RU  UA

Дізнатися

Масляна-2022: коли і як в Україні зустрінуть весну

Її святкують упродовж тижня, і кожен день має свої традиції

Масляна - це веселе народне свято, яке символізує проводи зими та зустріч весни. Щороку його святкують у різний час, і триває воно сім днів. Коли Масляна 2022 в Україні та які головні традиції свята – далі у матеріалі theLime.

Дата святкування Масляної змінюється кожного року. Це пов'язано з тим, що Масляний тиждень має передувати Великому посту, який, у свою чергу, прив'язаний до Великодня. У 2022 році тиждень Масляної починається 28 лютого і триватиме до 6 березня. У цей період потрібно веселитися та готувати страви, які під час 40-денного посту будуть під забороною.

Фото: Pixabay

Масляна 2022: традиції свята

Головна традиція Масляної – випікання млинців. Згідно з віруваннями наших предків, млинець - символ Сонця, він навіть зовні нагадує його своєю формою та кольором. Вважається, що кожна господиня має спекти якомога більше млинців, щоб у цьому році було багато сонячних днів.

Кожен день Масляного тижня наповнений глибоким змістом, і кожен з них має свою назву і звичаї, яких прийнято дотримуватися.

Понеділок (28 лютого) - Зустріч Масляної

У перший день Масляного тижня господині починають випікати млинці. Перший млинець треба віддати жебраку, щоб він пом'янув померлих родичів, а рештою пригостити всіх членів сім'ї. У селах молодь, яка дотримується традиції, із соломи робить опудало, яке має простояти до неділі. А також розкочує крижані гірки, катаючись на санях.

Фото: Pixabay

Вівторок (1 березня) - Загравання

Традиції цього дня стануть у нагоді тим, хто шукає другу половинку. Самотні дівчата та хлопці влаштовують так звані оглядини: вони вбираються у свої найкращі вбрання та організовують веселі гуляння, де пригощають один одного млинцями. У цей момент вони і приглядають собі пару.

Середа (2 березня) - Лакомка

У середу господині накривають смачний стіл та запрошують до себе додому гостей. Крім млинців з різноманітними начинками на столі можуть стояти й інші смаколики, наприклад, пироги. Також Масляну середу називають "тещиним днем". Мама дружини запрошує у гості зятя та пригощає його млинцями, щоб показати своє ставлення до чоловіка дочки. Саме від традицій цього дня виник крилатий вираз "до тещі на млинці".

Фото: Pixabay

Четвер (3 березня) - Разгуляй

Цей день прийнято проводити з повним розмахом, влаштовуючи популярні масляні забави - поїдання млинців, купання в ополонках, стрибки через багаття, кулачні бої, хороводи з піснями та танцями. Сенс "разгульного" четверга в тому, щоб через веселощі виплеснути всю негативну енергію, яка накопичилася за зиму.

П'ятниця (4 березня) - Тещини вечора

У п'ятницю заття печуть млинці та запрошують у гості тещу. Наші пращури вірили, що якщо дотримуватися цієї традиції, то у чоловіка з мамою дружини завжди будуть добрі стосунки.

Фото: Pixabay

Субота (5 березня) - Посиденьки зовиці

У Масляну суботу прийнято запрошувати сестру чоловіка (зовицю) та інших його родичів. Молода наречена пригощає рідню чоловіка смачними та ароматними млинцями, а також дарує подарунки. Вважається, що ця традиція – гарна нагода, щоб подружитися з родичами чоловіка.

Неділя (6 березня) - Прощена неділя

В останній день Масляного тижня просити вибачення у своїх близьких та друзів, а також самим прощати. Віруючі цього дня йдуть до церкви, щоб покаятися у своїх гріхах. Завершується Масляна спаленням опудала, яке молодь виготовляла першого дня святкового тижня. Попіл, що залишився від нього, розвіюють над полями для багатого врожаю.

Фото: Pixabay

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Мав роман з Анною Трінчер: як змінився актор серіалу "Школа" Богдан Осадчук

Богдан Осадчук в период полномасштабной войны живет в Киеве и занимается актерством – что известно о жизни знаменитости

Наталія Могилевська розповіла про кулінарні шедеври доньки та чоловіка

Наталья Могилевская рассказала, какие блюда любят готовить ее муж и 12-летняя дочь. Артистка также подчеркнула, что тщательно следит за рационом питания

Виявився слабкою людиною: Геннадій Вітер розкритикував артиста-втікача Олега Винника

Геннадий Ветер рассказал, что разочарован поведением Олега Винника. Сейчас знаменитости не общаются