Лайм

Бійня в серці Європи: Амаль Клуні розповіла про військові злочини РФ в Україні

Міжнародна команда правозахисників має намір добитися справедливості

Виступаючи на неформальному засіданні Ради Безпеки ООН, відома юристка-правозахисниця Амаль Клуні закликала країни домогтися правосуддя щодо військових злочинів Росії в Україні.

⁣На засіданні 27 квітня кілька країн та організацій зобов'язалися переслідувати винних у звірствах, які російські війська скоїли з моменту вторгнення в Україну 24 лютого. Серед присутніх були головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан та генеральна прокурорка України Ірина Венедиктова.

Амаль Клуні приєдналася до міжнародної цільової групи щодо розслідування доказів військових злочинів РФ в Україні Фото: Getty Images

"Сьогодні Україна — бійня. Прямо в серці Європи, — заявила 44-річна дружина Джорджа Клуні, яка в березні 2022 року приєдналася до міжнародної цільової групи з розслідування доказів військових злочинів РФ. - Агресивна війна Путіна настільки обурлива, що навіть після попередження США і довгого списку злочинів Росії українці не могли повірити, що таке можливо... Я досі читаю заголовки новин, не знаючи, як їх осмислити... Чи може бути так, що тисячі дітей насильно депортують до Росії? Дівчаток-підлітків гвалтують на очах їхньої сім'ї та сусідів? Чи була підірвана будівля, біля якої написане слово "діти"? Цивільних у Маріуполі систематично морять голодом і катують до смерті? На жаль, так".


Переглянути цей допис до Instagram

Допис, поширення DW News (@dwnews)

Завдяки роботі Фонду Клуні за справедливість (CFJ), який Амаль заснувала разом із чоловіком Джорджем, правозахисниця сподівається доставити до зали суду винних у серйозних злочинах, скоєних під прикриттям бойових дій.

"Ми зіткнулися з доказами військових злочинів та злочинів проти людяності. І з кожним днем зростає кількість доказів геноциду, - продовжила Амаль. - Мир, як і війну, ведуть. За справедливість теж треба боротися. Можливо, вам доведеться почекати, поки хтось піде зі своєї посади. Можливо, вам доведеться почекати, поки деякі з їхніх підлеглих дезертують. Можливо, вам доведеться почекати, поки вони постаріють. Або вирушать у подорож. Але якщо ми залишимося дуже уважними та рішучими, правосуддя може бути в межах нашої досяжності".

⁣В інтерв'ю DW Генпрокурорка України Ірина Венедиктова заявила, що максимально використовуватиме міжнародну систему правосуддя. Наразі українська прокуратура розслідує 8600 справ про військові злочини, включаючи вбивства мирних жителів, тортури та злочини на сексуальному ґрунті.⁣

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації