Лайм

Найпростіші способи випрати шубу без хімчистки і не зіпсувати її

Зробити це можна як вручну, так і видалити локальні забруднення

Чимало модниць у найхолодніші зимові дні віддають перевагу тільки шубам – як із натурального хутра, які ще недавно були розкішшю, а сьогодні вже виходять із моди, так і зі штучного, які зараз на піку популярності. Проте навіть найякісніший виріб потребує особливого догляду. theLime вирішив зібрати для вас прості рекомендації та поділитися лайфхаками, які допоможуть зберегти зовнішній вигляд вашої шуби.

Як випрати шубу з натурального хутра?

Перед тим, як випрати шубу з норки або іншого натурального хутра, необхідно ретельно вивчити етикетку від виробника. Якщо на ній зазначено, що їй категорично не можна контактувати з водою, краще звернутися в хімчистку, де видалять забруднення за допомогою сухого чищення.

Якщо виробник вказав, що шубу все ж таки можна прати, зробити це можна навіть у домашніх умовах, але тільки вручну – машинне прання не підійде. Важливо дотримуватись кількох простих правил: для початку наливаємо в таз або ванну теплу воду і розводимо в ній спеціальний засіб для прання делікатних речей або вовни. Ретельно збовтуємо його, щоб утворилася мильна піна. Потім занурюємо туди шубу і замочуємо ненадовго - приблизно на 10-15 хвилин. Під час прання шубу не можна інтенсивно терти, оскільки такі рухи можуть пошкодити ворс. По найзабрудненішим ділянкам - манжетам, рукавам, коміру - акуратно проходимося м'якою щіткою. Потім виполіскуємо шубу декілька разів у теплій воді, а в самому кінці – у холодній. У жодному разі такий верхній одяг не можна викручувати. Як варіант - підвішуємо шубу на вішалці над ванною і даємо воді самостійно стекти, лише зрідка проводячи по ній долонею. Коли вода стече, переносимо шубу в приміщення, що добре провітрюється, і даємо їй остаточно просохнути. Періодично розчісуємо виріб, щоб надати ворсу потрібну форму.

Фото: pinterest.com

Як випрати шубу зі штучного хутра?

Якщо у вашому гардеробі є одна або кілька шуб зі штучного хутра або, як його ще називають, еко-хутра, то тут можливі два варіанти. Шубу з досить довгим ворсом краще прати вручну - виконайте той же алгоритм дій, як і з шубою з натурального хутра. А еко-шубу з коротким і густим ворсом багато виробників радять прати в пральній машинці.

Перед тим, як відправити штучну шубу до машинки, необхідно очистити її від пилу. Зробити це можна за допомогою палиці для вибивання килимів або пилососа, попередньо вдягнувши на нього насадку для м'яких меблів. Або ж – за допомогою спеціальної липкої стрічки.

Готуємо виріб перед пранням – потрібно вивернути шубу навиворіт, застебнути всі гудзики та блискавки. Потім замочуємо шубу в мильній воді або безпосередньо в пральній машинці, або в тазу. Після цього вибираємо режим прання "Делікатне прання", відключаємо віджимання та виставляємо температуру не більше 30-40°С. Випрану річ вішаємо у ванній, щоб стекла вода, а потім проходимося щіткою по ворсу. Просушуємо у добре провітрюваному місці.

Фото: pinterest.com

Як випрати білу шубу?

Якщо у вашому гардеробі біла шуба з еко-хутра, і її ворс трохи пожовтів, необхідно обробити його лимонною кислотою. Для цього слід змішати сік лимона та воду в рівних пропорціях, і за допомогою ватних дисків або поролонових спонжиків пройтися по хутру, потім випрати вручну шубу або в машинці.

Фото: pinterest.com

Як видалити сильні забруднення на світлій шубі?

Видалити різні забруднення можна за допомогою очищеного бензину, шампуню, розведеного у воді, або крохмалю. Наносити всі ці засоби необхідно за допомогою м'якої губки та втираючи у ворсинки. Крохмаль також слід потім видалити за допомогою вологої ганчірки.

Ще один варіант для сильніших забруднень – змішуємо перекис водню, нашатирний спирт та воду. Змочуємо губку в цьому розчині та проходимося по шубі. Після цього її можна не прати, а лише ретельно просушити.

Фото: pinterest.com

Як освіжити шубу без прання?

Якщо ви не впевнені, що шубу можна прати, але виріб потрібно терміново освіжити, можна привести її до ладу таким способом. Підвішуємо шубу на вішалці над ванною чи великим тазом. У невеликій мисці з'єднуємо 200 мл теплої води і 1 ч. л. шампуню або засобу для прання делікатних речей, збовтуємо, щоб вийшла мильна піна. Змочуємо в цьому розчині невелику губку або поролон та обробляємо ворс шуби. Потім беремо чисту губку, змочуємо її в теплій воді без піни і знову проходимося по шубі один або декілька разів. Залишаємо шубу сушитися, проходимося кілька разів гребінцем по ворсу.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару