З приходом осені все частіше хочеться побалувати себе чашкою ароматного чаю або гарячого шоколаду з чимось солоденьким - пирогом, печивом або тортиком. Але якщо ви боїтеся, що таке захоплення призведе до зайвих кілограмів, пропонуємо вам альтернативу - спробуйте зробити варення з айви, яке буде не тільки смачним, але й корисним.
Зазначимо, що айва містить безліч цілющих речовин. В її складі є глюкоза, фруктоза, яблучна та лимонна кислота, пектини, солі заліза, калію, фосфору та кальцію. Крім того, плоди цієї рослини багаті вітамінами А, В, С, Е та РР. А рецепт приготування варення з айви доступний і дуже простий - на нього вам знадобиться не більше години.
Інгредієнти: айва (300 г), лимонний сік (15 мл), кориця мелена (¼ ч. л.), цукор-пісок (100 г).
Порада: Для приготування цього виду варення варто вибирати великі стиглі плоди.
Приготування
Крок 1: Беремо айву, ретельно промиваємо її під холодною проточною водою від волосистого покриву, пилу, бруду. Викладаємо на паперові рушники, щоб видалити зайву вологу.
Крок 2: Вирізаємо серцевину айви з кісточками, розрізаємо плід на 4 частини, а потім на шматочки товщиною до 5 мм.
Крок 3: Висипаємо нарізану айву в каструлю, заливаємо її чистою водою - вона повинна покрити фрукт приблизно на 1-1,5 см.
Крок 4: Ставимо каструлю на плиту і чекаємо, поки вона закипить. Після того, як вода закипіла, зменшуємо вогонь і варимо 20-25 хвилин, поки айва не стане м'якою.
Крок 5: Додаємо до айви лимонний сік, цукор і мелену корицю. Варимо ще приблизно 20-25 хвилин на слабкому вогні.
Порада: Якщо у вас немає меленої кориці, можна перемолоти її паличку за допомогою кавомолки.
Крок 6: Миємо і стерилізуємо банки над паром або в мікрохвильовці, якщо ваше варення буде зберігатися недовго - банки можна просто обдати окропом і розлити туди остигле варення.
Порада: Замість миючого засобу для посуду можна використовувати звичайну харчову соду.
Крок 6: Якщо ж ви хочете закрити варення на зиму - його слід переливати в гарячому вигляді в добре простерилізовані банки. Потім закрити їх за допомогою ключа для консервації, перевернути догори дном і остудити під шерстяною ковдрою - на це піде кілька діб. А потім вже заховати в холодне приміщення - там варення може зберігатися до 1,5 років.
Порада: У це варення можна додати мелену ваніль на кінчику ножа або гвоздику і навіть волоські горіхи.
- Раніше ми розповіли, як урізноманітнити грецький салат.
- Читайте також на theLime рецепт ароматного гарбузового хліба від Тетяни Литвинової.
Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.