Лайм

Фото нової дівчини Каньє Веста у чорній хустці викликало скандал у Франції

У соцмережах бурхливо обговорюють вбрання зірки на показі високої моди у Парижі

Користувачі мережі розкритикували Vogue France після того, як журнал похвалив акторку Джулію Фокс за носіння чорної хустки і опублікував відповідне фото. Люди назвали публікацію образливою для жінок-мусульманок.

Знімок нової дівчини Каньє Веста з покритою головою викликав негативну реакцію з боку користувачів мережі. Вони звинуватили журнал у "подвійних стандартах та вихвалянні Фокс за носіння головного убору в країні, яка активно утискує мусульманських жінок за це". На деяких фото репер Вест також був у балаклаві, крізь яку були видні тільки його очі. Про це пише видання CNN.

Фото: instagram.com/voguefrance

"Так хустці! Гортайте вліво, щоб дізнатися, в чому з'явилися Джулія Фокс і Каньє Вест на показі високої моди в Парижі на цьому тижні", - говорилося у підписі до скандальної публікації. Через деякий час вона була відредагована - зникли всі посилання на чорну хустку, де позувала Фокс. А також було видалено вираз "Так хустці!".

Фото: instagram.com/voguefrance

"Так хустці – ці кілька слів були такими простими, - сказала CNN французько-марокканська модель та активістка Ханан Хуахмі. - Тим не менше, ми благали, чекали і фантазували про той день, коли такі самі слова скажуть і нам, жінкам у хіджабі".

Фото: instagram.com/voguefrance

Ханан Хуахмі зазначила, що чорна хустка у цьому випадку "зведена до простого аксесуара", оскільки Фокс "біла та немусульманка". Вона може носити головний убір як частину "тренду", але водночас французький уряд сприймає його як "уніформу терористів".

Фото: instagram.com/voguefrance

Право жінок-мусульманок носити хіджаб є предметом суперечок у Франції з 1989 року, коли три учениці були відсторонені від занять у школі за відмову зняти хустки. З тих пір щонайменше 100 дівчаток були виключені зі шкіл за носіння хіджабу у класі.

У 2011 році Франція стала першою країною в Європі, яка заборонила носити в громадських місцях весь одяг, що закриває обличчя: балаклави, маски і нікаби. Декілька інших країн, включаючи Німеччину, Бельгію, Нідерланди та Данію, запровадили власні заборони, часткові заборони та місцеві заборони на носіння покриттів для обличчя.

Фото: instagram.com/voguefrance

"Значить, хустку можна носити немусульманину? Мода дозволена, але не релігія? Свобода вибору тільки для білих?", "Це ляпас кожній жінці-мусульманці, яка зазнавала переслідувань за носіння хіджабу", "Тим не менше, коли Джулія Фокс носить це, це гідно моди та Vogue?" - висловилися з цього приводу обурені користувачі мережі.

  • У 2021 році в Іспанії вчителі-чоловіки одягли спідниці на захист хлопчика, якого образили за одяг. Підліток хотів продемонструвати підтримку фемінізму та різноманітності, але керівництво школи його активізм не схвалило. Цей інцидент започаткував рух #laropanotienegenero ("одяг не має статі").

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування