Лайм

Вчені перетворили павутину в музику і отримали моторошний саундтрек: відео

Павуки сприймають навколишнє середовище через вібрації, і тепер ми можемо почути їхню музику

Щоб краще зрозуміти, як павуки плетуть свої складні сіті та спілкуються, вчені перетворили павутину на віртуальний музичний інструмент, пише CNN.

Команда Массачусетського технологічного інституту (MIT) і художник Томас Сараса провели лазерне сканування павутини, поки тропічний павук Cyrtophora citricola будував її в спеціальному резервуарі. На основі сканів була створена 3D-модель, яку змусили звучати за допомогою ультразвукової обробки. З урахуванням довжини і еластичності ниток команда призначила їм своє унікальне звучання.

"Павук живе в середовищі вібруючих струн, - сказав інженер Маркус Бюлер. - Вони не дуже добре бачать, тому відчувають свій світ через вібрації, які мають різні частоти".

Віртуальний інструмент дозволив дослідникам зіграти на павутині, як на струнному інструменті, переміщаючись по її структурі в тривимірному просторі. "Крім наукової цінності, павутина також цікава з музичної точки зору. Це незвично, моторошно і страшно, але все ж красиво", - зазначив Бюлер.

Робота дозволить вченим краще зрозуміти тривимірну архітектуру павутини, а також вивчити "мову" павуків. Вони вже розробили алгоритм для визначення типів вібрації "спіймана здобич", "павутина в стадії будівництва" або "інший павук прибув з любовними намірами". Тепер команда намагається згенерувати синтетичні сигнали, щоб заговорити мовою павука.

"Якщо ми піддамо павуків певним вібраціям, чи зможемо ми вплинути на те, що вони роблять, і чи можемо ми почати з ними спілкуватися? Це дійсно захоплююча ідея", - говорить Бюлер.

  • Креативний музикант робить флейти з усього, він вже зіграв на рушниці, милиці, колесі і цеглині. Хав'єр Лозано напевно зміг би "зіграти ноктюрн на флейті водостічних труб".

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Nemo перемогли на "Євробаченні-2024": про що їхня пісня The Code

Співак Немо зі Швейцарії виграли "Євробачення-2024" - текст пісні The Code, яка принесла їм перемогу

Україна - у трійці: як у Мальме пройшов фінал "Євробачення 2024"

Де дивитись трансляцію фіналу "Євробачення-2024" онлайн, в якому виступатимуть alyona alyona і Jerry Heil з України

Україна посіла 3 місце у фіналі "Євробачення-2024": хто виграв конкурс у Мальме

На "Євробаченні-2024" переміг представник Швейцарії Nemo - alyona alyona та Jerry Heil посіли третє місце у фіналі