RU  UA

Дізнатися

Величезний удар по культурній спадщині: Держкіно ліквідує Довженко-Центр

Державний кіноархів вирішили передати "сплячій" установі, яка не вела жодної діяльності

Національний центр Олександра Довженка – державний кіноархів, у колекції якого – найбільше зібрання українського кіномистецтва. Він зберігає десятки тисяч фільмів та документів, унікальну колекцію експонатів Музею кіно, має власну лабораторію для кінокопіювання та є єдиним державним дистриб'ютором, якому належать права на всі анімаційні фільми студії "Укранімафільм".

Незважаючи на важливу культурну місію Довженко-Центру, Держкіно України ухвалило рішення ліквідувати його. Про це представники Центру повідомили у соціальних мережах.

Фото: dovzhenko.centre/Андрій Бойко

"Держкіно України видало наказ про реорганізацію Довженка-Центру, що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно", - йдеться у заяві.

Усі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані Державній установі "Науковий центр кінематографії України". За даними ЄДРПОУ, основним видом діяльності цієї організації є "вища освіта".

"Відповідальність за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно доручає де-факто "сплячій" установі, яка з моменту свого створення за часів Януковича у 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій та навіть сайту, - у Довженко-Центрі.– Ні в преамбулі наказу, ні в публічній комунікації Держкіно не обґрунтувало таке своє рішення".

"Передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією у фейкову установу - величезний удар по міжнародному іміджу української влади, особливо під час війни, коли Україна в крові бореться за власну ідентичність. Цей удар має всі ознаки зазіхання на національну пам'ять і може вважатися підривом державності та зрадою національних інтересів".

У кіноархіві Довженко-Центру – понад 10000 найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та зарубіжних фільмів, архівні документи з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Ця колекція є найбільшим зібранням українського кіномистецтва.

Новина про ліквідацію Довженко-Центру швидко стала резонансною. Українці готуються оскаржити наказ, підписувати петиції та навіть протестувати. Міністерство культури та інформаційної політики України, яке вже звинуватили у ліквідації культурної спадщини, вже заявило про свою непричетність.

"Міністерство виступає проти нехтування та ліквідації кіноспадщини, тому подібна заява є несподіванкою і для нас. Також маємо наголосити, що Держкіно не підпорядковується МКІП, а координується Кабінетом Міністрів України", - коментують вони.

Фото: Facebook

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Кто такая Розали Номбре,которая стала прототипом цифрового представительства МИД Украины Виктории ИИ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Российская блогерша и бывшая ведущая "Орла и Решки" Настя Ивлеева съездила в оккупированный Мариуполь - циничный поступок экс-коллеги прокомментировал Андрей Бедняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Когда начинается "Евровидение-2024" и в каком полуфинале выступят представительницы Украины alyona alyona и Jerry Heil