RU  UA

Дізнатися

Свята та вихідні в березні: що святкуємо і коли відпочиваємо

8 Березня, Масляна, Міжнародний день числа "Пі", День святого Патріка та багато іншого

Після виснажливої зими із снігопадами і морозами всі люди вже з нетерпінням чекають березня - першого місяця весни. Тим більше, що в березні у нас буде додатковий вихідний день і багато свят. theLime вирішив розповісти, що ми будемо святкувати та коли відпочивати.

Практично у кожного березень асоціюється з Міжнародним жіночим днем - 8 Березня. Це свято з'явилося на початку XX століття як день солідарності жінок у боротьбі за рівні права і емансипацію. Сьогодні ж 8 Березня - це більше свято жіночності, любові та краси, коли кожен чоловік прагне приділити увагу своїй мамі, бабусі, сестрі, подрузі, дружині й дочці. Цей день також є державним вихідним - так що в березні ми будемо відпочивати на один день більше. Відповідно, перший вікенд березня триватиме 3 дні - з 6 по 8 березня.

Фото: pixabay.com

В цей же день починається Масляна - останній тиждень перед Великим постом (8-15 березня). У ці дні, які вважаються межею між зимою і весною, печуть млинці, які символізують сонце, ходять в гості, а в останній день цього тижня прийнято спалювати опудало Масляної - проводжаючи таким чином зиму.

Масляний тиждень закінчується Прощеною неділею. Це останній день перед Великим постом, коли ще дозволяється вживати яйця і молочні продукти, а також в цей день віряни просять один у одного вибачення - щоб розпочати піст із чистою душею.

Також 14 березня - це Міжнародний день числа "Пі". Його святкують любителі математики. Це свято придумав у 1987 році фізик із Сан-Франциско Ларрі Шоу, який помітив, що в американській системі запису дат (місяць / число) дата 14 березня - 3/14 - і час 1:59:26 збігається з першими розрядами числа π = 3,1415926... В цей день читають хвалебні промови на честь числа π, печуть і їдять "пі-ріг" із зображенням грецької букви π або з першими цифрами самого числа, п'ють напої і грають в ігри, що починаються на π, вирішують головоломки і загадки.

17 березня святкують День святого Патрика (державне свято Ірландії). Цей день символізує прийняття християнства в Ірландії, а також є святом культурної спадщини Ірландії в цілому. У багатьох країнах в цей день влаштовують паради і фестивалі, музичні та пивні вечірки, а також прийнято наряжатися в одяг зеленого кольору.

Фото: pixabay.com

А 20 березня святкують відразу кілька свят: День весняного рівнодення, Всесвітній день Землі і Міжнародний день щастя. Всі вони в тій чи іншій мірі символізують, що весна повністю вступила в свої права.

28 березня іудеї починають святкувати Песах - центральне свято на згадку про Вихід з Єгипту, який триває 7 днів, перший і останній дні якого - повноцінні свята та неробочі дні в Ізраїлі.

Також в останню неділю березня відбудеться перехід на літній час. Вночі з 27 на 28 березня 2021 року, рівно о 3 годині, Україна перейде на літній час. Для цього необхідно буде перевести стрілки годинника на 1 годину вперед.

Фото: pixabay.com

Перелік святкових днів у березні

1 березня - Всесвітній день цивільної оборони, Всесвітній день імунітету.

3 березня - Всесвітній день письменника, Всесвітній день дикої природи.

6 березня - Всесвітній день боротьби з глаукомою.

7 березня - Всесвітній день дитячого телебачення і радіомовлення.

8 березня - Міжнародний жіночий день, початок Масляної.

9 березня - Міжнародний день ді-джея, День народження Тараса Шевченка.

12 березня - Міжнародний день сну.

13 березня - День землевпорядника України.

14 березня - Міжнародний день планетаріїв, Міжнародний день числа "Пі", Прощена неділя.

15 березня - Всесвітній день захисту прав споживачів, початок Великого посту.

17 березня - День святого Патріка.

18 березня - День працівника податкової та митної служби України.

19 березня - Міжнародний день клієнта.

20 березня - День весняного рівнодення, Всесвітній день Землі, Міжнародний день щастя, Всесвітній день здоров'я ротової порожнини.

21 березня - Всесвітній день поезії, Міжнародний день ляльок, День працівників ЖЕК, Міжнародний день людини з синдромом Дауна, Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації, Міжнародний день лісів.

22 березня - Всесвітній день водних ресурсів, День таксиста.

23 березня - Всесвітній день метеорології.

24 березня - Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом, День фтизіатра.

25 березня - Міжнародний день пам'яті жертв рабства і трансатлантичної работоргівлі, День СБУ.

26 березня - День Національної гвардії України.

27 березня - Міжнародний день театру, День нефролога.

28 березня - Година Землі, Песах.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

"Євробачення 2023", яке проходило у Британії від імені України, отримало премію BAFTA TV

Евровидение 2023, которое было в Британии от имени Украины, получило премию BAFTA в номинации Лучшее шоу в прямом эфире

Олена Зеленська відвідала Белград: подробиці візиту та образ першої леді

Зеленская вместе с Кулебой отправилась с рабочей поездкой в Белград - какова цель визита и как выглядела первая леди

Буде власність нашого сина: Квіткова розповіла про поділ майна після розлучення з Добриніним

Даша Квиткова и Никита Добрынин после развода поделили все поровну – бывшие влюбленные планируют купить квартиру сыну Льву