Лайм

Кіноакадеміки США оприлюднили перші шорт-листи "Оскара": українські фільми залишилися за бортом

Цього року на місце в шорт-листах від України претендували дві картини

Американські кіноакадеміки оприлюднили перші шорт-листи номінантів на премію "Оскар", з чого вже можна прийти до висновку, що за статуетку цього року не побореться жодна з українських картин. Раніше Український оскарівський комітет назвав претендентами документальний фільм Ірини Цілик "Земля блакитна, ніби апельсин" і драму-антиутопію Валентина Васяновича "Атлантида".

У номінації "Кращий документальний фільм" (на місце в якій претендував фільм Ірини Цілик) заявлені 15 картин, в категорії "Кращий фільм іноземною мовою" - також 15, серед яких роботи Чилі, Чехії, Данії, Росії, Ірану, Мексики, Норвегії , Тунісу та інших країн.

"Чесно кажучи, я так і думала. Надто складна гра, надто багато підводних каменів і нюансів, - зазначила в соцмережі Ірина Цілик. - Вчора мене спитали, що би я сказала у своїй промові, якби мені довелося отримувати "Оскар". Я ляпнула перше, що спало на думку, - що я була би дуже рада за Україну, бо вона може нарешті закрити цей гештальт, видихнути, заспокоїтися і йти далі. Тож саме цього нам і бажаю. Хай уже колись з Україною врешті це станеться. Може, наступного року?

Документальний фільм "Земля блакитна, Ніби апельсин" розповідає про родину з Красногорівки - "червоної зони" Донбасу, де в 2014 році велися бої, а в 2015-му бойовики обстріляли з мінометів житловий сектор. Мама Аня та четверо її дітей живуть у невеликому будинку, мають справу з побутовими труднощами та знімають аматорський фільм про випробування, які пережили на початку війни. У лютому минулого року проект приніс Ірині Цілик нагороду за кращу режисуру на американському кінофестивалі "Санденс".

Художній фільм "Атлантида" розповідає про відновлення Донбасу після військових дій та перемоги України у війні з Росією. Сюжет розгортається в 2025 році, територія Донбасу є непридатною для проживання, а навколишнє середовище практично повністю знищене. Герої стрічки стикаються з цими моторошними умовами та намагаються знову вдихнути життя в регіон. У вересні 2019 року картина Валентина Васяновича отримала приз 76-го Венеціанського кінофестивалю як "кращий ігровий фільм, який представляє нові тенденції в розвитку кінематографа".

Остаточний список номінантів на 93-ю премію американської кіноакадемії "Оскар" оголосять вже 15 березня. Церемонія вручення статуеток відбудеться 25 квітня.

  • Американські кінокритики назвали номінантів на щорічну премію Critics 'Choice Awards. Лідером за кількістю номінацій став фільм Девіда Фінчера "Манк" - чорно-білий байопік про голлівудського сценариста Генрі Манкевича отримав 12 номінацій, серед яких "Краща режисерська робота", "Кращий сценарій" та "Краща чоловіча роль".
  • Тим часом британські кінокритики назвали драму "Земля кочівників" найкращим фільмом року - йому ж пророкують "Оскар".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Міша Коллінз у Києві: відомий актор показав фото та зізнався в любові до України

Американський актор Міша Коллінз приїхав до України та показав фото на тлі знищеної російської техники, що виставлена у Києві

Jerry Heil вразила вишуканим образом на червоному хіднику у Каннах

Jerry Heil показала смілий образ на Каннському кінофестивалі - який вигляд мала співачка, яка була ціль її візиту

Навчає і підказує: Ірина Горова висловилася про стосунки Потапа з 16-річним сином

Ірина Горова назвала Потапа чудовим батьком та розповіла, що він має хороші стосунки із сином Андрієм