Лайм

5 фактів про помело, які роблять цей цитрус особливо популярним

Помело допоможе боротися не тільки із зайвими кілограмами, а й з депресією

Взимку дуже важливо не забувати про корисне харчування, насичене вітамінами та мікроелементами. Урізноманітнити свій раціон варто, перш за все, продуктами, в яких міститься вітамін С, отримати який можна легко - лише вживаючи цитрусові. theLime вирішив розповісти про фрукт під назвою помело, який не менш корисний, ніж інші цитрусові.

Помело - це вид рослин роду цитрусових і тропічний фрукт, який має найбільші плоди. Його обсяг може бути до 25-30 см в діаметрі, а вага до 2 кг. Вага найбільшого різновиду білого помело може досягати і 10 кг.

Фрукт буває трьох видів: червоний, білий і рожевий - в залежності від кольору м'якоті. Шкірка помело має блідо-зелений, жовто-оранжевий або жовтий відтінок. На колір впливає сорт фрукта і країна зростання.

Чимало людей вважають, що помело - це гібрид грейпфрута, проте це не так. А ось від схрещування помело з апельсином з'явився грейпфрут. А за смаком він солодший і менш кислий, ніж грейпфрут.

Перші згадки про цей фрукт датуються 100 р. до н. е., а в Європу він був завезений британським мореплавцем у XIV столітті.

Які ж факти про цей цитрус варто знати кожному?

Помело - джерело вітамінів

До складу цього фрукта входить безліч вітамінів (А, С, В1, В2, В5), мінералів (кальцій, калій, залізо, фосфор, натрій), клітковина, органічні кислоти та ефірні масла.

Природно, помело може замінити денну норму вітаміну С. Як відомо, він діє як антиоксидант, посилюючи активність лейкоцитів і таким чином підвищуючи імунітет, допомагає боротися з інфекціями.

Помело може знизити рівень холестерину і цукру в крові, тиск, зменшує ризик утворення тромбів. Цей фрукт допомагає боротися із запорами, а також використовується у косметології.

Фото: pixabay.com

Помело допомагає боротися із зайвою вагою

Помело - це низькокалорійний продукт - на 100 г фрукта припадає 25-40 ккал. Також він сприяє прискоренню обмінних процесів, розщепленню важких білків і жирів.

Клітковина, що у великій кількості міститься у помело, благотворно впливає на травлення, прискорює виведення токсинів і шлаків та підвищує рівень засвоюваності поживних речовин.

Цей фрукт часто зустрічається в меню різноманітних дієт, однак слід пам'ятати, що помело, як і інші цитрусові, може викликати алергічну реакцію.

Фото: pixabay.com

Помело є антидепресантом

До складу фрукта входять речовини, які зміцнюють нервову систему і допомагають боротися з поганим настроєм.

Іноді, особливо в осінньо-зимовий період, дратує буквально все навколо і, здається, що немає сил навіть на елементарні речі. Тоді сходіть в магазин і купіть собі хоча б одне помело. Як тільки ви почнете чистити цей фрукт, все навколо наповниться дивовижним ароматом від його ефірних масел, що вже покращить вам настрій.

Помело довго не псується

Часто на прилавках магазинів можна зустріти помело, упаковане в сітку. Вона захищає і створює бар'єр від цвілі, а також служить ручкою для перенесення.

Помело довше інших цитрусових не псується при кімнатній температурі - ви можете купити фрукт і більше місяця зберігати його без холодильника.

Фото: pixabay.com

Шкірку помело також можна вживати в їжу

Але, природно, не в сирому вигляді. Шкірку помело можна додавати в чай, компот, готувати з неї цукати, мармелад і варення.

Для цього необхідно спочатку відокремити шкірку і висушити її або обробити. Висушена шкірка для додавання в чай може зберігатися в закритій скляній банці кілька місяців.

Зазначимо, що помело вважається символом благополуччя і процвітання, тому в Китаї його дарують один одному в переддень Нового Року і готують з нього безліч традиційних страв.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

За себе не соромно: Положинський поділився висновками після 2 років служби в ЗСУ та показався у формі

Олександр Положинський 2 роки служить у ЗСУ - лідер гурту Тартак показав військову форму, яка згоріла на Вуглегірській ТЕС

Костянтин Грубич, який втратив доньку, висловився про результати розслідування її смерті

Донька ведучого Костянтина Грубича загинула внаслідок аварії у 2014 році - шоумен відповів, чи вдалося знайти винних

Олена Зеленська у розкішній вишиванці і трендових палаццо відвідала виставку в Києві: фото

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у відкритті виставки "Гаага - Київ" у Музеї Ханенків - образ дружини президента