть привести до змін в хромосомах, що прискорюють старіння. Такий висновок вчені озвучили на Європейському конгресі з ожиріння, пише видання New York Post. До ультраобробленої їжі відносять продукти, що містять масла, цукор, жири, крохмаль і невелику кількість поживних речовин. Найпопулярнішими з них є чіпси, печиво, гамбургери з фаст-фуду та інші шкідливі закуски.

Фото: Piqsels

Вчені з Університету Наварри (Іспанія) проаналізували дані про здоров'я близько 900 осіб у віці 55 років і старше, які здали зразки ДНК в 2008 році. Потім їх перевіряли кожні 2 роки, з огляду на кількість з'їденої ультраобробленої їжі. Результати показали, що учасники, які їли більше нездорових продуктів, частіше мали цукровий діабет і серцево-судинні захворювання. Більш того, вони мали на 82% більше шансів отримати укорочені теломери - ділянки ДНК, які є маркерами біологічного старіння. Чим коротші теломери людини, тим швидше відбувається її клітинне старіння. Цей процес, в свою чергу, пов'язаний з рядом небезпечних вікових захворювань, включаючи рак.

Ультраоброблені харчові продукти виробляють промисловим способом, вони часто включають штучні ароматизатори, барвники, емульгатори, консерванти та інші добавки, що збільшують термін зберігання. Ці ж властивості, однак, роблять продукти менш поживними. Більш ранні дослідження показали сильну кореляцію між споживанням ультраоброблених продуктів і гіпертонією, ожирінням, депресією, діабетом 2 типу і деякими формами раку.

  • Канадські лікарі заступилися за повноту, адже велика вага не завжди говорить про погане здоров'я. Експерти виступили проти засудження людей, які живуть з ожирінням.
  • Чоловік почав п'яніти без алкоголю - його діагноз і лікування виявилися повною несподіванкою. Пацієнт "напивався" алкоголем, який вироблявся в його власному кишечнику.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також