Лайм

"Великий диктатор": що потрібно знати про фільм, який Зеленський процитував на Каннському кінофестивалі

"Потрібен новий Чаплін, який доведе і зараз, що кінематограф перестав бути німим"

17 травня президент України Володимир Зеленський виступив на церемонії відкриття 75-го Каннського кінофестивалю по відеозв'язку. Він процитував монолог із фільму Чарлі Чапліна "Великий диктатор".

"Найстрашніші диктатори ХХ століття любили кіно – це відомо про них. Але з того, що залишилося після них, найважливіше – це моторошні документальні кадри кінохроніки. А також фільми, якими було кинуто виклик цим диктаторам. 1 вересня 1939 року в Каннах мав розпочатися перший фестиваль, але вибухнула Друга світова війна. 6 років кіно були на фронтах цієї війни разом з усім людством. 6 років кіно боролося і за свободу, і також, на жаль, на користь диктатурі. Тепер, повертаючись до того кіно, ми можемо побачити, як свобода рухалася до перемоги. І як зрештою вона не дозволила диктаторам захопити серця людей, - сказав Зеленський.

Фото: facebook.com/ira.tsilyk

"На цьому шляху було багато важливих пунктів, але, все ж, найбільш видатний – у 1940 році. Коли на противагу антагоністу, світ побачив, на перший погляд, непомітного хлопця, який зовсім не був схожий на героя, але виявився таким. "Великий диктатор" Чарлі Чапліна не знищив тоді реального – реального диктатора. Але завдяки ньому кінематограф перестав бути німим – німим в усіх сенсах цього слова. Кіно говорило – і це був голос майбутньої перемоги свободи. Вже тоді у 1940 році, коли з екрані прозвучало "Людська ненависть пройде, і диктатори помруть, і влада, яку вони забрали в людей, повернеться до людей. І поки люди вмирають, свобода ніколи не загине…". Потрібен новий Чаплін, який доведе і зараз, що кінематограф перестав бути німим", - додав він.

Президент наголосив, що свобода переможе лише тоді, коли провідні митці світу не стоятимуть осторонь від боротьби українців проти російської диктатури.

Що потрібно знати про фільм "Великий диктатор"?

"Великий диктатор" - перший повністю звуковий фільм у творчості Чапліна. Кінострічка була дуже нетиповою для США того часу, тому що під час її створення США і Німеччина ще знаходилися в стані миру. Фільм мав великий комерційний успіх, і в той же час викликав великі суперечки через політичне підґрунтя. На 13 серпня 2021 року фільм займав 56-у позицію у списку 250 кращих фільмів за версією IMDb.

В цетрі сюжету Чаплін, який грає роль простого хлопця-перукаря. Візуально він дуже схожий на диктатора-антисеміта Аденоїда Хінкеля, котрий запанував у його країні. В якийсь момент герой випадково зумів опинитися за трибуною диктатора, і він, несподівано для самого себе, виголошує промову за свободу, рівність і демократію, засуджуючи цинізм, жорстокість і безглуздість режиму диктатора.

Фото: Wikipedia

Прем'єра фільму відбулася 15 жовтня 1940 року, коли в Європі вже другий рік тривала Друга світова війна між нацистською Німеччиною та Союзниками.

1964 року Чаплін, через 24 роки після прем’єри фільму, визнав, що не наважився би знімати таке кіно, якби знав про масштаб жорстокості в нацистських концтаборах.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Андрій Джеджула показав сина Даніеля після операції: що з ним сталося

Андрій Джеджула розповів, чому його 15-річний син Даніель опинився у лікарні - хлопцю зробили септопластику

Ці речі травмують: Наталія Могилевська розповіла, чого не допускає у вихованні доньок

Українська співачка Наталія Могилевська зізналася, що ніколи не б'є та не кричить на своїх доньок, яких удочерила під час війни

Ксенія Мішина, яка веде шоу "Я люблю Україну", нарвалася на критику через російськомовне інтрев'ю

Ксенія Мішина записала подкаст російською мовою - акторку розкритикували у мережі - як відреагували юзери