Лайм

Як очистити воду в домашніх умовах: прості та ефективні способи

Оберіть для себе найкращий варіант очищення

Зневоднення – актуальна проблема в умовах війни. Український інфекціоніст Ольга Голубовська розповіла, як очистити непридатну для пиття воду в домашніх умовах, яка врятує від зневоднення та не завдасть шкоди організму.

Фото: unsplash.com

Кип'ятіння

За відсутності підозри на зараження бакреріальними агентами кип'ятити потрібно щонайменше 10 хвилин. Якщо є підозра на зараження – 1 годину. Кип'ячену воду слід зберігати в чистому посуді, який добре закривається. Більше однієї доби у відкритих ємностях (пляшках) воду зберігати не слід.

Спеціальні таблетки

Знезаразити воду можна за допомогою таблеток Акватабс, Аквацид, Пантоцид та подібними за складом варіантами. Таблетки-знезаражувачі містять до 6 мг активного хлору або еквівалентних речовин. Вони швидко розчиняються (до 15 хвилин), мають високі антибактеріальні властивості, довго зберігаються і не псують смак. Іноді, навіть усупереч інструкції, рекомендується використовувати дві або три таблетки на літр води, залежно від прогнозованого забруднення.

Розчин йоду

Додайте дві краплі 10% розчину йоду до води об’ємом 1 літр. Почекайте 30 хвилин перш, ніж пити її. Смак буде жахливим, але ви не помрете від зневоднення та не захворієте на смертоносні захворювання після пиття забрудненої води.

Фото: unsplash.com

Марганцівка

Перманганат калію (марганцівка) використовують у вигляді 0,5-1 відсоток розчину (має блідо-рожевий колір). Марганцівка відноситься до сполук, які погано розчиняються, тому на дні ємності можуть залишитися кристали, які не розчинилися. Якщо вони потраплять на слизові оболонки рота, стравоходу, шлунка, кишечника – це призведе до сильних опіків і виразок. Отриманий розчин краще обережно процідити, не збовтуючи, залишивши на дні трохи рідини.

Перекись водню

Додайте 1 столову ложку перекису водню (при сильному забрудненні 2 ст/л) на літр води, залиште настоятися на годину, після додатково додайте декілька таблеток активованого вугілля.

Таблетки гідропериту

Дозування – 2-3 таблетки на 1 літр води. При розчиненні таблетки у воді утворюється розчин перекису водню, який далі розкладається на воду та активну діючу речовину – атомарний кисень. При розпаді гідропериту у воду потрапляє також карбамід – не особливо шкідлива речовина, що надає воді солонуватий смак.

Фото: unsplash.com

Виморожування

У разі відсутності доступу до прісної води наявну солону воду "опресняють" методом виморожування. Він заснований на тому, що прісна вода замерзає при температурі 0 °C, а солона – при нижчій. Таким чином при температурі 3-4 °C і нижче поверхні солоної води утворюється кірка з прісного льоду. Отриману воду також слід обеззражувати доступними методами.

Очищення води сріблом

Шматочок срібла у будь-якому вигляді (монета чи ложка) залишають у ємності з водою. На ранок така вода придатна для пиття і довгий час не псується.

Активоване вугілля

Воду, яка забруднена хімічними речовинами, можна знезаразити активованим вугіллям. Додайте 1 столову ложку вугілля, яке попередньо перетріть на порошок до 1 літру води.

Відстоювання

За час відстоювання з посудини випаруються леткі сполуки, а механічні частинки і солі осядуть на дно. У той же час метод не дозволяє видалити хвороботворні мікроорганізми. Відстоювання води повинно відбуватися протягом 5-6 годин. До вживання рекомендують 2/3 об'єму рідини.

Очищення води із застосуванням фільтрів

Вважається що застосування різних систем очищення дозволяє більш якісно очистити воду від домішок. За принципом дії фільтри поділяються на проточні та фільтри-накопичувачі. Перші приєднуються безпосередньо до пристрою подачі води і очищають її під тиском. Фільтри накопичувального принципу дії, як правило, мають форму глечика і очищають воду, пропускаючи її через змінний картридж.

Фото: unsplash.com

Фільтр у домашніх умовах

Знадобиться глечик та велика лійка. Лійку потрібно встановити у глечик, а також відрізати невеликий шматок марлі – це потрібно для того, щоб частки фільтра не потрапили у воду. Другий шар – вата – її потрібно викласти невеликим шаром. Третій шар – знову марля. Далі – найголовніша фільтруюча частина – активоване вугілля. Знадобиться 5 упаковок. Розприділити таблетки потрібно по всій поверхні фільтра. Поверх активованого вугілля викласти ще 2 шари марлі. Ще один важливий компонент – річковий пісок. Його слід добре промити, обсмажити на сковороді і розподілити по всій поверхні, утрамбовуючи. Наостанок, накрити пісок марлею. У лійці необхідно залишити простір, який заповнюватиметься брудною водою.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації