Лайм

Чоловік зайшов на барахолку за подарунком та випадково став власником малюнка за 50 млн доларів

Витвір мистецтва датується 1503 роком

Поки британець Саймон Бек дивує мережу неймовірними та вражаючими візерунками на снігу, підприємцю Кліффорду Шореру вдалося стати володарем унікальної картини. За випадковим збігом обставин він купив полотно відомого німецького живописця Альбрехта Дюрера, і воно зробило його багатим.

Картину бізнесмен випадково знайшов в інтернеті. Справа в тому, що чоловік вирушив на своєму авто в Нью-Хейвен (Коннектикут) на вечірку до давньої подруги Емі Мейєрс. В останній момент Шорер зрозумів, що не підготував жодного подарунка, тож почав шукати його у мережі.

Фото: New York Post

В інтернеті підприємець знайшов Брейнерда Філліпсона – торговця старовинними речами. Коли Шерор придбав у нього збірку віршів Вільяма Блейка для своєї подруги, і вже хотів попрямувати до свого автомобіля, Філліпсон почав питати його про мистецтво. А оскільки Шерор у минулому обіймав посаду президента Художнього музею Вустера, то питання його зацікавило. Брейнерд розповів підприємцю, що його близький приятель має старовинний і справді унікальний малюнок Альбрехта Дюрера.

Шерор спочатку не повірив у правдивість цієї історії, бо знав, що роботи німецького живописця дуже рідко опинялися на відкритому ринку. Проте чоловік вирішив перевірити це, і взяв у торговця номер того самого друга.

Фото: New York Post

"Одинадцять днів по тому я отримав текст із зображенням, яке виглядало, як типовий принт "Мадонна з немовлям з квіткою на траві", але фото було настільки піксельним, що я не міг багато чого розглянути. Потім я отримав зображення з більш високою роздільною здатністю і був приголомшений", – розповів Шорер пізніше.

Після цього Кліффорд зрозумів, що повинен поїхати до власника картини та побачити її на власні очі. Він доїхав до потрібної адреси, де "побачив звичайнісінький, скромний будинок". Господар запросив бізнесмена увійти, а потім показав йому картину Альбрехта Дюрера.

"Це або шедевр, або найбільше шахрайство у світі", - заявив Шорер після побаченого. Виявилося, що власник картини скуповував речі для перепродажу, і у 2016 році він купив малюнок за 30 доларів у штаті Массачусетс на розпродажі речей архітектора Жан-Поля Карліана. Той успадкував полотно від свого діда, який купив його у Парижі у 1919 році. Однак усі вважали, що у них на руках була лише якісна репродукція.

Фото: New York Post

Шорер розповів, що чоловік, який на той момент був власником картини, і сам не підозрював, яка цінна річ весь цей час була у його будинку. Крім того, одного разу він мало не продав полотно людині, якій сподобалася лише рамка від малюнка.

Кліффорд дав власнику картини аванс у розмірі 100 тисяч доларів та одразу відправив малюнок на експертизу. Після чого з'ясувалося, що картина справжня. Вважається, що Дюрер написав полотно у 1503 році, тому зараз його вартість сягає неймовірних розмірів – 50 мільйонів доларів.

  • Художник-самоучка з Казахстану перетворює опале листя на картини, і в кожній його роботі вміщується ціла історія. У своїх творах автор часто зачіпає важливі теми, у тому числі пандемію Covid-19.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита