Лайм

Співробітники розвідки МІ-6 розповіли, чи є правда у фільмах про Джеймса Бонда

Самостійні подвиги агента 007 - найбільша вигадка франшизи

28 вересня в Лондоні відбувлася світова прем'єра 25-ї бондіани "007: Не час помирати". З нагоди довгоочікуваної прем'єри BBC поспілкувався з реальними співробітниками МІ-6 - британської служби розвідки, агентом якої був культовий персонаж Яна Флемінга. Вони розповіли, що в фільмах про Джеймса Бонда є вигадкою.

Кадр із фільму "007: Не час помирати" Фото: Metro-Goldwyn-Mayer

"Думаю, що найбільша різниця полягає в тому, що ми набагато більш схильні до співпраці, аніж люди в "Бонді". Дуже рідко, якщо взагалі колись, ви би вийшли на завдання сам без підтримки. Все відбувається в команді. Навколо вас завжди є команда безпеки", - сказала діюча офіцерка розвідки, яка назвалася "Сем".

"У нас є агенти та персонал, нам потрібні технічні фахівці, команда зв'язку. Людина ніколи не буває сама по собі. Дуже мало схоже на реальність роботи в Секретній розвідувальній службі", - підтвердила співробітниця з ніком "Тара".

"Ідея про те, що якийсь хлопець влаштовує заворушення по всьому світу, розстрілюючи людей, для нас абсолютна анафема. Когось на зразок нього просто не пустять на поріг", - заявив офіцер МІ-6.

Журналіст Френк Гарднер пояснив, що головне завдання офіцерів розвідки - переконати справжніх агентів надати їм життєво важливі секрети. Самі агенти при цьому можуть бути добре проінформованими людьми, скажімо, в осередку планування атак Аль-Каїди або ядерному дослідницькому центрі ворожої держави. Саме агенти беруть на себе головний ризик, а МІ-6 усіма силами намагається захистити їх та їхні родини.

"Люди ризикують своїм життям, щоб працювати з нами, - пояснює "Тара". - Є категорія людей, які опинилися б в серйозній небезпеці, якби з'ясувалося, що вони працюють із нами. Вони можуть втратити свої життя, і ми ставимося до цього дуже серйозно".

Старший технічний директор МІ-6 "Емма" розповіла, що в фільмах показують лабораторії, повні гаджетів, і це сильно відрізняються від реальності.

"У мене набагато більша команда інженерів, які надають нові можливості. На відміну від фільмів, ми не всі носимо білі халати і не всі виглядаємо як гіки. Але з точки зору гаджетів ми дуже тісно працюємо з офіцерами розвідки", - сказала вона.

Сьогодні у вищих ешелонах МІ-6 є офіцери, які почали працювати задовго до появи мобільних телефонів та інтернету. Секретні записи тоді в основному зберігалися у сейфах і картотечних шафах. Службовці кажуть, що в той час було відносно легко перекинути розвідника через кордон у вороже місце, використовуючи вигадане ім'я. Сьогодні у шпигунстві переважають сучасні технології, але колишній керівник МІ-6 Алекс Янгер стверджує, що людський інтелект завжди буде для них незамінним.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа