Лайм

Kalush Orchestra з піснею "Стефанія" перемогли на "Євробаченні-2022": що про них відомо

Україна посіла перше місце у конкурсі

У ніч із 14 на 15 травня Україна перемогла на "Євробаченні-2022" у Турині. Гурт Kalush Orchestra посів 4 місце за балами національних журі, але отримав найбільше глядацьких голосів. Колектив виступав на конкурсі із піснею "Stefania", яка стала справжнім міжнародним хітом: напередодні гранд-фіналу її виконали 13 учасників.

До складу гурту Kalush Orchestra входять Олег Псюк – засновник та соліст, Ігор Діденчук – мультиінструменталіст, МС Килиммен, бек вокаліст Саша Таб, Тимофій Музичук та Віталій Дужик. Відомо, що гурт названо на честь Калуша, рідного міста Олега Псюка.

З початку повномасштабної війни в Україні учасники також приєдналися до опору російській агресії. Ігор Діденчук, який грає на флейті та співає, допомагав плести маскувальні сітки та готував коктейлі Молотова. Група збирала припаси та допомагала біженцям із житлом. Один із учасників Kalush MC Килиммен допомагав теробороні Києва. "Я б'юся на кількох лініях фронту: битва на землі, з одного боку, і культурна лінія фронту з іншого. Ми підтримуємо країну своєю музикою", - говорив він.

Колектив брав участь у благодійних концертах у Європі на підтримку України, а також виступав для українців у Львові та у звільненому від окупантів Ірпені. Відомо, що хлопці отримали спеціальний дозвіл на виїзд з України під час війни та після своєї перемоги на "Євробаченні" повернутися додому.

"Якщо вийде так, що ми переможемо, то "Євробачення" проводитиметься в Україні. У новій цілісній Україні, відбудованій, квітучій, щасливій країні", - говорив напередодні конкурсу Олег Псюк. Також він пообіцяв продати кришталеву нагороду "Євробачення-2022" на аукціоні та пожертвувати гроші на потреби України.

Що відомо про учасників гурту Kalush Orchestra?

Олег Псюк народився 1994 року в Калуші, місті в Івано-Франківській області. Після дев'ятого класу він влаштувався працювати на будівництво, пізніше вступив до Калуського політехнічного коледжу. Також працював на кондитерській фабриці та на заводі, де виготовляв бетонні кільця для колодязів. Протягом усього цього часу Олег продовжував писати реп та виступав на розігріві у місцевих виконавців.

В інтерв'ю для Youtube-каналу У_Міщенко Псюк розповів, що з 16 років вживав наркотики, а згодом почав розповсюджувати їх. Музикант зізнався, що продавав заборонені речовини, бо таким чином міг заробити гроші.

Наразі виконавець не вживає нічого забороненого та веде здоровий спосіб життя. Псюк зізнався, що "впіймав" зіркову хворобу в той момент, коли зміг зав'язати з наркотиками: "Я єдиний, хто зміг зіскочити з усіх людей, кого я знаю". Він поділився, що вирішив зав'язати з наркотиками, тому що це заважало йому розвиватися і змінювати своє життя на краще.

Зліва направо: Олег Псюк, Саша Таб, МС Кіліммен, Ігор Діденчук, Тимофій Музичук Фото: instagram.com/kalush.official

Ігор Діденчук – мультиінструменталіст родом із Луцька. Навчався у Волинському коледжі культури та мистецтв, а потім у Києві у КНУКіМ на факультеті музичного мистецтва. Музикант вміє грати щонайменше на 30 інструментах. Також відомо, що Діденчук займається колекціонуванням унікальних українських інструментів. Є учасником гурту Go-A, який представляв Україну на "Євробаченні" у 2021 році.

Килиммен – хлопець у костюмі з килимовим орнаментом, що нагадує татуювання. "Килиммен – збірний образ українського хіп-хопу з пострадянським минулим, новий український супергерой", - пояснив раніше лідер гурту в інтерв'ю Бабелю. Він танцює брейк, хіп-хоп та гопак, діджеїть, читає реп та співає.

Спочатку бек-вокалістом Kalush Orchestra був Джонні Дивний, але на "Євробачення" в Турин замість нього поїхав екс-учасник гурту "Сальто Назад" Саша Таб. Після конкурсу він планує продовжити співпрацю із колективом.

Тимофій Музичук – сопілкар та вокаліст гурту. Він потрапляв у скандал, пов'язаний із Нацвідбором на "Євробачення 2022". У мережі з'явилося фото музиканта, зроблене у Москві. Пізніше виявилося, що його було зроблено до 2014 року.

Віталій Дужик – ще один музикант, родом із Волині, учасник колективу EtnoGen (ex-Non-trivials), який вони започаткували удвох зі своєю дівчиною. Може грати на дримбі, варгані, окарині, фортепіано, дудках, ріжках, а також поєднує гру на сопілці та бітбокс.


Переглянути цей допис до Instagram

Допис, поширення KALUSH (@kalush.official)

"Стефанія": текст та сенс пісні

Пісня "Стефанія" присвячена мамі Олега Псюка. У ній немає жодного слова про війну, але після повномасштабного вторгнення РФ в Україну багато хто почав асоціювати пісню про маму з Україною. За останні два місяці композиція набула ще більшої популярності. Окрім України, вона посідала перші місця у хіт-парадах Польщі, Литви, Молдови та інших країн. Пісня про маму Стефанію стала хітом у TikTok: її додають у саундтрек до зображень біженців, відео вибухів та бойових дій. "Всі відчувають зв'язок із піснею", - також говорив Псюк.

Kalush Orchestra "Stefania" текст пісні

Стефанія мамо мамо Стефанія,

Розквітає поле, а вона сивіє,

Заспівай мені мамо колискову

Хочу ще почути твоє рідне слово.

1-й куплет:

Вона мене колисала дала мені ритм

і напевне силу волі не забрати в мене бо дала вона

Напевне знала може більше і від соломона,

ломаними дорогами прийду я завжди тебе

Вона не розБудить не будить, мене в сильні бурі

Забере в бабулі 2 дулі, ніби вони кулі

Дуже добре знала мене не була обманута,

як була дуже втомлена, гойдала мене в такт

Люлі-люлі-люлі-a

Приспів:

Стефанія мамо мамо Стефанія,

Розквітає поле, а вона сивіє,

Заспівай мені мамо колискову

Хочу ще почути твоє рідне слово.

2-й куплет:

Я не в пеленах но ма, но ма, хватить,

як би я не виріс на виріст, за речі платить

Я не мала дитина, вона далі нерви тратить,

я гуляв, шлях би тебе трафив,

Ти все молода о мамо на піку,

якщо не ціню опіку на піку слави мені втупіку

Забивайте піку цю піку я би попік спік, своєю любов’ю

Люлі-люлі-люлі-а

Читайте також, як у фіналі "Євробачення-2022" за Україну голосували національні журі та глядачі конкурсу.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як змінилися прогнози букмекерів після першого півфіналу: які шанси в України

Букмекери оновили свої ставки на переможця "Євробачення-2024" – перше місце посідає Хорватія, Україна – четверте

В самій лише футболці представник Фінляндії здивував появою на сцені "Євробачення-2024"

Представник Фінляндії Windows95man показав епатажний номер у першому півфіналі "Євробачення-2024"

Трішки перестаралася: Jerry Heil розповіла, як отримала травму під час виступу на "Євробаченні-2024"

Jerry Heil отримала травму під час виступу на Євробаченні-2024 - співачка вийшла на зв'язок у соцмережах та розповіла про своє самопочуття