Лайм

Вчені розповіли, як TikTok та інші соцмережі пов'язані з підлітковими самогубствами

Захоплення соцмережами саме по собі не є причиною суїцидів

Дослідники з Університету Брігама Янга (США) розповіли, як соціальні мережі, перегляд телевізора та відеоігри пов'язані з підлітковими самогубствами. Фахівці протягом 10 років спостерігали за групою з 500 підлітків починаючи з 13-річного віку. Тести показали, що у дівчаток і хлопчиків, які проводили багато часу перед екранами, з віком з'являлося більше суїцидальний думок. Але вони також попередили, що сам по собі "екранний час" не є причиною проблеми.

"Це кореляційні, а не причинні зв'язки", - сказала провідний автор дослідження Сара Койн виданню The Post.

Фото: Bjupress

Експерти пояснили, що надмірний перегляд телевізора вказує, що підліток проводить менше часу з іншими людьми, і формуючий соціальний досвід блокується. Також підлітки не готові до всього, з чим можуть зіткнутися в соцмережах, і деякий контент в Instagram і TikTok може викликати у них почуття страху, неспокою, заздрості.

Койн розповіла, що дозволяє своїм дітям проводити в соцмережах до 30 хвилин в день, а свою 13-річну дочку спонукає критично ставитися до інформації.

"Я питаю: "Як ти почуваєшся, коли дивишся TikTok? За ким ти стежиш? Якщо виникає відчуття, що вони тебе бентежать, або ти почуваєшся погано, варто подумати: "Може, мені зробити перерву", або: "Може, мені не потрібно стежити за цією людиною", - поділилася вона.

Сімейна терапевтка Школи психічного здоров'я Університету Рутгерса Пі Джей Венгер попередила, що батькам не варто панікувати і конфісковувати смартфони своїх дітей.

"Не існує такого рівняння, згідно з яким збільшення часу перед екраном прирівнюється до самогубства. Однак відсторонення і відсутність зв'язку з родиною і друзями - одна з ознак того, що хтось схильний до суїциду", - сказала вона.

Венгер радить батькам відволікати дітей від інтернету офлайн-розвагами, включаючи спільні прогулянки і походи. Спеціаліст підкреслила, що довіра, зв'язок і участь допомагають впоратися з депресивними думками людям будь-якого віку.

  • Раніше Періс Хілтон розповіла про насильство, яке пережила в школі-інтернаті. Коли спадкоємиці імперії Хілтон було 16 років, батьки відправили її в психіатричний лікувальний центр для дітей та підлітків.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня