Лайм

Як собаки стали кращими друзями людини - вчені розповіли про заслугу жінок

Одомашнення собак відбулося близько 26 тис років тому

Американські антропологи вважають, що жінки зробили для одомашнення собак більше, ніж чоловіки. Про це йдеться в статті, опублікованій у науковому журналі Journal of Ethnobiology.

"Стосунки собак з жінками могли мати більший вплив на зв'язок собаки і людини, ніж їхні стосунки з чоловіками. Люди з більшою ймовірністю включали собак в сімейне життя, прив'язувалися до них і поважали, якщо у собак були особливі стосунки з жінками", - заявили дослідники з Університету штату Вашингтон.

Фото: pxhere.com

Вчені зібрали записи більше 844 етнографів, які писали про традиційні суспільства. Виявилося, що чим більше жінки захоплювалися собаками, тим вище їх цінували в племені - давали імена, дозволяли спати в будинку або оплакували їхню смерть.

Ще одним важливим фактором міцніючої дружби людини і собаки виявився холодний клімат: вчені знайшли лише кілька тропічних племен, які люблять собак.

"Чим тепліший клімат, тим менш корисні собаки для людини. У порівнянні з людьми собаки не особливо енергоефективні, - сказав автор статті Роберт Куінлан. - Температура їх тіла вища, ніж у людей, і вони перегріваються навіть від невеликого навантаження в жаркий день".

Полювання також зміцнило зв'язок людини і собаки, проте чотириногих стали менше цінувати після збільшення виробництва продуктів харчування, будь то вирощування сільськогосподарських культур або утримання худоби. У багатьох культурах вівчарські собаки часто працювали в поодинці, і власники менше до них прив'язувалися.

  • У США чоловік сів у в'язницю, щоб не віддавати улюблену службову собаку колишньому роботодавцю. Тепер його звинувачують в крадіжці.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа