Лайм

Нобелівську премію відмовилися присуджувати за гендерними та етнічними квотами

Шведська королівська академія наук послалася на останню волю Альфреда Нобеля

Глава Шведської королівської академії наук, яка відповідає за присудження Нобелівської премії в галузі фізики і хімії, відмовився вводити гендерні та етнічні квоти. Горан Ханссон сказав, що "люди повинні перемагати, тому що зробили найважливіше відкриття", пише BBC.

Фото: CK Koay / Flickr

З моменту заснування Нобелівської премії у 1901 році жінки ставали її лауреатками 59 разів. Марія Кюрі була першою жінкою, яка отримала нагороду, і залишається єдиною вченою, що отримала її двічі. У 2021 році єдиною лауреаткою стала філіппінська журналістка Марія Ресса.

"Сумно, що жінок-лауреатів Нобелівської премії так мало, і це відображає несправедливі умови в суспільстві. Ще багато чого треба зробити. Але ми вирішили, що у нас не буде квот за статтю або етнічною приналежністю. Це відповідає духу останньої волі Альфреда Нобеля, - заявив Ханссон. - Зрештою, ми віддамо приз тим, хто виявиться найбільш гідним, тим, хто зробив найважливіший внесок".

Вчений підкреслив, що тільки 10% професорів природничих наук у Західній Європі або Північній Америці - жінки, і це навіть менше, ніж у Східній Азії. Ханссон пообіцяв подбати, щоб у Шведській королівській академії наук було більше жінок-вчених, яких запрошують для висунення кандидатур, а також збільшити кількість жінок у Нобелівських комітетах.

У 2020 році вчені Еммануель Шарпантьє і Дженніфер Дудна стали першими жінками, які отримали Нобелівську премію з хімії за розробку інструментів для редагування ДНК. У той час професор Шарпантьє сказала: "Я хочу, щоб це послужило позитивним посланням спеціально для молодих дівчат, які хотіли б піти шляхом науки. Жінки, які займаються наукою, теж можуть впливати на дослідження, і вони впливають".

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Рожевий ліс, "скелети" та динамічні танці: яким був виступ Сан-Марино на "Євробаченні-2024"

Представниця Сан-Марино на Євробаченні 2024 Megara вразила епатажним образом та сміливим номером - відео виступу

Чим дивували учасники у другому півфіналі "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

Стали відомі імена другої десятки фіналістів Євробачення 2024 - хто потрапив у фінал та якими були кращі виступи шоу 9 травня

Джастін Бібер вперше стане батьком: його дружина Гейлі вагітна

Джастін Бібер стане батьком - його дружина Гейлі Бібер вагітна - пара повідомила радісну звістку в соцмережах - фото та відео