Лайм

Чому люди дивляться фільми жахів? Відповідають вчені

Цікавий факт: фільми жахів мають незвичайний ефект - вони зміцнюють імунітет та навіть сприяють схудненню

На сьогоднішній день індустрія фільмів жахів вважається однією з найприбутковіших. За даними сайту The Numbers, який відстежує касові збори в кінематографі, починаючи з 1960 року, фільми жахів з урахуванням інфляції зібрали в прокаті $24 млрд. Якщо в Голлівуді в 1996 році було знято лише 7 "страшилок", то до 2017-го ця кількість зросла до 62 картин.

Популярним залишається питання: навіщо люди дивляться і добровільно фінансують індустрію виробництва хорорів? Що цікаво, деякі артисти в даному жанрі випускають навіть кліпи. Наприклад, нещодавно співачка ТО-МÁ випустила свіжу відеороботу в жанрі хоррор-муві з доволі містичною назвою "Карма". Режисер Serge Vane постарався на славу, зробивши з кліпу 4-хвилинний міні-фільм, від якого можна не тільки отримати заряд адреналіну, а й естетичне задоволення.

Фото: Pixabay

Так от... Навіщо ж люди дивляться хорори і як вони впливають на глядача? За даним питанням вже було проведено доволі багато різних досліджень і висунуто чимало цікавих теорій. Висновки деяких вчених відверто дивують.

Наприклад, як стверджує Марк Гріффітс з Університету Ноттінгем Трент, під час перегляду фільму жахів ми переживаємо те, що навряд чи могли б випробувати в реальному житті. "Хоррор забезпечують ефект катарсису, даючи вихід емоціям і накопиченому розчаруванню", - уточнює вчений.

Так само вчені з'ясували, що фільми жахів мають несподіваний ефект: вони зміцнюють імунітет і навіть сприяють схудненню. І цьому є докази. Дослідники з Університету Ковентрі взяли аналізи крові у добровольців до, під час та після перегляду "страшилок". І вони показали, що фільми забезпечили приріст в крові лейкоцитів. Подібна реакція виникає у людини при потраплянні в організм інфекції. Виявляється, перегляд фільму жахів дає відчуття, наближене до відчуття напруженої боротьби або польоту, в кров викидається велика кількість адреналіну, який мобілізує імунну систему та може допомогти з втратою ваги.

Перегляд фільмів жахів дає нам можливість подумки репетирувати, як ми впораємося з тими чи іншими небезпеками. І найцікавіше: чим більше негативних емоцій людина відчуває під час перегляду "фільму жахів", тим більша ймовірність того, що вона отримає задоволення від жанру.

Фото: Pixabay

Соціолог Марджі Керр зі своїм колегою Грегом Зігле провели експеримент, запросивши до участі 262 особи. Протягом 35-ти хвилин кожного помістили в атракціон, який лякав спецефектами, акторами, загримованими під героїв найзловісніших фільмів, та навіть бив слабким розрядом електричного струму. У 100 осіб знімали електроенцефлограмму для вивчення активності головного мозку.

За результатами експерименту Керр поділилася наступними висновками: "Автоматично в організмі запускається складна система хімічних реакцій, які повинні допомогти нам вижити в небезпечній ситуації: адреналін, ендорфіни, дофамін, серотонін, окситоцин та інші гормони наповнюють мозок і тіло, - уклала фахівець. - Але ті ж хімічні агенти надходять в кров і під час позитивних переживань, наприклад, коли ми щасливі, схвильовані або здивовані. Вся справа в контексті: інша справа, коли існує реальна загроза життю. Але коли людина усвідомлює, що знаходиться в безпеці, то отримує вигоди від гострих відчуттів".

І звичайно ж є протипоказання. Наприклад, закритим в собі людям, а також тим, хто пережив травматичні ситуації в житті, відвідувати такий жанр не варто. Така історія підійде для товариської людини, яка всі емоції відразу ж віддасть співрозмовнику. Отже зі свого боку, можемо зробити висновки, що боятися корисно і навіть приємно. Тут, як і в кожній справі, головне не переборщити.

  • Раніше стрімінговий сервіс Tubi провів дослідження, щоб заразити глядачів духом Хеллоуїна. Опитування двох тисяч дорослих людей показав, які фільми жахів люди найчастіше дивляться в переддень Дня всіх святих, і ці списки напевно стануть в нагоді любителям полоскотати нерви.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

У Мальме пройшов перший півфінал "Євробачення 2024": головні подробиці шоу

7 травня о 22:00 за Києвом стартує "Євробачення-2024" - дивитись онлайн трансляцію першого півфіналу конкурсу

Хто пройшов у фінал "Євробачення-2024" після першого півфіналу: результати голосування

Після першого півфіналу до гранд-фіналу "Євробачення-2024" пройшли 10 країн-учасниць

alyona alyona і Jerry Heil виступили на "Євробаченні-2024" з потужним номером: відео

Як alyona alyona та Jerry Heil виступили у першому півфіналі "Євробачення-2024" - відео України