Лайм

Вчені порівняли справжнє і рослинне м'ясо і розповіли про їхні головні відмінності

Дослідження стане у пригоді всім любителям веганскої їжі

В асортименті супермаркетів і меню ресторанів з'являється все більше страв із рослинного м'яса, яке виглядає і готується як справжнє. Дослідники з Дюкського університету (США) проаналізували харчову цінність таких продуктів і зробили важливе зауваження для їх шанувальників, пише EurelAlert.

Фото: pxhere.com

Вчені порівняли 18 відомих рослинних альтернатив м'яса з 18 зразками яловичого фаршу. У кожному зразку вони виміряли кількість метаболітів - невеликих молекул, з яких складаються поживні речовини. Виявилося, що яловичина містить 22 метаболіти, яких немає в рослинних замінниках. Тим часом рослинне м'ясо містило 31 метаболіт, якого не було в яловичому. Найбільші відмінності були у вітамінах, амінокислотах і типах насичених і ненасичених жирних кислот у цих продуктах.

Хоча деякі альтернативи м'яса містять достатньо білка і вітамін B12, кілька метаболітів, життєво важливих для здоров'я людини, присутні виключно в яловичині. У їх числі - креатин, спермін, ансерін, цістеамін, глюкозамін, сквален і омега-3 жирні кислоти.

"Ці поживні речовини важливі для нашого мозку та інших органів, включаючи м'язи, - сказав автор дослідження Стефан ван Вліт. - Люди, що дотримуються веганської дієти (без продуктів тваринного походження), теж можуть вести здоровий спосіб життя. Але є велика різниця між м'ясом і рослинним м'ясом. Споживачі мають знати, що справжнє м'ясо і альтернативні рослинні продукти не є взаємозамінними з точки зору харчування. Не можна сказати, що одне краще за інше. Рослинні і тваринні продукти можуть доповнювати одне одного, тому що вони містять різні поживні речовини".

  • 111-річний австралієць розкрив секрет довголіття, але повторити його метод зможуть не всі. Декстер Крюгер пов'язує своє здоров'я з дуже дивною стравою.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Найгірше позаду: комік Віктор Розовий вперше після важкого поранення висловився про свій стан

Віктор Розовий вийшов на зв'язок у соцмережах та розповів про свій стан після важкого поранення голови - комік показав фото з лікарні

Де дивитися фінал "Євробачення-2024", в якому Україна змагається за перемогу

Коли фінал "Євробачення-2024" та під яким номером виступатимуть alyona alyona та Jerry Heil - де дивитися виступ України у фіналі

ЗМІ показали відео, як працівники ТЦК зупинили в Києві Monatik: співак відреагував

Дмитра Монатіка у Києві зупинили представники ТЦК та перевірили документи - співак прокоментував ситуацію - відео